Sound News Web - Discovery Of Sound

TEMA: Audioquest Carbon USB kabel

Audioquest Carbon USB kabel 21 Ruj 2013 08:07 #6541

• soundnewsdino
  • soundnewsdino's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • Hvala primljenih 3
Kale wrote:
gord wrote:

Kad se pročita ovakav opis .... meni prvo pada na pamet pa koliko je Anštajna radilo na tom kabelu da on tako "zvuči". /CUT/
Evo da ne citiram nepotrebno cijeli tvoj post...
Ti u svojoj ergeli audio uredjaja imas pojacala koja su radjena po zanatu. Tada je to bio standard, i tada se znalo sto je High End a sto gradjanska klasa (i po cijeni a i po koncepciji). Kada su audio inzinjeri projektirali tvoj MOS Vintage, tada su uzeli u obzir nanepovoljnije uvjete pod kojim ce taj uredjaj raditi (bilo impendancijski bilo strujno), jer tada se zvucnici nisu peglali da budu strujno lak teret pojacalu.
Jednom je sijecam se ilimzn kazao kada se odradi posteno posao projektiranja pojacala, tada je utjecaj kabela manji (ajde ne mogu bas kazati da ga nema).
No ovo sto se danas radi, sa utikacima, konektorima, kabelima, van je svake pameti. No Gord, ti si jedan od rijetkih sretnika koji je kupio ono sto mu je bio cilj, i sad gusta u glazbi. Ja zaista zalim one koje nikako se ne mogu osloboditi (psiho)analize kabela, konektora, utikaca... i od sume ne vide stablo (od analize svega i svacega ne cuju glazbu).
Dakle, svakome svoj gust ;)

nebih se složio da su danas zvučnici konstruirani prijateljski prema pojačalima. baš naprotiv...
Utjecaj, recimo, zvučničkih kabela je veći što je impedancija zvučnika niža (a danas onih kojima pada i na 2 ohma na nekim mjestima nema malo) pa se onda 1/2 Ohma razlike u otporu kabela itekako čuje, jer je to čitavih 25%!!! naravno ovo je samo jedan parametar. Nekada su zvučnici bili viših impedancija a danas su uglavnom nižih...
Administrator je zabranio postanje.

Audioquest Carbon USB kabel 21 Ruj 2013 10:51 #6542

• gord
  • gord's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Entuzijast
@Soundnewsdino
Ako me pamćenje služi ti se baviš konstrukcijom i izradom zvučnika..... na neki način si stručniji i kompetetniji da daš svoje mišjlenje vezano za audio kabele. od "običnog audiofila/konzumenta" .
Koliko po tebi ima istine kada audiofili opisuju njihova zapažanja o promijenama zvuka kod različitih kabela...koliko ima iskrenosti u tim pisanjima...ili su to slučajevi kao i samnom kada sam kupio Audioquesta po principu kud svi tud i mali Mujo. Naime što sam stariji i iskusniji u ovom hobiju sve više mi smeta čitanje raznih opisa i komentare za XY kabele,po meni to je kao da čitam SF roman. A posebno se :rolol: kad za neke pod rubriku cijena vidim opis :cijena na upit.

Audioquest Carbon USB kabel 21 Ruj 2013 11:52 #6543

• Audison
  • Audison's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • Hvala primljenih 5
Kada netko na svom webu stavi uz kabel -cijena na upit, onda postoji mogućnost da taj uvoznik je svjestan nerealnih odnosa ili se boji da bi cifra odbila potencijalne kupce. Evo malo ekstremnih primjera: Spectral Audio elektronika se spaja sa MIT kabelima jer navodno to odogovara po nekakvim tehničkim specifikacijama, dok Marantz premium serija najbolje funkcionira kada je međusobno spojena sa Siltech ožičenjem. Ima tu svega, samo treba biti pažljiv da se ne naleti na zamku...
Godfather of croatian audiophile scene....
Il Commendatore

