-
Kale
-
-
OŠO ĆA
-
Moderator
-
-
Vintage audiofil
- Hvala primljenih 20
-
-
|
Razmisljao sam... da li sto napisati, ili ne u vezi zadnjeg mog iskustva sa audiofil.netom, no eto, iako gro ekipe tamo trpi samovolju admina na tom forumu i suti, ja bogme necu....
Naime bas mi je zao sto je sa starim SN forumom otisla i ona tema o istom forumu, u kojoj se lijepo vidilo za kakav minorni razlog sam izbacen sa foruma, a da se admin niti reda radi nije oglasio (pa niti na PM) i obrazlozio svoj postupak. To samo kazuje njegovo shvacanje vodjenja foruma, i zato ima situaciju u kojoj ima brdo clanova, a aktivno mu sudjelije njih 20tak, od toga njih 4 ili 5 hiperaktivno.
No, sto je razlog opet mog javljanja u vezi ovog foruma, pa eno Appy je u temi "Sto radim ovih dana" objavija zanimljive slikice i komentaru o jednom vrlo rijetkom Sansui uredjaju, receiveru G22000. Ja sam navedenog admina lijepo zamolio da mi skine zabranu na jedan dan, samo da par stvari prodiskutiram sa Appyem, no niti elementarnog odgovora, pa sam zamolio svog prijatelja da napise post u moje ime... no admin navedenog foruma je izbrisao moj pot i post appya.... opet iz samo njemu znanog razloga.
Evo prenjeti cu samo moj post i dva posta od appya koja su vezana za to, pa sad prosudite, sto je tu razlog za brisanje, osim pokazivanje misica admina od tog foruma. Dakle, evo:
Apparatus wrote:
Ljudi dragi, ovaj Samzuji G22000 risever u svakom je pogledu vrhunska naprava. Rolsrojs. Od topologije same amplifikacije, izradbe... Tjuner sekcija je sjajna, vrhunske osjetljivosti i selektivnosti i stabilna ko beton. Baš prekokrasan uređaj. Jedino mi smeta pišljivi pertinaks kao materijal pločica, ali to je bio apsolutni standard u to doba i u visokoj klasi. Osim kod nekih totalnih egzota. A uređaj sam i krasno složio. Baš sam se potrudio kako legenda i zaslužuje. Radi savršeno. Over & out. Apparatus wrote:
Jbg, nisam to doživio poput epskog projekta biblijskoga značaja, koji presudno vapi za dokumentarizmom, a sad sigurno neću ponovo raskapati zbog toga. Kale wrote:
Prvo bih se ispricao sto se, evo, javljam preko posrednika, ali kako nemam pristup ovom forumu, nisam mogao drugacije. Iako sam zamolio da me admin rehabilitira na jedan dan, on se na to oglusio, pa evo onda bih kazao na ovaj nacin nesto o G22000 i restauracijama opcenito.
Kako je Appy tek sad otkrio da se radi zaista o unikatnom receiveru u povijesti audio industrije uvijek je dobro da se primjerci koji jos postoje, refreshaju, bar time da se sprijeci tezi kvar koji moze biti uzrokom zubom vremena. Zanimljivo je, sto sam ja prije nekog vremena, poceo raditi restauraciju na mom drugom g22000 receiveru, pa eto zelio bih napisati par rijeci...
Naime kako se rijec „refresh vintage uredjaja“ udomacio, i poceo vrlo cesto koristiti za razlicite stupnjeve rada na ovim starcima, ipak bih skrenuo pozornost na slijedece:
- najjednostavnija i najelementarnija razina je – dovesti uredjaj u elementrno ispravno stanje. Dakle tu se paznja usredotoci, da se kvarovi koji su nastali, otklone, i uredjaj dovede u uporabno ispravno stanje... i to je to!
