Sound News Web - Discovery Of Sound

• Stranica:
  • 1
  • 2

TEMA: KEF 104/2

KEF 104/2 11 Pro 2013 11:36 #6819

• goya
  • goya's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
Ekipa,
imam priliku upiknuti navedene zvučnike, kozmetički su u prilično lošem stanju, a ostalo nisam imao priliku provjeriti jer je pojačalo na koje su bili spojeni bilo blago rečeno u banani, ali prodavatelj je prvi vlasnik i mislim da bi se sve skupa moglo malo bolje provjeriti...Uglavnom pitanje je (ako je sve više manje ispravno) je li uopće isplativo kupiti navedene zvučnike i u njih uložiti novce za obnovu, odnosno gdje bi ti zvučnici danas po svojim karakteristikama bili u usporedbi sa novim zvučnicima?
Administrator je zabranio postanje.

KEF 104/2 11 Pro 2013 12:08 #6820

• Audison
  • Audison's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • Hvala primljenih 5
Navedeni zvučnik je svojedobno visoko kotirao. Komponente za skretnicu su vjerojatno dobavljive ali za drajvere nisam baš siguran. Takav zvučnik zaslužuje kompletan refresh, a o zvuku se može pričati...
Godfather of croatian audiophile scene....
Il Commendatore

KEF 104/2 11 Pro 2013 12:17 #6821

• goya
  • goya's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
Zvučnike bih uzeo pod pretpostavkom da su driveri ispravni, možda samo promjena gume-pjene oko bas membrana i jasno refresh skretnice...moram priznati da me puno više zanima gdje su oni u današnjoj konkurenciji zvukovno

KEF 104/2 11 Pro 2013 12:20 #6822

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Vrijedi te zvucnike obnoviti, svakako!
Evo ti jedan zanimljiv link sa americke audiokarme koji bi te mogao zanimati
http://www.audiokarma.org/forums/showthread.php?t=513943

u sklopu njega su ti i slike kako je jedan tip uspio srediti onaj spuzvasti centrani dio na basevima (koji su unutar kutije) a koji se raspao od zuba vremena.
Ako se odlucis na refresh, svakako slikaj sve faze, bilo bi zanimljivo to vidjeti ovdje...

KEF 104/2 11 Pro 2013 12:23 #6823

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
goya wrote:
Zvučnike bih uzeo pod pretpostavkom da su driveri ispravni, možda samo promjena gume-pjene oko bas membrana i jasno refresh skretnice...moram priznati da me puno više zanima gdje su oni u današnjoj konkurenciji zvukovno

A cuj... zvukovno tesko je kazati, prvo mnogo znaci u kojoj prostoriji ce biti, pa opet amplifikacija... pa opet samo stanje zvucnika... puno parametara. No koncepcijski imaju dobar temelj, svojedobno su bili vrlo cijenjeni... pa sad...

KEF 104/2 11 Pro 2013 20:42 #6826

• alex67
  • alex67's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 2
postoji i kasnija verzija sa gumenim centratorima - ako su od gume mozete bez brige kupiti iste. Jedini je problem prepoznati da li su originalni ili zamenjeni spuzvasti. Ako je ovo zadnje slucaj , bas jedinice se ne ponasaju kao sa originalnim centratorima. Ne znam kako 104.2 svira ali moj drugar ima originalne 105ice - prijatan zvuk ali nema te detalje kao noviji zvucnici. Pitanje je sta kome vise odgovara.

KEF 104/2 11 Pro 2013 21:35 #6827

• soundnewsdino
  • soundnewsdino's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • Hvala primljenih 3
104.2 je slavni KEF model koji se pojavio sredinom 80-tih godina. On je značio zaokret KEF-a prema takozvanom Coupled cavity načinu reprodukcije bas frekvencija. Dakle, radi se o pretku svih kasnijih takvih modela. Dva basa u komori spojena šipkom sa otvorom na prednjoj strani, dva mida i i visokotonac na prednjoj strani u posebnoj komori. Vrlo složena skretnica koja praktički zadire u sve parametre zvučnika. Kompenzira se vrijeme, faza, amplituda i impedancija koja je 4 Ohma ravna (čisti otpor) po cijelom frekvencijskom pojasu.
zanimljiv i hrabar zvučnik za svoje vrijeme. Koliko vrijedi? ovisi o stanju...
Posljednja izmjena: 11 Pro 2013 21:37 od soundnewsdino.

