Sound News Web - Discovery Of Sound

• Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMA: Sansui EIGHT - receiver ispred svog vremena

Sansui EIGHT - receiver ispred svog vremena 18 Pro 2016 22:34 #12222

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Iako sam izgubio voljni moment za pisanje crtanih romana o restauriranju ovih Sansui velikana, no sada cu napraviti izuzetak... naime ne vidja se cesto bas rad na Sansui EIGHT receiveru, neopravdano!
Odlicno napravljen receiver, jos kada se uzme da je EIGHT model predstavljen daleke 1970. godine, pa kada se vide neka rjesenja... zaista kapa dolje Sansuiu!!
Danas mozda to i izgleda smjesno, no sagledajte sto su drugi radili tada 1970. - te, pa ce te vidjeti da je EIGHT bio debelo ispred svog vremena!

Iako spada, po vanjskim dimenzijama, u normalne receivere, no po svemu drugom to je receiver kapitalac, koji i tezi kao pravi kapitalac!

No ajmo malo kreniti sa slicicama.... no ovaj put naopako! Naime nisam slikao uvodnu sliku kompletnog uredjaja kakav je bio, pa cu za uvodno upoznavanje pokazati kakav je uredjaj sada, pa cu onda korak po korak kazati kako se doslo do toga... dakle....

Vrlo lijepo i uredno, no zato donja strana ukazuje da rad na njemu nece biti niti malo lagan (uz to ova donja slika je ujedno i onog tipa "kakav je uredjaj bio" za razliku od prve dvije koje su "kakav je uredjaj sad")

Kao sto se moze vidjeti ogroman broj zica i kabela koji su vecinom direktno lemljeni na plocicu, uzas za raditi! Da bi se pristupilo plocici, vecinom je trebalo odlemljivati sve kabele, a obicno bi se sa donje strane nasla jos kakva i pletenica kabel za masu koja je direkt lemljenja na masu plocice... pa mojoj sreci ne bi bilo kraja....
Evo, kao primjer... ovo je ploca glavnih napajanja, i sve ove zice se moraju odlemiti da bi se pristupilo radu na toj ploci, te nakon zavrsenog posla sa izmjenama kondenzatora, sve to treba tocno vratiti nazad...

I evo je srihtane...

Posljednja izmjena: 30 Lip 2017 14:49 od Kale.
Administrator je zabranio postanje.

Sansui EIGHT - receiver ispred svog vremena 19 Pro 2016 11:00 #12224

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Pristup tuner sekciji je fantasticno rijesen! Naime tuner sekcija lezi cijela na posebnoj subsasiji, i svi kabeli idu na konektor sa strane, tako da se to jednostavno otkopca, odvidaju 6 vida, skinu dvije koloture od promjenljivih kondenzatora, okopcaju 3 stopice sa pletenicama od mase (da dobro ste procitali, cak 3!!!).... i vola.... cijela tuner sekcija vanka!! i mozes raditi sto god hoces!

Prvo sam obavio temeljno ciscenje kompletne tuner sekcije, (stanje na slici poslije ciscenja, a prije zamjene elektrolita), pa, kad je vec vanka, obavio sam i ciscenje masa na promjenljivom kondenzatoru za FM (vidjeli ste vec da ima posebni promjenljivi kond za AM a posebni za FM), pa tek se onda islo na mijenjanje elektrolitskih kondenzatora. Netko je vec lagano ceprkao po FM Stereo Multiplex ploci, ali nista strasno i nista lose, par kondenzatora je promjenio sa silver MICA.... Podesavanje tunera ce ici na kraju.

Sansui EIGHT - receiver ispred svog vremena 19 Pro 2016 22:59 #12229

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Sada je na red dosla tzv. Head Amp ploca sto je inace po naski gramofonsko predpojacalo, jedna od dvije koja se spaja konektorom (jos jedino driverske ploce su tako konektirane).

Preventivno sam promijenio sve ove 2SC632A jer zaista su im nogice bile debelo korodirane, pa nisam htio rizicirati pojave nekih anomalija....

i evo ga... sredjena potpuno....

Sansui EIGHT - receiver ispred svog vremena 20 Pro 2016 04:53 #12230

• Abraxas
  • Abraxas's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Znalac
  • Hvala primljenih 2
Ajooj Kale, neš valjda stvarno izgubit voljni moment za predstavljanje i slikavanje ovih lepotana, znaš da nas još puno ima koji potajice iz zasjede pratimo šta se radi u Kaštelima :)
Stvarno lijep receiver, iznutra izgleda kao nov, a da je složen iznad standarda za ono vrijeme to mu se stvarno mora priznat.
Nego, gledam nešto ovu pločicu imena F-1216, pa malo prije pa malo poslije i ko u onim sličicama - pronadji razlike, nešto se plavi a bogme i crveni. Ne znam da li je to tražio vlasnik, ali ja bih bez obzira na to isto tako stavio folije umjesto originalnih elkosa, jednostavno su beneficije prevelike da se to ne napravi kad je pločica već vani na stolu.
U svakom slučaju čekamo nastavak u idućem broju :da:

P.S.
Ožičenje je stvarno strava, nakon refresanja ovakve sprave, meni bi trebalo bar pola godine za oporavak :rolol:

Sansui EIGHT - receiver ispred svog vremena 20 Pro 2016 10:08 #12231

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Oooo... jel moje oci to dobro vide!!! Jesi li ti to Abby?!? Ili je mozda neko ukra tvoj account :)
Ma znam to za folije, i moje je pravilo da sve sto je ispod 1uF stvljam folije, i vecini slucajeva PP, ali tesko je staviti foliju od 10uF umjesto elektrolita od 10uF, a pogotovo da je jos PP...

