Sound News Web - Discovery Of Sound

• Stranica:
  • 1
  • 2

TEMA: Koliko objektivno vrijedi ova starudija ?

Koliko objektivno vrijedi ova starudija ? 09 Velj 2014 07:49 #7096

• Alen/Split
  • Alen/Split's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 1
Svi su tehnički ispravni.
Pitam čisto informativno, koliko biste platili pojedini receiver ( ako biste platili išta ;) )
Akai aa 1050
akai-aa-1050-slika-32442707.jpg

akai-aa-1050-slika-32442708_2014-02-09.jpg

Pioneer sx 650
pioneer-sx-650-slika-32358668.jpg

pioneer-sx-650-slika-32358673.jpg

Sansui 5050
sansui-5050-slika-32270811.jpg

sansui-5050-slika-32270818.jpg

Kenwood kr 6340
kenwood-kr-6340-slika-32316769.jpg

kenwood-kr-6340-slika-32316772.jpg
Posljednja izmjena: 09 Velj 2014 07:51 od Alen/Split.
Administrator je zabranio postanje.

Koliko objektivno vrijedi ova starudija ? 09 Velj 2014 08:47 #7097

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Evo ovako Alene, vidim da si se lagano navukao na vintage uredjaje, pa bih ti skrenuo paznju na par stvari.
Ja sam misljenja da su se audio uredjaji od sredine 70tih do kraja 90tih opcenito kvalitetnije radili. Bilo je tu i dosta precizne mehanike, i kvalitetnih materijala, predimenzioniranih (za danasnje pojmove) napajanja, odlicno rijesenih hladjenja... itd...

No danas oni imaju jednu veliku manu, traze vrlo opsezan servis koji nije jednostavan a bogme i jeftin. Taj servis trazi od onoga ko ga radi da se maksimalno zauzme jer se nakon 30 - 35 godina kriju svakojake zamke. Da ne govorim da sam nedavno na jednom pojacalu jedan tranzistor provjeravao 3 puta (sa poluvodickim testerom) i svaki put je bio OK, ali sklop nije dobro radio, no kada sam ga ipak promjenio, sklop je proradio kao treba!! To je samo jedna epizoda... a bogm ima ih...

Dakle, svaki taj uredjaj treba osvjeziti da bi mu se vratila funkcionalnost i parametri... i sad kod pocetnih modela tadasnje produkcije je upitna isplativost. Vidio si onaj Sanyo JCX2250 sto sam ga ja radio za sebe... koliko sam vremena a bogme i djelova potrosio da bih ga osvjezio, totalno je to nisplativo za modl takvog ranga, ali mene nije bilo briga jer sam zelio da ga sredim jer sam takvog imao kao teenager...

Trebas odmah u startu odluciti sto hoces imati u kuci, i biti strpljiv! Najskuplje ti je sada loviti sve sto ti se pruzi, i biti zadovoljan neko kratko vrijeme pa ici na nesto drugo. Mozes upasti u zamku da se zatrpas sa mnostvom uredjaja na koje ces potrositi lipu svotu novca!

Dakle, odluci sto bi volio imati, koji model ti je cilj i od koje firme, strpljivo sakupi novac, i imaj ga spremnog, jer kada se pojavi, moras biti hitar i to hitar sa gotovinom!

Eto to ti je moj savjet!

Koliko objektivno vrijedi ova starudija ? 09 Velj 2014 11:11 #7098

• Alen/Split
  • Alen/Split's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 1
Zahvaljujem na savjetu, iako i ja tako razmišljam. No može poslužiti nekom tko posjeti ovaj forum a u opasnosti je da postane hrčak.
Onaj koji skuplja sve i svašta (uključujući i audio uređaje) sve dok ne zatrpa jazbinu do te mjere da kroz nju više ne može prolaziti.
To je bolesno stanje uma, psihosomatski poremećaj.
Ovdje je nešto drugo u pitanju.
Naime, ako je kupovna cijena bilo kojeg od npr. ova 4 uređaja npr. 100 kn apsolutno se isplati kupiti bilo kojeg, jer će otići sutra za 400
bez ikakvog ulaganja.
Ako je cijena 400 kn, opet se isplati kupiti jer uz minimalno ulaganje vremena i novcau vizualno "šminkanje", otići će vrlo brzo za 800.
Ako je cijena 800 kn, dolazimo na prag isplativosti kupnje, jer je prodajna cijena upitna.
Dakle, govorimo o trgovini.

Koliko objektivno vrijedi ova starudija ? 09 Velj 2014 11:45 #7099

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Ne znam od kada si ti u vintage vodama... ali trgovati na taj nacin sa vintage uredjajima nije bas jednostavno kako ti mislis. Prvo, kolekcionari takvih uredjaja vrlo dobro znadu, gdje, kako, i sto kupiti. Plus toga vrlo dobro su informirani o uredjajima koji ih interesiraju. Evo ti jedan primjer, onaj AUX1 sto se prodaje u njuskalu, iako je cijena vrlo povoljna, i iako se radi o uredjaju koji je vrlo cijenjen, ne ide mu bas prodaja...

Dakle, oni koji su spremni kupiti nesto iz te tadasnje produkcije, vrlo dobro znadu sto hoce... Nije samo dovoljno oprat prednju plocu....

No, ajd toliko od mene o tome....