- slijedeca razina (i po meni najrasirenije) je, nakon uredjaja dovedenog u uporabno ispravno stanje, elementarni recapping. Recapping je opet tudjica, a oznacava zamjenu elektrolita, u ovom slucaju na najkriticnijim sklopovima
- nadalje je totalni recapping, kada se svi odreda elektroliti mijenjaju sa novima (opet i tu ima razlika, koji se npr. elektroliti koriste)
- nadalje je refresh, ili osvjezavanje... to su radnje recappinga (elementarnog ili totalnog) upotpunjenje sa radnjama ciscenja kontakata, preklopnika, potenciometara, popravljanja lemnih spojeva, mijenjanje termalnih pasti na poluvodicima sa hladnjacima i sl.
Tu bih naglasio, da postoje i tu razni stupnjevi, jer nije isto svaki selektor izvaditi, rastaviti i detaljno ocistiti, pa ponovno zalemiti, ili samo poprskati kontakt sprejem i odraditi sa selektorom (ili prekidacem) amo-tamo 50tak puta.... ili prelemiti samo uocene lose spojeve ili bas sve, ili prvo posisati stri lem pa onda prelemiti spoj... mogao bih tu nabrajati jos brdo...
- i zadnji stupanj je restauracija, i po meni najtezi, najzahtjevniji i najkuplji. Tu se mijenjaju svi elementi koji iskustveno mogu raditi problem, a sve u cilju da se uredjaj sto blize priblizi stanju kada je bio nov. U ovoj restauraciji koju je Appy radio na ovom G22000, on je sa razlogom primijetio da je neki laik samo sa diode testom prekontrolirao onaj izlazni tranzistor, i ostavio ga, bez obzira sto je imao faktor strujnog pojacanja 4 (!?!?)... I tu je Appy skroz u pravu, ali sto je sa ostalim tranzistorima? Ja sam cak jedno vrijeme svaki vadio vanka ispitivao sa poluvodickim testerom, i vracao nazad... ali i onda su se znale desavati nebuloze izazvane zubom vremena (tipa oksidiranje nozica i podvlacenjem korozije pod kuciste i sl), i onda sam odlucio, svi small signal tranzistori idu vanka i mijenjaju se sa novima. Jer ionako sam ih vadio radi testiranja, pa sto rizicirati (u tu svrhu sam bio nabavio lijepu kolicinu tranzistora originalnih Toshiba, NECova i sl)... nadalje, vrlo cesto i zenerice znadu odsetati, a kako danas nisu skupe, i ovoj fazi i njih sam mijenjao sve odreda. Nadalje kod specificnih uredjaja (kao kod Sansui AUX1) mijenjam i specificne serije kondenzatora odreda (kod AUX1 je siver mica), u ovoj fazi se mora otvoriti svaki preklopnik, svaki selektor i potenciometar, i detaljno ocistiti do sjaja. Prelemiti svaki, ma bas svaki spoj, a pozeljno je da se stari lem prvo usisa (zbog toga sto je tokom godina izgubio kvalitetu vodljivosti bilo zbog oksidacije, bilo zbog rada u povisenim temperaturama)... i ja na kraju volim dati pecat ovom stupnju na taj nacin, da se plocice ocistim od starog kalofonija, i nanesem novi. Time plocicu stitim od oksidacije, a i pertinaks djelomicno od vlage. No poseban stih daje miris nakon palenja uredjaja. To su potvrdili dosta ljudi, da ih bas to podsjeca na uredjaj kada su ga kupili kao novog 
Nadalje, u ovom stupnju potrebio je izbjegavati modifikacije, a posebno sacuvati sto originalnije izgled interijera, zbog toga i restauriram one DualCap kondenzatore, iako bi bilo lakse staviti dva nova i polemiti ih direkt, nadalje zbog toga ja u Sansui restauracijama koristim najlonsku cjevcicu za vezivanje kabela (ko sto je Sansui radio) a ne vezice....
No treba shvatiti, da niti ovakav stupanj rada nece vratiti vrijeme nazad, i dalje je to vintage uredjaj, ali bar je ulozeno maksimalno truda da se smanji utjecaj tolikih godina.