Audioquest Carbon USB kabel 21 Ruj 2013 16:30 #6544

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
soundnewsdino wrote:
nebih se složio da su danas zvučnici konstruirani prijateljski prema pojačalima. baš naprotiv...
Utjecaj, recimo, zvučničkih kabela je veći što je impedancija zvučnika niža (a danas onih kojima pada i na 2 ohma na nekim mjestima nema malo) pa se onda 1/2 Ohma razlike u otporu kabela itekako čuje, jer je to čitavih 25%!!! naravno ovo je samo jedan parametar. Nekada su zvučnici bili viših impedancija a danas su uglavnom nižih...
Ma mislio sam dvi stvari:
- prvo ne bih ovdje o nominalnim impedancijama, jer i sam znas da nista ne govori ako je neki zvucnik 8 ili 6 ili 4 oma. Ja sam se ovdje bazirao na ondasnju zvucnicku visoku klasu (kojoj pripadaju i ova pojacala o kojima sam pricao), jer budget zvucnicka klasa je bila jednostavne koncepcije tada (znam da je moj AR25 tada imao samo jedan kondenzator na visokotoncu -pad 6 dB po okt). Naime kada se sjetim AR92 ili jos AR9, da ih je danas spojiti na moderna pojacala, bas bih volio viditi rezultat. Tako je bilo i sa KEFon ili Wharfedaleom, npr.Wharfedale TSR serijom... Znam da je tada Wharfedale imao jednu visokoefikasnu seriju "E" kod kojih je efikasnost bila i 94dB ma metar udaljenosti (1W), koja je bila dobra za nejaka pojacala, no to je vise zvucalo kalo PA nego kao HiFi (iskustvo sa E30)...
- drugo, danas firme baziraju svoje zvucnike i za eventualni pogon sa cjevasima, pa stoga vecina ih pribjegava peglanju impedancije,
a sta se tice toga da neki zvucnici padaju do 2 oma... po tome bi onda trebalo uzeti kabel od 4 kvadrata i problem rijesen. :obrva:

I jos nesto... Kada sam refreshirao svoje Wharfedale Laser 150 zvucnike, spojio sam ih na Yamaha receiver za kucno kino (RX-V620 koji je stariji u procesuiranju, ali je jos dovoljno HiFi), i znas sta, cim bi pojacao, izbacivala je zastita, a vjeruj mi receiver je "potentan". U prvi mah sam pomislio da je nesto krivo spojeno... no sve je bilo ok... no eno ti zvucnici rade na Sansuiu G901 bez problema...

No daleko smo odmakli od uvodne teme... i dalje tvrdim da je probleematika kabela preuvelicana radi samo financijskog efekta i nasla na plodno tlo kod audiofila. Sta se tice kabela za napajanje, tu mi je potpuna nebuloza procitati da se kabel cuje. Kada se adekvatno rijesi napajacki sklop, onda i normalni dvozilni kabel je dobar (to su dobro znali u Sansuiu, jer ako itko zna o trafoima, oni su znali!!)

Tesko je na kraju ovako uopceno govoriti, no jedno je jasno, danas se audio uredjaji rade ostvaruju sto veci profit (sto manje ulozi - sto vise zaradi), odavna je napustena filozofija koju je propagirao Mr Khosaku Kikuchi...
Posljednja izmjena: 21 Ruj 2013 16:40 od Kale.

Audioquest Carbon USB kabel 23 Ruj 2013 23:18 #6552

• soundnewsdino
  • soundnewsdino's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • Hvala primljenih 3
gord wrote:
@Soundnewsdino
Ako me pamćenje služi ti se baviš konstrukcijom i izradom zvučnika..... na neki način si stručniji i kompetetniji da daš svoje mišjlenje vezano za audio kabele. od "običnog audiofila/konzumenta" .
Koliko po tebi ima istine kada audiofili opisuju njihova zapažanja o promijenama zvuka kod različitih kabela...koliko ima iskrenosti u tim pisanjima...ili su to slučajevi kao i samnom kada sam kupio Audioquesta po principu kud svi tud i mali Mujo. Naime što sam stariji i iskusniji u ovom hobiju sve više mi smeta čitanje raznih opisa i komentare za XY kabele,po meni to je kao da čitam SF roman. A posebno se :rolol: kad za neke pod rubriku cijena vidim opis :cijena na upit.

