Sound News Web - Discovery Of Sound

TEMA: Audioquest Carbon USB kabel

Audioquest Carbon USB kabel 24 Ruj 2013 21:19 #6573

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
soundnewsdino wrote:
Utjecaj, recimo, zvučničkih kabela je veći što je impedancija zvučnika niža (a danas onih kojima pada i na 2 ohma na nekim mjestima nema malo) pa se onda 1/2 Ohma razlike u otporu kabela itekako čuje, jer je to čitavih 25%!!! naravno ovo je samo jedan parametar. Nekada su zvučnici bili viših impedancija a danas su uglavnom nižih...
soundnewsdino wrote:
zanimljiv tekst ali "sporan" u nekim tvrdnjama...
ne govorim ni ja o nominalnim impedancijama jer je njihovo deklariranje danas smješno. Isto tako ne drži vodu da je večina mainstream ponude zvučnika dizajnirana za rad sa cijevima.
Baš naprotiv...večina modernih zvučnika nije prijeteljski raspoložena prema cijevima premda naravno takvih zvučnika ima ali su u manjini. Razloge sam naveo u predhodnim postovima. Tu ne pomaže nikakav 4 mm kabel...
I nakraju o cijeni. O tome u ovakvoj raspravi nebi trebalo biti riječi. dali postoje "besmisleno" skupi kabeli? Postoje...Dali postoje besmisleno skupe komponente? Postoje...
No kada ste dugo u trgovini shvatite da i to itekako ima smisla, samo je to opet druga tema.... ;)
To sto sam naveo upotrebu kabela 4 kvadrata, ne treba shavtiti doslovno, vec sam se samo nadovezao na tvoju pricu o 2 oma i utjecaju kabela od 0.5 oma... cisto omski otpor koji kabeli imaju, je najmanje zlo, vece zlo je induktivni i kapacitivni iznos koji imaju sprege skretnica i zavojnica zvucnika. Ta vrijednost od 0,5 oma nekog kabela bi bila izuzetno vazna kada bi zvucnik imao impedanciju od 2 oma u vecem dijelu spektra, a ne kao sto je u stvarnim situacijama u uskom segmentu....
Nadalje, zvucnicke sisteme danas kupuju obicni konzumenti, a ne kao prije istinski zaljubljenici u HiFi. Taj obicni konzument danas ne zeli zavrsiti ubrzani tecaj iz elektrotehnike da bi upario svoje zvucnike sa prosjecnim receiverom za kucno kino, ili drugim prosjecnim audio pojacalom.
Vjerojatno se slazes, da danasnji prosjecni audio uredjaji nisu strujno potentni, i sad da se njemu desi clipping pri normalnom slusanju, nije pohvalno za uredjaj koji je kupio prosjecni konzument, otuda i moja izjava o peglanju impendancije kao direktne posljedice konzume klase audio uredjaja koja ce pogoniti te zvucnike, a dodatno je i tu popularnost cijevnih pojacala...
Administrator je zabranio postanje.

Audioquest Carbon USB kabel 26 Ruj 2013 15:32 #6575

• soundnewsdino
  • soundnewsdino's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • Hvala primljenih 3
Kale wrote:
soundnewsdino wrote:
To sto sam naveo upotrebu kabela 4 kvadrata, ne treba shavtiti doslovno, vec sam se samo nadovezao na tvoju pricu o 2 oma i utjecaju kabela od 0.5 oma... cisto omski otpor koji kabeli imaju, je najmanje zlo, vece zlo je induktivni i kapacitivni iznos koji imaju sprege skretnica i zavojnica zvucnika. Ta vrijednost od 0,5 oma nekog kabela bi bila izuzetno vazna kada bi zvucnik imao impedanciju od 2 oma u vecem dijelu spektra, a ne kao sto je u stvarnim situacijama u uskom segmentu....
Nadalje, zvucnicke sisteme danas kupuju obicni konzumenti, a ne kao prije istinski zaljubljenici u HiFi. Taj obicni konzument danas ne zeli zavrsiti ubrzani tecaj iz elektrotehnike da bi upario svoje zvucnike sa prosjecnim receiverom za kucno kino, ili drugim prosjecnim audio pojacalom.
Vjerojatno se slazes, da danasnji prosjecni audio uredjaji nisu strujno potentni, i sad da se njemu desi clipping pri normalnom slusanju, nije pohvalno za uredjaj koji je kupio prosjecni konzument, otuda i moja izjava o peglanju impendancije kao direktne posljedice konzume klase audio uredjaja koja ce pogoniti te zvucnike, a dodatno je i tu popularnost cijevnih pojacala...