Koliko objektivno vrijedi ova starudija ? 09 Velj 2014 14:28 #7100

• Alen/Split
  • Alen/Split's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 1
Apsolutno se slažem sa svim navedenim, s tim da se izrečeno odnosi više na skuplje modele ili produkciju.
Al nisam još dobio konkretan odgovor na konkretno pitanje.
Koliko za vas (dragi čitatelji) vrijedi ova starudija?

Koliko objektivno vrijedi ova starudija ? 09 Velj 2014 15:04 #7101

• gord
  • gord's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Entuzijast
Alen/Split wrote:

Kale je ljepo obrazložio tko su kupci ( za.ebani ljudi :) ) vintage uređaja i što žele kupiti. Ja sam audiofil koji voli vintage a ponuđeni uređaji za mene ne vrijede kupnje . Zašto ne vrijede? Pa zato jer su "slabi modeli" određenih proizvođača i kao takvi nisu isplativi za bilo kakvo ulaganje.Ovo bi mogle kupiti osobe koje se bave refrešanjem vintage-a (poput kaleta) pa da im služe za rezervne dijelove..... i ne vjerujem da bi oni dali više od 50€ po komadu .

Koliko objektivno vrijedi ova starudija ? 09 Velj 2014 15:48 #7102

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18
Alen/Split wrote:
Apsolutno se slažem sa svim navedenim, s tim da se izrečeno odnosi više na skuplje modele ili produkciju.
Al nisam još dobio konkretan odgovor na konkretno pitanje.
Alene, u potpunosti stojim iza onoga što je Kale rekao. mislim da si se postavio prvenstveno kao trgovac po pravilu "tu bi se nešto moglo zaraditi", a ne ljubitelj ( i možda kolekcionar ) starih uređaja i glazbe. Lakše je kupiti, nego prodati. Jedno što je sigurno ovdje je da svi jako volimo uređaje, mi smo u neku ruku "technomani". Mi koji volimo stare uređaje volimo ih iz raličitih razloga, netko je imao neki uređaj, netko je imao neki prospek, a nije si ga mogao priuštiti, netko je imao prijatelja koji je imao neki uređaj pa si ga je isto priželjkivao, netko ga je svaki dan gledao u izlogu tj. svi smo bili u nekoj vrsti kontakta s određenim uređajima ili firmama i tokom godina smo stvarali neki odnos, i kasnije nostalgiju prema njima.
Isto kao što neko preferira neke firme automobila ili nečeg drugog.
I kad ne kupujemo nešto što se pojavilo u nekom oglasniku procjenjujemo u glavi da li bi nas zanimao. Od sto ljudi dobit ćeš sto odgovora, ali uglavnom većina ovdje na forumu sigurno neće uzimati nešto da bi odmah proslijedila dalje. Mislim da je kod većine bitno imati neki uređaj i to su uglavnom skuplji i jako skupi uređaji. S druge strane kad nešto želiš za sebe spreman si dati i vise novca nego što vrijedi, jer to vrijedi tebi, a kad te ne zanima daješ manje nego što vrijedi, tako da je to potpuno subjektivno. Mislim da je malo glupo da pišem zašto bi za ovaj ili onaj uređaj dao 200, 500 ili 1000 kn, a sama cifra ne znači ništa.
To nije filatelija ili numizmatika da postoje katalozi u kojima piše koliko što vrijedi.
Ja već nekoliko godina pratim iz zabave e-bay aukcije i imam poveću bazu popisanih prodanih uređaja ( naravno, onih koji me zanimaju ) s ponekim oznakama, da li su ispravni ili možda oštećeni i mogu si odrediti koliko bi dao ako bi se odlučio na kupovinu. Pogledam kolike su cijene uglavnom postignute, dodam transport i moguće troškove prilikom uvoza + subjektivni faktor "koliko me zanima" te usporedim sa cijenom uređaja koji je npr. na Njuškalu. Naravno, prije svega treba imati te novce. :)
U svezi ovih uređaja koje si naveo evo podataka iz mojih tablica s ebaya, a ti si iskonstruiraj svoju isplativost:
Akai AA-1050 ..... 42 do 109 EUR prosjek 78 EUR
Pioneer SX-650 .....ne pratim, tek od SX-950
Sansui 5050 ..... 27 do 160 EUR prosjek 77 EUR
Kenwood KR-6340 ..... ne pratim, tek od KR-7340

Eto, toliko od mene.
Posljednja izmjena: 09 Velj 2014 16:09 od Archie.

Koliko objektivno vrijedi ova starudija ? 09 Velj 2014 20:23 #7103

• Alen/Split
  • Alen/Split's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 1
Konačno nešto konkretno:
A. 0 bodova za sva 4.
B. 2 uređaja ni spomena vrijedna, 2 cca 50 E.
Još netko ?

Koliko objektivno vrijedi ova starudija ? 09 Velj 2014 21:23 #7104

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Alene, jel ovo tvoj Akai na njuskalu?

Koliko objektivno vrijedi ova starudija ? 10 Velj 2014 06:32 #7108

• Alen/Split
  • Alen/Split's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 1
Naravno da nije, ja nikad ne bih stavio početnu cijenu od 1800 kn,
kad znam, po mišljenju članova foruma, da vrijedi negdje između 15 i 17 Eura.
Ovisno o trenutnoj cijeni starog željeza i aluminija
  • Stranica:
  • 1
  • 2
Moderatori: pepa, Kale
Stranica se generirala za: 0.173 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register