Ne treba sve ljude trpati u isti koš. naravno...postoje i pozeri no tvrditi da kabeli nemaju nikakvog utjecaja čini mi se isto tako extremno kao što i ponekad extremno izgledaju cijene nekih kabela. Nakon desetina odrađenih prezentacija diljem lijepe naše te nakon stotina preslušanih komponenti u svom sustavu odgovorno tvrdim da se kabeli čuju. Ovo i nije neka novost i čini se da već prihvaćeno kao fundament. zašto uostalom činjenica da kabel (koji je na putu signala) utječe na zvuk izgleda tako fantastično? Osobno sam mnogo puta skepticima "otvorio ladicu" sa promjenom kabela ili baze ispod komponente dok je ponekad promjena recimo CD playera prošla nezapaženo...
Neznam kakav sustav imaš no to što neki Audioquest kod tebe nije pokazao razlike ne znači da je u nekim drugim situacijama nema. Možda si i malo lijen potražiti razliku....
Dakle kabeli čine razliku (bilo IC ili zvučnički). To što su neki kabeli besmisleno skupi i kao takvi ne opravdavaju svoju cijenu pomakom u kvaliteti sasvim je drugo pitanje i druga tema...

Audioquest Carbon USB kabel 24 Ruj 2013 11:36 #6554

• gord
  • gord's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Entuzijast
Svaka čast na korektnom odgovoru i osobnom razmišljanju,sa kojim se ja ne slažem :) . Ne zato da bi ja sad tebi nešto kontrirao ili demonstrirao neku pamet već iz razloga što nakon više od 30-tak godina druženja sa zvukom shvatio sam da ne treba „komplicirati“ tamo di nije potrebno .Ja sam za jednostavna riješenja. Mjenjaj komponente kada sa njihovim zvukom nisi zadovoljan, a priču o dobivanju fino uštimanog zvuka sa XY kabelima smatram nerealnim.. Znaš što mi je još interesantnije? Priča o kabelima počinje kada je audio industrija prekinula hvalospijeve o EQ . Uvidjeli su da uz manje troška mogu više zaraditi pa počinje novo doba kabel manije ….. Ne može me nitko ubijediti da postoji kabel na kugli zemaljskoj koji će biti bolji za korekciju zvuka od jednog poštenog EQ . Ne mogu reći da u svom audiofilnom životu nisam bio zaveden.Bio sam i to dosta godina. Bezbroj puta mi se desilo da jedan te isti sistem svaki put drugačije čujem bilo u + bilo u - . Zbog takvih situacija došao sam do zaključka , da priča o kabelima u audio industiji ima samo ekonomsku a nikako zvučnu zaslugu . Pojačala ,zvučnici,smješaj istih u sobe to su za mene parametri koji određuju kvalitet i koloritet zvuka. A nauku o zvučnim čudima u 50-tak cm kabela ne pušim više.
Posljednja izmjena: 24 Ruj 2013 11:38 od gord.

Audioquest Carbon USB kabel 24 Ruj 2013 11:52 #6555

• Audison
  • Audison's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • Hvala primljenih 5
Mene osobno smetaju tzv, prodaja magle kod strujnih ili napajačkih kabela. Postoje definirani standardi dizajna i izrade strujnih kabela koji datiraju još od 50 ili 60-tih godina prošlog stoljeća. Tu proizvođači pokušavaju nuditi "neka nova rješenja". Kod slabostrujnih vodova (interkonekti, USB kabeli, zvučnički kabeli) postoji mogućnost nekog napretka. Ipak se tu radi o osjetljivom signalu koji treba prenijeti mnoštvo informacija. Razlike su čujne, ali zato cijena znatno nadmašuje te razlike. U zadnjih 15-tak godina ako ne i više kod mene je prošlo sijaset interkonekcijskih kabela, dosta toga sam o njima saznao, i nisam od onih koji će tako lako izdvojiti veliki iznos za neku dizajnersku novotariju. Ne treba popiti sve što se servira, ali ne treba niti sve odbijati...
Godfather of croatian audiophile scene....
Il Commendatore