Jer ako se sjecate, onaj moj G901DB receiver, na njemu sam 80% plocica ugradio nove, nikad koristene, i taj uredjaj je do sad nesto najblize novome, pa opet prije dva mjeseca sam morao otvarati ga jer je jedan kontakt na prkidacu (koji je bio na toj novoj ploci) poceo lagano gubiti spoj, jer sam tada mislio, da posto su plocice nekoristene, samo trebam zamijeniti elektrolite, i to je to, no iako u prekidaci bili novi, trebao sam ih otvoriti, jer su i oni lezali u servisnom skladistu preko 30 god.
Dakle, ko zeli ovakve uredjaje, treba biti spreman da ce se ponekad mozda pojaviti neki problemcic, a ako ga to zivcira, neka odmah odustane od kupnje ako misli da ce uredjaj raditi bez ikakve smetnje slijececih 30 godina, neka kupi glanjc novi uredjaj, i nek gusta dok traje garancija. Imao sam jedno neugodno iskustvo sa mojim G8000 koji je, nakon sto sam ga prodao, povremeno gubio spoj na connected – separated prekidacu, ali koji bi bas za vraga, bas radio normalno kada bi uredjaj dosao kod mene... i nakon dosta muke napokon je isplivao i sad je kod ponosnog drugog vlasnika koji ga svakodnevno slusa bez i najmanje poteskoce.
I da se Appy osvrnem na ovo tvoje „nisam to doživio poput epskog projekta biblijskoga značaja, koji presudno vapi za dokumentarizmom“
Niti sebe dozivljavam Mojsijem, niti to radim radi slicnog neceg. Jednostavno radim otvorenih karata. Slikavanjem svake faze rada, koju saljem vlasniku na uredjaja na email, vlasniku slikovito objasnjavam sto sam nasao, sto sam napravio, i za kraj, svaki element koji promijenim, sacuvam i saljem sa popisom izmijenjenih elemenata vlasniku. Time vlasnik dobije dokumntirano sto je napravljeno, a dijelove bih ionako ja bacio, pa sto da ih ne baci vlasnik nakon sto vidi brdo izmjenjenih dijelova. Dakle Appy, razlog brda slika je jednostavan, niti malo mistican kao sto si ga ti prikazao.
U ostalom, od brda slika, sto ne prikazati dio zanimljivih stvari javno na netu, bar kao vodilju jednog nacina rada na restauraciji uredjaja.
I na kraju, da se ogradim; ovo nisam napisao s razlogom da bih sebi namaknuo mozebitne vlasnike vintage Sansui uredjaja na restauriranje, jer kako vecina njih vec zna, ja sam na duze vremena objesio kopacke o klin. Ima vise razloga zasto, i o tome ne zelim ovdje. Sad opet radim na svojim uredjajima kao i na samom pocetku. Svrha mog javljanja je samo da se cuje drugaciji pristup ovoj problematici, i da se shvati da nije sve crno – bijelo, i na kraju, da ipak nisam nikakav epski lik 
Lp, Kale
PS: Na kraju bih zelio te Appy upitati sto je bilo sa power metrima, jel to rjeseno, ako je, sto je bilo? Apparatus wrote:
Di si Kaliniću, stari prijatelju? Naravno da ću odgovoriti, ali moram prvo vidjeti hoće li admin obrisati sve ovo jer mi se kobasica ne tipka u vjetar. Stoga samo telegrafski. Krivo si shvatio pošalicu. Nije to bilo nikakvo podyebavanje niti tebe (najmanje tebe) niti drugih vrijednih ljudi koji oldtajmere vraćaju u život. Ja samo nisam pasionirani ljubitelj Sansui vintagea pa ipak ne rezoniram poput njih. Faze rada fotkam isključivo i jedino na zahtijev vlasnika uređaja, ne uvijek (zapravo vrlo rijetko), ali uvijek isporučim zamijenjene komponente, redovito punu vreću. Ovaj sam uređaj odradio gratis, za prijatelja, pa nisam morao ništa pokazivati, a za forum mi se nije dalo. Nisam baš uvijek entuzijastičan kako bijah prije. Iako svaki primjerak ovog velebnog uređaja zaslužuje prikaz. No, ti si to ionako jako lijepo već dokumentirao na nekoliko foruma. Svako dobro ti želim.
|