Sound News Web - Discovery Of Sound

• Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMA: Sansui EIGHT - receiver ispred svog vremena

Sansui EIGHT - receiver ispred svog vremena 21 Pro 2016 18:02 #12244

• gord
  • gord's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Entuzijast
@Aby
Danas si mi nešto uranio 3.42 jučer 3 53 .Ma ulovilo me malo... pa sam bil tam ,al sad nisam ni tu ni tam. :)
Ma pao je Berlinski zid pa će i ta kafa :rofl: .

@Kale
Ja počinjem funkcionirati nakon +20 C pa vodi brigu o tom detalju . :)
Administrator je zabranio postanje.

Sansui EIGHT - receiver ispred svog vremena 21 Pro 2016 21:01 #12246

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Ima jedan detalj, koji mozda niste uocili, a koji ukazuje kako se onda pazilo na neke stvari... naime kada se skine kompletna tuner sekcija koja je na zasebnoj subsasiji, a posto su i Sansui inzinjeri vjerojatno bili svjesni da skidanje ovih koncica i njihovo montiranje nazad na koloture je zahtjevna operacija... oni su predvidjeli parking za te koloture dok je tuner sekcija van uredjaja (zute strelice)

i ja sam taj parking sistem koristio dok sam mijenjao elektrolitske kondenzatore na tuner sekciji, no ako se skida prednja ploca od subsasije, na zalost, nema nacina a da se koncici ne skinu.... no, idemo daje... taj dio smo oslobodili, sada trebamo demontirati milijun zica od rasvjete

ovo je samo jedan dio zaduzen za rasvjetu, naime, tu su bespotrebno izkomplicirali... jer kad npr. prebacimo na AUX ulaz, receiver izgleda pomalo tuzno i siromasno, jer kompletna rasvjeta tuner skale i tuner instrumenata se pogasi, te svijetli samo AUX crveni pokazivac, koji ukazuje da je receiver upaljen i da je AUX ulaz aktivan...

Sansui EIGHT - receiver ispred svog vremena 21 Pro 2016 21:05 #12247

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
gord wrote:
@Kale
Ja počinjem funkcionirati nakon +20 C pa vodi brigu o tom detalju . :)
Ako je tako... a kako je bio dogovor da se nadjemo na pola puta izmedju tebe, mene i njega... ispada tada Lika - Plitvice i sl... a tamo je +20 jedino liti :huh: :)

Sansui EIGHT - receiver ispred svog vremena 21 Pro 2016 21:05 #12248

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Treba skinuti i ozicenje od instrumenata

... i tek tada mozemo skinuti prednju subsasiju da bi se omogucio pristup prekidacima i potenciometrima...

samo uocite koliko opet zica se treba odlemiti da bi se ove preklopnicke grupe (lijevo i desno) oslobodile...
... evo ga desna grupa prekidaca oslobodjena i skinuta...

ovdje se vidi sva "ljepota" raznoraznih kabela koje pazljivo treba odlemiti

... i voila... evo ga... spreman za servis!

No mozda niste uocili, pocetak 70tih, a Sansui je vec radio dvostranu stampu sa metalizacijom rupa!!!

no, koliko je to bio napredan korak tada, ima odredjenih i porodjajnih nedostataka, naime znalo se desiti da u metaliziranim rupama, lem ne popuni ih dobro, pa se nakon ovoliko godina znadu pojaviti poteskoce (npr. na ovom uredjaju Loudness nije radio)... to se vidi uvecano ovdje

Sansui EIGHT - receiver ispred svog vremena 23 Pro 2016 18:51 #12255

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
... pa slijedi odlemljivanje preklopnickog bloka...

... pa rastavljanje...

... kako je bilo....

... kako je sada ....

... balance i volume pot ...

Sansui EIGHT - receiver ispred svog vremena 24 Pro 2016 17:09 #12258

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Evo i zadnji post pred Bozic... nastavak nakon blagdana...
Dakle, posto je uredjaj zaista bio fantasticno ocuvan, odluceno je da se ide i sa obnovom glavnih napajackih kondenzatora, no tu se pojavio problem...
Originalni kondenzatori su vrlo sirokog promjera a relativno niski, i plus toga su sa kontaktima za direktno lemljenje kabela na njih (tzv. solder lug).