Audioquest Carbon USB kabel 24 Ruj 2013 12:58 #6556

• gord
  • gord's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Entuzijast
Audison wrote:
....Mene osobno smetaju tzv, prodaja magle kod strujnih ili napajačkih kabela. ....
Imaš pravo. A u tom segmentu kakvu musaku imamo..... :(
Audison wrote:
... Ne treba popiti sve što se servira, ali ne treba niti sve odbijati...

Slažem se , izuzev kad su kabeli u pitanju....
Posljednja izmjena: 24 Ruj 2013 13:00 od gord.

Audioquest Carbon USB kabel 24 Ruj 2013 16:59 #6557

• soundnewsdino
  • soundnewsdino's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • Hvala primljenih 3
gord wrote:
Svaka čast na korektnom odgovoru i osobnom razmišljanju,sa kojim se ja ne slažem :) . Ne zato da bi ja sad tebi nešto kontrirao ili demonstrirao neku pamet već iz razloga što nakon više od 30-tak godina druženja sa zvukom shvatio sam da ne treba „komplicirati“ tamo di nije potrebno .Ja sam za jednostavna riješenja. Mjenjaj komponente kada sa njihovim zvukom nisi zadovoljan, a priču o dobivanju fino uštimanog zvuka sa XY kabelima smatram nerealnim.. Znaš što mi je još interesantnije? Priča o kabelima počinje kada je audio industrija prekinula hvalospijeve o EQ . Uvidjeli su da uz manje troška mogu više zaraditi pa počinje novo doba kabel manije ….. Ne može me nitko ubijediti da postoji kabel na kugli zemaljskoj koji će biti bolji za korekciju zvuka od jednog poštenog EQ . Ne mogu reći da u svom audiofilnom životu nisam bio zaveden.Bio sam i to dosta godina. Bezbroj puta mi se desilo da jedan te isti sistem svaki put drugačije čujem bilo u + bilo u - . Zbog takvih situacija došao sam do zaključka , da priča o kabelima u audio industiji ima samo ekonomsku a nikako zvučnu zaslugu . Pojačala ,zvučnici,smješaj istih u sobe to su za mene parametri koji određuju kvalitet i koloritet zvuka. A nauku o zvučnim čudima u 50-tak cm kabela ne pušim više.

Naravno...svatko ima pravo na mišljenje no skrenuo bi pozornost na jedan detalj.

Pogrešno je kabele smatrati isključivo ekvalizatorima sustava i u tom kontekstu dovesti ih u korelaciju sa Ekvilazerima. To držim pogrešnim. Dobar kabel nema više ili manje basa ili više ili manje visokih nego je u stanju oduzeti što je moguće manje od signala tj. imati dobru protočnost. Srenuo sam pozornost na dizajniranje današnjih modernih zvučnika koji nerijetko u svom modulu imedancije padaju i do 2 (i ispod) Ohma. Ovo nije nikakva mistifikacija te je lako mjerljivo i dokazivo. Uzmimo na primjer neke modele Wilson Audia kod kojih pad na 1,8 Ohma nije nikakva rijetkost i to u području od 100 do 400 Hz (dakle područje velike energije). Kada u jednadžbu uvrstimo tih 1,8 Ohma dali je otpor kabela 0,3 ili 0,8 Ohma uopće nije svejedno. Pojačalo "vidi" zvučnike, kabele i prijelazne otpore kao jednu cijelinu a to itekako utiče na donji kraj frekvencijekog spektra.
I za kraj posta. Ne jednom sam na prezentacijama doživio da je promjena žice donjela veći pomak nego promjena CD playera. Nisam siguran da je promjena komponenti uvijek jednostavnija....
Posljednja izmjena: 24 Ruj 2013 17:01 od soundnewsdino.