Sansui EIGHT - receiver ispred svog vremena 20 Pro 2016 10:09 #12232

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Do sada, sve je ovo bila igrarija prema ovome sto slijedi... Dakle trebamo pristup ovim preklopnicima i potenciometrima da bi ih ocistili....

... a da bi to ucinili, normalno, trebamo skiniti ovu prednju plocu od metalne sub-sasije, a da bi i to ucinili trebamo osloboditi ove koncice od tunera:

... eeee, tu me cekala zamka koja mi je dosta zivaca istrosila... Naime kako sam vec prije kazao, ovaj receiver ima dva zasebna promjenljiva kondenzatora, jedan za AM dio a drugi za FM dio (trenutno mi pada napamet samo Sansui TU-X1 je imao takvo rjesenje!!), dakle ima i dvije koloture na koje se namata ovaj koncic,

ali to nije sve (uf... ko u TV prodaji...), ima i dva zasebna namotaja koncica!

jedan je za vrtnju oba promjenljiva kondenzatora, a drugi je za pomicanje kazaljke na skali! a za ta dva namotaja koncica, zajednicki je prva kolotura od AM promjenljivog kondenzatora

dakle... crvenom bojom je pokazan dio zaduzen za vrtnju kondenzatora, a plavi dio za skalu samo.

Ko se bavio s ovim,i ima iskustva sa klasicnim tunerima, zna da je sa normalnim analognim tunerima, koji imaju samo jednu koloturu i samo jedan namotaj koncica, vrlo pepav posao, a tek ovdje! Jer koncic je vrlo cvrst, i ponasa se kao sajla, dakle zna se zagropati ako ne ide ravnomjerno, plus toga, oba namotaja moraju biti ispravo nategnuta (ako je premalo nategnut, proklizava, ako je prejako nategnut, na mjestima zapire)... Pokusao sam to nekako bio fiksirati kod demontaze, ali zaista nije islo, pa sam ipak morao to sve razmontirati... na moju zalost, jer vracanje ovoga nazad, i sve skupa podesavanje (nategnutost, sinhroniziranos oba namotaja i sl) oduzelo mi je doslovno cijeli jedan dan. Naime puno bi mi bilo lakse da sam imao nove koncice, i da sam ja to sve skupa iskrojio s novim koncicica, jer kada imas visak, onda odradis rutu, i visak okines, ali kada imas, vec tocno odrezan koncic, onda moras rutu tocno u detalj odraditi kako je bila, jer onda nece to sve skupa raditi....
Posljednja izmjena: 20 Pro 2016 10:11 od Kale.

Sansui EIGHT - receiver ispred svog vremena 20 Pro 2016 22:34 #12237

• gord
  • gord's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Entuzijast
Kale wrote:
Oooo... jel moje oci to dobro vide!!! Jesi li ti to Abby?!? Ili je mozda neko ukra tvoj account :)

Mogu ti reći da sam i ja na prvu pomislio ukra ga neko :gum: ....al kad sam pogedao vrijeme pisanja .... :krmiona: odma mi bilo lakše :)
:krigla:

p.s.
Svaka čast Kale koje ti strpljenje imaš, godine ne utiču na tvoje živce. :thumbup:
Posljednja izmjena: 20 Pro 2016 22:41 od gord.

Sansui EIGHT - receiver ispred svog vremena 21 Pro 2016 04:42 #12238

• Abraxas
  • Abraxas's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Znalac
  • Hvala primljenih 2
gord wrote:
Kale wrote:

Mogu ti reći da sam i ja na prvu pomislio ukra ga neko :gum: ....al kad sam pogedao vrijeme pisanja .... :krmiona: odma mi bilo lakše :)

Nije ga niko ukro, hakiralo me, hakiralo :)
A Gord, čudom se čudi ka da je tu svaki dan, a dobro se zna da si više "tam" nego tu :rolol: :rolol:
Inače, Kale je obećao organizirati trilateralu negdje u proljeće, pa će valjda i pasti "ona" kafa :da:

Sansui EIGHT - receiver ispred svog vremena 21 Pro 2016 04:53 #12239

• Abraxas
  • Abraxas's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Znalac
  • Hvala primljenih 2
Uf uf Kale, ja bi sigurno popiz..ja da moram namještati taj dvostruki set končića i kolutura. :shok:
Možda bi jednostavnije bilo ugraditi klinasti remen, ili još bolje lanac. :)

Sansui EIGHT - receiver ispred svog vremena 21 Pro 2016 12:16 #12241

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Eh sta mi vas je lipo vidit obojicu ovdi! Naravno da ce se ta kava odraditi na prolice, samo daj Boze zdravlja!
A sta se tice strpljenja, pa i ja sam od krvi i mesa, samo sam naucij kada su u pitanju ovako pepave stvari, i ako mi ne ide od ruke, rjesenje je PAUZA! Stanem, i ostavim na neko vrijeme, pa onda nastavim...
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatori: Kale, pepa
Stranica se generirala za: 0.236 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register