Sound News Web - Discovery Of Sound

Sve što ne možete ugurati u postojeće forume, a pričali bi o tome
  • Stranica:
  • 1
  • 2

TEMA: Kutak za vinyl ljubce

Kutak za vinyl ljubce 11 Stu 2015 08:38 #10890

• Alen/Split
  • Alen/Split's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 1
Možda bi bilo interesantno da otvorimo temu za sve koji (još uvjek) slušaju stare dobre ploče.
A i da kažu par riječi o svojoj kolekciji, te predstave omiljene albume.
Također, da iskusniji pripomognu onim malo manje glede čuvanja, pranja, čišćenja i dr. ploča.

Za početak, evo jednog od meni omiljenih albuma ex XU scene:
Grupa HOROSKOP i njihov prvi i zadnji Rock/New wave album iz 1980-e
Članovi: Emil Vugrinec, Miljenko Balić, Zoran Grujić, Željko Thes

Fotografija1140.jpg

Fotografija1141.jpg

A evo i linka na Y.T. da onaj kojeg zanima čuje par taktova čiste nostalgije:https://www.youtube.com/watch?v=AHMnuQmYnjw
Administrator je zabranio postanje.

Kutak za vinyl ljubce 11 Stu 2015 11:37 #10895

• maltus
  • maltus's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Veteran
  • Hvala primljenih 2
A sta rec, bila nekada daaavno gomila ploca i samo ploca. Sve sam uredno prebacil na CD prije nekoliko desetljeca. Danas ce to lijepo sve zavrsiti, zajedno sa HR digitaliziranim LP-ma, na hardu. Ostala su 3 grema za buduce digitaliziranje. Posto mi je u kuci sve umrezeno slusam sa servera i "prstu uvo" :) :rolol:
samo glazbu slusam :)

Kutak za vinyl ljubce 11 Stu 2015 18:58 #10900

• Alen/Split
  • Alen/Split's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 1
Maltus , "bilo nekad daaaavno" i nije smisao teme. Ona je za one kojima je vinil svakodnevnica.
Ili se bar trude da im bude s obzirom na sve - kao u mom slučaju.
Evo jedan upit : Koje sredstvo za čišćenje stakla može najbolje poslužiti za brzo i efikasno čišćenje ploče?
Naravno, uz pomoć odgovarajuće četke?

Moj odgovor: Sva ona sredstva koja su biorazgradiva a sa dodatkom alkohola pa ih mlaka voda može isprati nakon "četkanja"
ili bolje reć "pinel-avanja" u smjeru kazaljke na zidu.

Kutak za vinyl ljubce 11 Stu 2015 19:31 #10902

• maltus
  • maltus's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Veteran
  • Hvala primljenih 2
Alen/Split wrote:
Maltus , "bilo nekad daaaavno" i nije smisao teme. Ona je za one kojima je vinil svakodnevnica.
Ili se bar trude da im bude s obzirom na sve - kao u mom slučaju.
Evo jedan upit : Koje sredstvo za čišćenje stakla može najbolje poslužiti za brzo i efikasno čišćenje ploče?
Naravno, uz pomoć odgovarajuće četke?

Moj odgovor: Sva ona sredstva koja su biorazgradiva a sa dodatkom alkohola pa ih mlaka voda može isprati nakon "četkanja"
ili bolje reć "pinel-avanja" u smjeru kazaljke na zidu.

Nisi shfatio, i dalje slusam ploce samo je medij drugi :)
Nikada nisam cistio/prao ploce. Ali sam prilikom slusanja namocio valjak, kontra montiran od rucke, alkoholom. Tako je igla "svirala" utopljena u alkohol. I naravno, koristio sam shibata igle koje nisu duboko prodirale u brazdu.
A na sajmu u Sheratonu vidio sam kod g.Kuzme ultrazvucni cistac ploca. Mislim da je to jedini pravi (bezkontaktni) nacin ciscenja.
Jesam sada upao u temu? :rolol:

Kutak za vinyl ljubce 12 Stu 2015 10:36 #10910

• BigGame
  • BigGame's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Volim brisa?e i žute lampice
Ja sam novi u vinyl svijetu.
Prvi gramofon sam kupio prije cca 3ipo godine i zaljubia se.
Osječaj puštanja glazbe je dosegao novu dimenziju kao i konekcija s glazbom.
Omoti ploča su mi također postali velika ljubav gledam na njih kao prateču umjetnost samom albumu.
Ne mogu reč da sam se skroz prebacia na vinyl , i dalje volim poslušat CD.
Trenutno imam tri gramofona i izgleda da neče tu stat, sad mj je želja u narednih godinu kupit i jedan vintage primjerak (pioneer, denon...)
Pošto dosta poslom putujem ploče kupujem di stignem uglavnom preferiram 2hand shopove.
Ono šta me muči je da su počeli izbacivat sve na vinylu bez obzira na kvalitetu tako da se može sve češče desiti da isti album bolje zvuči na CD-u nego vinylu.
Trenutno posjedujem cca 500 ploča i ne mislim tako brzo stat.
Pozdrav svim nostalgičarima

Kutak za vinyl ljubce 12 Stu 2015 13:21 #10912

• Alen/Split
  • Alen/Split's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 1
Maltus:Nikada nisam cistio/prao ploce.
Svaku ploču, pa i onu novu novcatu, treba oprati. Naravno,ne brzinskom metodom i priručnim sredstvom.