Dali je impedancija 2 Ohma u širem ili užem području u kontekstu teme nije važno. Ako utjecajem kabela imamo uzdignuće u području od 100 do 400 Hz za 1 dB stvar nije nevažna. Dakle utjecaj postoji ( i čujan je) ali je u ograničenom području. Induktivna i kapacitivna komponenta naravno imaju svoj utjecaj ali ne na način kao tako gdje prevladava čisti Ohmski otpor. No to je druga tema...
Što se tiće dizajniranja konzumnih zvučnika jasno je da si nijedna velika firma ne može priuštiti da ima zvučnike ekonomske klase koji su extremno zahtjevni za pogon. kako objasniti kupcu da za 300 eura zvučnike treba Krell za pogon? No opet se sve računa za Solid State dizajn. Gotovo svi veliki proizvođaći (KEF, Bowers, Focal itd) svoje zvučnike deklariraju kao 8 Ohma ali njih 90% negdje pada na 3 Ohma. To jer nova moda. Takve zvučnike cijevi ne vole..
Naravno.. čast izuzecima...

Audioquest Carbon USB kabel 26 Ruj 2013 18:53 #6578

• Audison
  • Audison's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • Hvala primljenih 5
Ovo što govori soundnewsdino jako drži vodu. Imao sam jedno kratko vrijeme VMPS 626 sa FST visokotoncem. Zvučnik je deklariran na 8 ohma, da bi se osjetila normalna glasnoca trebalo je pojačalo pošteno okrenuti, kabeli koji su to povezivali su bili VDH u bi-wire kombinaciji. Srednj i visoki su super ali bassa malo više no što treba. Kasnije je doma stigao VMPS RM30 deklariran max - 4 ohma, minimalno 3,5 ohma. Vjerovali ili ne, njega je bilolakše pogoniti negoa standmount 626. Sada su AQ kabeli u sustavi i imam dojam da je protok puno bolji, brži i precizniji.

image.php_2013-09-26.jpg
Godfather of croatian audiophile scene....
Il Commendatore

Audioquest Carbon USB kabel 26 Ruj 2013 18:54 #6579

• Audison
  • Audison's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • Hvala primljenih 5
VMPS RM30- višestazni line array sistem..

image.php.png
Il Commendatore

Audioquest Carbon USB kabel 26 Ruj 2013 19:04 #6581

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
soundnewsdino wrote:

Dali je impedancija 2 Ohma u širem ili užem području u kontekstu teme nije važno. Ako utjecajem kabela imamo uzdignuće u području od 100 do 400 Hz za 1 dB stvar nije nevažna. Dakle utjecaj postoji ( i čujan je) ali je u ograničenom području.

Slazem se da je utjecaj kabela u tom uskom segmentu vrlo vazan i cujan, ali samo ako je zvucnik u akusticki tretiranoj prostoriji. Mnogo vece zvucne anomalije u tom segmentu proizvodi realna soba, nego kabel od 0.5 oma... No dobro... ne bih vise o tome.
Moj stav je o tome da RCA kabel ima utjecaja (no dost manje nego sto ga se zeli prikazati), zvucnicki kabel ima utjecaja, ali je po meni zanemariv (ako je dovoljnog presjeka i normalne duzine), a strujni kabel i USB kabel (ako su tehnicki ispravni), po meni nemaju cujnih utjecaja.
Posljednja izmjena: 26 Ruj 2013 19:05 od Kale.