Audioquest Carbon USB kabel 24 Ruj 2013 17:11 #6558

• soundnewsdino
  • soundnewsdino's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • Hvala primljenih 3
Kale wrote:
soundnewsdino wrote:
Ma mislio sam dvi stvari:
- prvo ne bih ovdje o nominalnim impedancijama, jer i sam znas da nista ne govori ako je neki zvucnik 8 ili 6 ili 4 oma. Ja sam se ovdje bazirao na ondasnju zvucnicku visoku klasu (kojoj pripadaju i ova pojacala o kojima sam pricao), jer budget zvucnicka klasa je bila jednostavne koncepcije tada (znam da je moj AR25 tada imao samo jedan kondenzator na visokotoncu -pad 6 dB po okt). Naime kada se sjetim AR92 ili jos AR9, da ih je danas spojiti na moderna pojacala, bas bih volio viditi rezultat. Tako je bilo i sa KEFon ili Wharfedaleom, npr.Wharfedale TSR serijom... Znam da je tada Wharfedale imao jednu visokoefikasnu seriju "E" kod kojih je efikasnost bila i 94dB ma metar udaljenosti (1W), koja je bila dobra za nejaka pojacala, no to je vise zvucalo kalo PA nego kao HiFi (iskustvo sa E30)...
- drugo, danas firme baziraju svoje zvucnike i za eventualni pogon sa cjevasima, pa stoga vecina ih pribjegava peglanju impedancije,
a sta se tice toga da neki zvucnici padaju do 2 oma... po tome bi onda trebalo uzeti kabel od 4 kvadrata i problem rijesen. :obrva:

I jos nesto... Kada sam refreshirao svoje Wharfedale Laser 150 zvucnike, spojio sam ih na Yamaha receiver za kucno kino (RX-V620 koji je stariji u procesuiranju, ali je jos dovoljno HiFi), i znas sta, cim bi pojacao, izbacivala je zastita, a vjeruj mi receiver je "potentan". U prvi mah sam pomislio da je nesto krivo spojeno... no sve je bilo ok... no eno ti zvucnici rade na Sansuiu G901 bez problema...

No daleko smo odmakli od uvodne teme... i dalje tvrdim da je probleematika kabela preuvelicana radi samo financijskog efekta i nasla na plodno tlo kod audiofila. Sta se tice kabela za napajanje, tu mi je potpuna nebuloza procitati da se kabel cuje. Kada se adekvatno rijesi napajacki sklop, onda i normalni dvozilni kabel je dobar (to su dobro znali u Sansuiu, jer ako itko zna o trafoima, oni su znali!!)

Tesko je na kraju ovako uopceno govoriti, no jedno je jasno, danas se audio uredjaji rade ostvaruju sto veci profit (sto manje ulozi - sto vise zaradi), odavna je napustena filozofija koju je propagirao Mr Khosaku Kikuchi...

zanimljiv tekst ali "sporan" u nekim tvrdnjama...
ne govorim ni ja o nominalnim impedancijama jer je njihovo deklariranje danas smješno. Isto tako ne drži vodu da je večina mainstream ponude zvučnika dizajnirana za rad sa cijevima.
Baš naprotiv...večina modernih zvučnika nije prijeteljski raspoložena prema cijevima premda naravno takvih zvučnika ima ali su u manjini. Razloge sam naveo u predhodnim postovima. Tu ne pomaže nikakav 4 mm kabel...
I nakraju o cijeni. O tome u ovakvoj raspravi nebi trebalo biti riječi. dali postoje "besmisleno" skupi kabeli? Postoje...Dali postoje besmisleno skupe komponente? Postoje...
No kada ste dugo u trgovini shvatite da i to itekako ima smisla, samo je to opet druga tema.... ;)
Posljednja izmjena: 24 Ruj 2013 17:12 od soundnewsdino.
Stranica se generirala za: 0.157 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register