soundnewsdino wrote:
Utjecaj, recimo, zvučničkih kabela je veći što je impedancija zvučnika niža (a danas onih kojima pada i na 2 ohma na nekim mjestima nema malo) pa se onda 1/2 Ohma razlike u otporu kabela itekako čuje, jer je to čitavih 25%!!! naravno ovo je samo jedan parametar. Nekada su zvučnici bili viših impedancija a danas su uglavnom nižih...
soundnewsdino wrote:
zanimljiv tekst ali "sporan" u nekim tvrdnjama...
ne govorim ni ja o nominalnim impedancijama jer je njihovo deklariranje danas smješno. Isto tako ne drži vodu da je večina mainstream ponude zvučnika dizajnirana za rad sa cijevima.
Baš naprotiv...večina modernih zvučnika nije prijeteljski raspoložena prema cijevima premda naravno takvih zvučnika ima ali su u manjini. Razloge sam naveo u predhodnim postovima. Tu ne pomaže nikakav 4 mm kabel...
I nakraju o cijeni. O tome u ovakvoj raspravi nebi trebalo biti riječi. dali postoje "besmisleno" skupi kabeli? Postoje...Dali postoje besmisleno skupe komponente? Postoje...
No kada ste dugo u trgovini shvatite da i to itekako ima smisla, samo je to opet druga tema....

To sto sam naveo upotrebu kabela 4 kvadrata, ne treba shavtiti doslovno, vec sam se samo nadovezao na tvoju pricu o 2 oma i utjecaju kabela od 0.5 oma... cisto omski otpor koji kabeli imaju, je najmanje zlo, vece zlo je induktivni i kapacitivni iznos koji imaju sprege skretnica i zavojnica zvucnika. Ta vrijednost od 0,5 oma nekog kabela bi bila izuzetno vazna kada bi zvucnik imao impedanciju od 2 oma u vecem dijelu spektra, a ne kao sto je u stvarnim situacijama u uskom segmentu....
Nadalje, zvucnicke sisteme danas kupuju obicni konzumenti, a ne kao prije istinski zaljubljenici u HiFi. Taj obicni konzument danas ne zeli zavrsiti ubrzani tecaj iz elektrotehnike da bi upario svoje zvucnike sa prosjecnim receiverom za kucno kino, ili drugim prosjecnim audio pojacalom.
Vjerojatno se slazes, da danasnji prosjecni audio uredjaji nisu strujno potentni, i sad da se njemu desi clipping pri normalnom slusanju, nije pohvalno za uredjaj koji je kupio prosjecni konzument, otuda i moja izjava o peglanju impendancije kao direktne posljedice konzume klase audio uredjaja koja ce pogoniti te zvucnike, a dodatno je i tu popularnost cijevnih pojacala...