Audioquest Carbon USB kabel 26 Ruj 2013 22:05 #6583

• soundnewsdino
  • soundnewsdino's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • Hvala primljenih 3
Kale wrote:
soundnewsdino wrote:

Dali je impedancija 2 Ohma u širem ili užem području u kontekstu teme nije važno. Ako utjecajem kabela imamo uzdignuće u području od 100 do 400 Hz za 1 dB stvar nije nevažna. Dakle utjecaj postoji ( i čujan je) ali je u ograničenom području.

Slazem se da je utjecaj kabela u tom uskom segmentu vrlo vazan i cujan, ali samo ako je zvucnik u akusticki tretiranoj prostoriji. Mnogo vece zvucne anomalije u tom segmentu proizvodi realna soba, nego kabel od 0.5 oma... No dobro... ne bih vise o tome.
Moj stav je o tome da RCA kabel ima utjecaja (no dost manje nego sto ga se zeli prikazati), zvucnicki kabel ima utjecaja, ali je po meni zanemariv (ako je dovoljnog presjeka i normalne duzine), a strujni kabel i USB kabel (ako su tehnicki ispravni), po meni nemaju cujnih utjecaja.

parafrazirao bih cijenjenog kolegu Baxu: Mnogo toga se u sustavima ne čuje, no kada kvaliteta i rezolucija dosegne high-end nivo onda se čuje svaka sitnica. ...logično i točno..
vizavi strujnih kabela..
Zdrav razum govori da nema nikakvog smisla inzistirati na kvalitenom (skupom) strujnom kabelu kada u zidu imamo desetine metara loše žice. ali......
Nikad neću zaboravit prezentaciju KEF 205 zvučnika koju sam organizirao u Komtehu prije jedno 8 godina. DENOn DCD-SA1 kao izvor, Gryphon preamp i Vincentovi hibridni monoblokovi 100W 8 Ohma /200 W 4 Ohma. Interkonekti Kimber Select i zvučnički Trifocal. Svira to dobro ali ne da padneš na guzicu. Nagovorio me Vlado da pozajmimo one skupe Kimber strujaše (nemrem se sjetit kako se zovu). Nisam ništa očekivao kad ono...paff...zvuk postao pravi punokrvni high-end...vjerovali ili ne...
pa sad si misli... ;)

Audioquest Carbon USB kabel 27 Ruj 2013 11:58 #6586

• gord
  • gord's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Entuzijast
Kada pričamo i opisujemo neki zvuk koji nas je oduševio prilikom prezentacije ili neke kućne seanse , mi to u većini slučajeva opisujemo kao prvi i jedini put kada smo taj sistem čuli. Gotov pa 100 % sam siguran da bi bar 50-60% audiofila nakon 3-5 puta što su taj sistem ponovno poslušali donosili drugačije zaključke….tj.bili bi manje oduševljeni nego prvi put.
Zato mislim da su mnogi zaključci doneseni na brzinu i bez temeljitog i dugotrajnijeg slušanja.Ja imam par pojačala koja slušam svakodnevno i nakon dugo vremena konačno mogu reći nešto o njima i njihovom zvuku. Vjerovao sam - više ne ,da neki zvuk ili sistem možemo ocijeniti na prvi dojam.
Poštujem stručnjake ali , Soundnewsdino moraš priznati da se puno puta dogodi kada teorija i praksa nisu u skladu.Kale je dobro rekao kad kaže da je jedno testirati u test uvijetima (sobama,laboratorijima) a drugo kada te iste rezultate (zvukove) dobivamo u realnim (sobnim) uvijetima koji su daleko od idealnih.

Audioquest Carbon USB kabel 27 Ruj 2013 13:39 #6587

• gord
  • gord's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Entuzijast
Audison wrote:
VMPS RM30- višestazni line array sistem..