KEF 104/2 12 Pro 2013 04:18 #6828

• Abraxas
  • Abraxas's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Znalac
  • Hvala primljenih 2
Kefe 104.2 nisam čuo, ali sam imao 105.3. Nabavio sam ih dosta povoljno, bili su u odličnom stanju što se tiče vanjštine. Naravno nakon jedno desetak dana sa povremeno žešćom svirkom, bas driveri se raspali. To je inače normalna pojava kod takvih pjenastih ovjesa, ali sjećam se da sam se napatio dok sam uspio razmontirati ta dva bas drivera jer ih je fakat bilo muka čupati iz unutrašnjosti kutije, a ona štanga kaj ih spaja nimalo nije pomagala u tom poslu :)
Ako ovjesi nisu promijenjeni sigurno će u najskorije vrijeme, da ne kažem odmah trebati to napraviti. Uz te zvučnike sam dobio i njihov originalni EQ - Kube 200 i dobro se sjećam do kojih je to dubina moglo potegnuti.
Prodao sam ih prije jedno šest sedam godina, dobio 9.000 kn , ali ovjesi su bili promijenjeni, kozmetika OK i naravno EQ je otišao sa njima.
Po tvojem opisu 104.2 nisu baš u najboljem stanju i vjerojatno će trebati uložiti dosta truda, pa moraš sam procijeniti koliko ti se isplati ta operacija ;)

KEF 104/2 30 Pro 2013 16:08 #6867

• goya
  • goya's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
Eto i meni Božić stigao!
Uzeo sam pojačalo pod ruku i ajde da malo bolje vidim i isprobam "škatulje". Ovjesi oko basa su gumeni tako da su ispravni (provjereno original), dok su se spužvice oko kalote raspale. Budući da zvučnike nisam mogao isprobati doma, preslušao sam ih sa svojim pojačalom kod prodavatelja (soba s kuhinjom, vrlo mala i pretrpana cca 4,5x2,5) i nije bilo loše, čak niti bas nije "bumijao". Svi driveri su potpuno ispravni i nije bilo nikakvog "škripucanja" . Uglavnom cijena je bila o.k i zvučnici su kod mene doma. E sad očekivao sam kada dođem doma i kada zvučnike spojim u svoj sustav i u veći prostor (7x7 uz dodatno spojenu kuhinju i hodnik sve ukupno 60-ak m2) da će to biti milina, ali baš i nije. U usporedbi s mojima KEF CS5 baš i ne zvuče nešto, a što je uzrok tome može biti više razloga, možda moja navika na stare zvučnike, prije svega zvuk kompresijske kutije, a možda i nekompatibilnost sa ostatkom opreme i slušaonicom. Moguće je i da je onaj tko je radio moj primjerak CS5 da je stvarno odradio iznadprosječno dobar posao?! Moram naglasiti da 104/2 još nisam pošteno niti preslušao, ali niti pregledao...uglavnom ostavio sam ih danas ujutro da sviraju, pa ćemo vidjeti uvečer imali li kakve razlike, a poslije ide i rastavljanje da vidimo skretnicu...Držite mi fige.

KEF 104/2 31 Pro 2013 09:41 #6870

• goya
  • goya's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
Dobar jutar!
Nastavljam od jučer...stigo ja uvečer kući, kad ono stvarno, zvuk se popravio, kao da su se zvučnici malo rasvirali, ali bas još uvijek nekako tuli, ne definiran je, ima ga previše, a opet je nekako rasplinut...uglavnom nije kako bi trebalo biti. Ne budi ljien okrenem fazu, ali očito ni to nije bio problem. Uzmem dalje uputstva za instaliranje kad ono rečenica "Micanje mrežica neće unaprijediti zvuk. Zvučnici su dizajnirani da sa mrežicama daju najbolje performanse" Mislim si tko je ovdje lud, ali ajde da vidimo. Stavim mrežice na zvučnike i očekujem promjene na srednjem i visokotonskom spektru kad ono sve o.k. , odnosno bez ikakvih promjena, ALI nestalo je "bumijanja i tuljenja " u basu, sve je sjelo na svoje mjesto, a možda i više od toga. Pogledam malo bolje mrežice da vidim u čemu je fora, kad ono ispred bas reflex otvora na udaljenosti od cca 5 cm sve strane su zatvorene osim donje, da previše ne opisujem može se vidjeti na net-u na slikama. Nakon toga sam malo ubacio KUBE i prodrmao namještaj u sobi, dušu dalo za bas fanove.

Korak drugi, popio malo vinčeka, ubacio Olivera - Momenti ( koncert u Lisinskom-odličan CD) i uživao u glazbi do 2:00!
  • Stranica:
  • 1
  • 2
Moderatori: pepa, Kale
Stranica se generirala za: 0.152 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register