No, prvo sam morao adaptirati ovaj 1000uF kondenzator na prihvat, jer normalno danasnja produkcija elektrolitskih kondenzatora je manjih dimenzija nego prije 45 godina.... no lijepo je ispalo (radi se o Nichicon Gold Tune kondenzatoru)

A evo starih glavnih napajackih kondenzatora:

... i njihovog prihvata kabela

Posljednja izmjena: 24 Pro 2016 17:11 od Kale.

Sansui EIGHT - receiver ispred svog vremena 24 Pro 2016 17:09 #12259

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Jel mozete virovat, uzduz i poprijeko sam pretresao internet da bi pronasao prihvatljive napajacke kondenzatore koji bi trebali zamijeniti ove 45 godina stare, a izmedju ostalog, trebali su zadovoljiti:
- moraju biti novije produkcije
- moraju biti provjerenog branda
- moraju biti istog promjera kao i stari
- moraju bez problema stati po visini u uredjaj
- moraju biti istog ili malo viseg kapatiteta nego stari
- i na kraju, ne toliko vazno, ali pozeljno - crni

Nakon dugo pretrazivanja, izbor je pao na ove:

lijevo su novi, desno su stari.... radi se o EPCOS Sikorel 10000uF 100V kondenzatorima, koji nisu niti malo jeftini, ali su odlicni za ovu namjenu!

A evo i preuredjenog prihvata kabela, posto su ovi kondenzatori predvidjeni za prihvat O stopica.

... ovaj detalj zaokruzen je zato sto sam tu isao staviti prokromovu vidu koja je niza od orginalnih kriznih, a zasto mi je tribala niza, vidi se na donjoj slici...

naime, ovaj set osiguraca ide povise kontakata od kondenzatora, pa nisam htio da se slucajno desi nekakav nezeljeni kontakt sa drugim naponima...
evo kako sam se dodatno jos osigurao, imam samoljepivu tkaninu koja se inace koristi za zamatanje kabela u auto industriji, te sam dodatno prekrio kontaktnu vidu...

i na kraju to izgleda ovako....

inace, kad smo vec kod osiguraca, uredjaj posjeduje slovima i brojevima 12 (dvanaest) osiguraca (!)... vjerovali ili ne....

Sansui EIGHT - receiver ispred svog vremena 28 Pro 2016 10:56 #12269

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Napravio sam jedan jednostavan video o jednoj mogucnosti Sansuia Eight koja me je odusevila... naime uvidio sam da balance potenciometar nema centralni "click" kao ostali balance potenciometri, kad ono... fantasticno rjecenje... Tuning meter je ujedno i intrument za mjerenje balansa izmedju lijevog i desnog kanala!

Posljednja izmjena: 28 Pro 2016 11:00 od Kale.

Sansui EIGHT - receiver ispred svog vremena 29 Pro 2016 10:42 #12271

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Jos jedna stvar koja me je odusevila ovdje je primarni dio glavnog transformatora, naime Sansui je napravio da mozete izabrati izmedju 8 (!) razlicitih primarnih napona!! Kapa dolje!

Sansui EIGHT - receiver ispred svog vremena 29 Pro 2016 10:58 #12272

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Ima jedna stvar sto sam primjetio u vezi Loudnes kontrole; naime uvidio sam kada je ukljucena, Loudness filter pojacava hiper visoke audio frekvencije opasno mnogo (opasno po zvucnike, pogotovo visokotonce).
Naime kako nema kontrolnog loudness pina na volume potenciometru, i ako se slusa glasno, vrlo visoke audio frekvencije koje mi inace ne cujemo, biti ce pojacane do razina kada tope njeznu zavojnicu visokotonca, evo sto sam izmjerio sa istim polozajem volume potenciometra, i istom razinom ulaznog signala, a mjereno na zvucnickom izlazu:

10kHz -> 5V
20kHz -> 7V
40kHz -> 8.5V

... stoga, ako se slusa glasno, loudness treba obavezno iskljuciti
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatori: Kale, pepa
Stranica se generirala za: 0.159 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register