Maltus:Ali sam prilikom slusanja namocio valjak, kontra montiran od rucke, alkoholom. Tako je igla "svirala" utopljena u alkohol.
"Mokro sviranje" se također koristi na čistim pločama. Ako je ploča prljava,a sami možete zamisliti što se sve skupi vremenom u brazdi,
onda igla pliva u njoj kao npr kolo traktora po mokroj njivi. Koga zanima neka pogleda mikroskopske snimke,dostupne su na net-u.

Kutak za vinyl ljubce 12 Stu 2015 14:36 #10913

• BigGame
  • BigGame's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Volim brisa?e i žute lampice
Ni ja nemam iskustva s pranjem ploča.
Do sada sam one kritične nosio na profi pranje (Clearaudio i VPI čistačima) nako čega je zvuk bio itekako bolji.
Trenutno su mi skupi "profi" čistači te čekam izlazak najavljenog Pro-ject čistača-perača ploča jer mu je mislim najavljena cijena cca 350E šta je donekle prihvatljivo.
Mnogi koje znam hvale spin clean (cca 75E amazon)
Ja sam se odlučio strpit pa kupit nešto šta če bit dugoročno riješenje za moju voljenu kolekciju.
Uslugu pranja ploča u Splitu ne vrši nitko koliko ja znam pa mi to komplicira stvar kad želim očistiti pojedine ploče.
Svi savjeti o čiščenju i skladištenju ploča su mi dobrodošli , te me zanima koje antistatic četke koristite.
Posljednja izmjena: 12 Stu 2015 14:37 od BigGame. Zbog poradi: nadopuna

Kutak za vinyl ljubce 12 Stu 2015 14:53 #10914

• maltus
  • maltus's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Veteran
  • Hvala primljenih 2
Alen/Split wrote:
Maltus:Nikada nisam cistio/prao ploce.
Svaku ploču, pa i onu novu novcatu, treba oprati. Naravno,ne brzinskom metodom i priručnim sredstvom.

Maltus:Ali sam prilikom slusanja namocio valjak, kontra montiran od rucke, alkoholom. Tako je igla "svirala" utopljena u alkohol.
"Mokro sviranje" se također koristi na čistim pločama. Ako je ploča prljava,a sami možete zamisliti što se sve skupi vremenom u brazdi,
onda igla pliva u njoj kao npr kolo traktora po mokroj njivi. Koga zanima neka pogleda mikroskopske snimke,dostupne su na net-u.

HOCES REC DA MOJA IGLA ORE KAO TRAKTOR?
Ha, jesi umra od straja? :rofl:
Donekle se slazem, ja to nisam tako osjetio u uhu. Nove ploce, tada, nije trebalo tako tretirati. Veci problem bila je statika i njeno pucketanje te privlacenje prasine. Stare ploce su bile daleko bolje slusljive.

Kutak za vinyl ljubce 12 Stu 2015 14:55 #10915

• maltus
  • maltus's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Veteran
  • Hvala primljenih 2
BigGame wrote:
Ni ja nemam iskustva s pranjem ploča.
Do sada sam one kritične nosio na profi pranje (Clearaudio i VPI čistačima) nako čega je zvuk bio itekako bolji.
Trenutno su mi skupi "profi" čistači te čekam izlazak najavljenog Pro-ject čistača-perača ploča jer mu je mislim najavljena cijena cca 350E šta je donekle prihvatljivo.
Mnogi koje znam hvale spin clean (cca 75E amazon)
Ja sam se odlučio strpit pa kupit nešto šta če bit dugoročno riješenje za moju voljenu kolekciju.
Uslugu pranja ploča u Splitu ne vrši nitko koliko ja znam pa mi to komplicira stvar kad želim očistiti pojedine ploče.
Svi savjeti o čiščenju i skladištenju ploča su mi dobrodošli , te me zanima koje antistatic četke koristite.

Ovo je jedina prava.

Kutak za vinyl ljubce 12 Stu 2015 18:55 #10919

• Alen/Split
  • Alen/Split's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 1
Pranjem se ,također, skine statički elektricitet. A nakon pranja čistu ploču staviti u novi, antistatik omot.
Ima ih danas dostupnih na sve strane, kako u nas tako i preko web-a.
Ja sam svoju , danas minijaturnu, kolekciju mukotrpno i dugotrajno ručno prao.
Prvo: Pranje u mlakoj vodi sa deterdžentom bez aditiva tipa Nježan za ruke i sl. Dakle, najgreziji Čarli. Pranje četkom od prirodne dlake koju sam dugo tražio da bude odgovarajuće čvrstoće i gustoće.
Drugo: Ispiranje mlakom vodom i brisanje odgovarajućom spužvom.
Treće: Ispiranje vodom sa 5 % alc i brisanje novom spužvom.
Četvrto: Brisanje krpom od mikro fibre za porculan ,staklo itd . Naravno, bez upiranja
Peto: Sušenje i divljenje besprijekornoj čistoći na zgražanje supruge i neprestano podsjećanje djeci:
Ne tatine ploče Leona, Ne tatine ploče Magda he,he

Nisam ljubitelj jeftinih čistača jer se tekućina i četka isprlja, šporka nakon dvije prljave ploče, pa to je kao da perete ruke u lavoru u kojem je Maltus oprao svoje nakon oranja po glazbenoj njivi. Pravi perač ima vakum , usisavač koji će usisati otopljeni otpad iz brazde. A što se tiče "Magičnih Profi Otopina" slabo mi dođe kad vidim reklame.
Sve je to 5 % otopina alkohola u destiliranoj vodi sa par kapi deterdženta. A naplaćuju je masno. Ajme.
  • Stranica:
  • 1
  • 2
Stranica se generirala za: 0.170 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register