soundnewsdino wrote:
nebih se složio da su danas zvučnici konstruirani prijateljski prema pojačalima. baš naprotiv...
Utjecaj, recimo, zvučničkih kabela je veći što je impedancija zvučnika niža (a danas onih kojima pada i na 2 ohma na nekim mjestima nema malo) pa se onda 1/2 Ohma razlike u otporu kabela itekako čuje, jer je to čitavih 25%!!! naravno ovo je samo jedan parametar. Nekada su zvučnici bili viših impedancija a danas su uglavnom nižih...
Ma mislio sam dvi stvari:
- prvo ne bih ovdje o nominalnim impedancijama, jer i sam znas da nista ne govori ako je neki zvucnik 8 ili 6 ili 4 oma. Ja sam se ovdje bazirao na ondasnju zvucnicku visoku klasu (kojoj pripadaju i ova pojacala o kojima sam pricao), jer budget zvucnicka klasa je bila jednostavne koncepcije tada (znam da je moj AR25 tada imao samo jedan kondenzator na visokotoncu -pad 6 dB po okt). Naime kada se sjetim AR92 ili jos AR9, da ih je danas spojiti na moderna pojacala, bas bih volio viditi rezultat. Tako je bilo i sa KEFon ili Wharfedaleom, npr.Wharfedale TSR serijom... Znam da je tada Wharfedale imao jednu visokoefikasnu seriju "E" kod kojih je efikasnost bila i 94dB ma metar udaljenosti (1W), koja je bila dobra za nejaka pojacala, no to je vise zvucalo kalo PA nego kao HiFi (iskustvo sa E30)...
- drugo, danas firme baziraju svoje zvucnike i za eventualni pogon sa cjevasima, pa stoga vecina ih pribjegava peglanju impedancije,
a sta se tice toga da neki zvucnici padaju do 2 oma... po tome bi onda trebalo uzeti kabel od 4 kvadrata i problem rijesen.
I jos nesto... Kada sam refreshirao svoje Wharfedale Laser 150 zvucnike, spojio sam ih na Yamaha receiver za kucno kino (RX-V620 koji je stariji u procesuiranju, ali je jos dovoljno HiFi), i znas sta, cim bi pojacao, izbacivala je zastita, a vjeruj mi receiver je "potentan". U prvi mah sam pomislio da je nesto krivo spojeno... no sve je bilo ok... no eno ti zvucnici rade na Sansuiu G901 bez problema...
No daleko smo odmakli od uvodne teme... i dalje tvrdim da je probleematika kabela preuvelicana radi samo financijskog efekta i nasla na plodno tlo kod audiofila. Sta se tice kabela za napajanje, tu mi je potpuna nebuloza procitati da se kabel cuje. Kada se adekvatno rijesi napajacki sklop, onda i normalni dvozilni kabel je dobar (to su dobro znali u Sansuiu, jer ako itko zna o trafoima, oni su znali!!)
Tesko je na kraju ovako uopceno govoriti, no jedno je jasno, danas se audio uredjaji rade ostvaruju sto veci profit (sto manje ulozi - sto vise zaradi), odavna je napustena filozofija koju je propagirao Mr Khosaku Kikuchi...