Ajmo malo jedan filmski scenarij :)
Ako bi ja poželio ovakav zvučnik... Po tebi kakvo pojačalo bi trebao kupiti i kakve kabele pospajati ? Pa da mogu uživati.......

Audioquest Carbon USB kabel 27 Ruj 2013 15:04 #6588

• Audison
  • Audison's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • Hvala primljenih 5
Ajmo ovako, njegova bass sekcija je podjeljena u dva djela. Prvi dio su četiri drajvera od 16cm i sa strane woofer od 25 cm. Srednjetonski spektar pokrivaju tri magnetostata a za visoke je zadužen FST ribbonac. Za iole pristojnije slušanje poželjno je pojačalo od 200 watta na 8ohma. Isprobao ja na njemu Mcintosha starije generacije od 100 watta, nije bilo loše ali sa viškom watta daleko bolje radi, u svakom pogledu. Kaj se tice žnjora sa opljuvanim Audioquestom je propjevao, doduše pokojni dizajner je zadnju varijantu tog zvučnika spajao sa Wywires ožičenjem. Navedena tvrtka radi kabele prema ustroju pojačala i zvučnika, nešto poput custom made. Deklarirana impedanca za ovja model je max 4 ohma a min 3,6 ohma. Preproučena snaga pojačalaj 300 watta na 8 ohma.
Il Commendatore

Audioquest Carbon USB kabel 27 Ruj 2013 16:25 #6590

• soundnewsdino
  • soundnewsdino's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • Hvala primljenih 3
gord wrote:
Kada pričamo i opisujemo neki zvuk koji nas je oduševio prilikom prezentacije ili neke kućne seanse , mi to u većini slučajeva opisujemo kao prvi i jedini put kada smo taj sistem čuli. Gotov pa 100 % sam siguran da bi bar 50-60% audiofila nakon 3-5 puta što su taj sistem ponovno poslušali donosili drugačije zaključke….tj.bili bi manje oduševljeni nego prvi put.
Zato mislim da su mnogi zaključci doneseni na brzinu i bez temeljitog i dugotrajnijeg slušanja.Ja imam par pojačala koja slušam svakodnevno i nakon dugo vremena konačno mogu reći nešto o njima i njihovom zvuku. Vjerovao sam - više ne ,da neki zvuk ili sistem možemo ocijeniti na prvi dojam.
Poštujem stručnjake ali , Soundnewsdino moraš priznati da se puno puta dogodi kada teorija i praksa nisu u skladu.Kale je dobro rekao kad kaže da je jedno testirati u test uvijetima (sobama,laboratorijima) a drugo kada te iste rezultate (zvukove) dobivamo u realnim (sobnim) uvijetima koji su daleko od idealnih.

što bi Pantić rekao..."Omašio ceo fudbal"... :)
Prezentaciju koju spominjem sa pripremao 10-tak dana i radio sam ih s uređajima s kojima sam se družio mjesecima i godinama. U dušu sam poznavao KEF 205, DENON SACD i svu ostalu opremu. Dakle ne radi se o nikakvom sporadičnom slušanju na sajmu koje prosječno traje 2 do 5 minuta sa nepoznatom opremom. Dovoljno sam iskusan da znam da ima svakakvih zaključaka (brzih i sporih), da ima svakakvih slušaona i da teorija i praksa nemoraju biti u korelaciji. Sve je to meni jasno samo mi se čini da to nije tema rasprave. Tema je rasprave čine li kabeli razliku? Moje je uvjerenje da čine. E sad...to što ima onih koji tako ne misle drugo je pitanje. Uostalom iskustvo nam govori da nakon iscrpljujuće rasprave o kabelima na kraju svi ostaju na svojim pozicijama...nema pomoći... :)
Posljednja izmjena: 27 Ruj 2013 16:26 od soundnewsdino.
Stranica se generirala za: 0.206 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register