Clamp nikad imao-nikad koristio.
No, citiraću ovdje svoj upit na jednom forumu i odgovor koji sam dobio glede kupovine i prodaje vinila u HR
Potpisujem odgovor u cijelosti.
Moj upit:
A sad pitanje za vinyl forum: Kupuje li itko ploče ovih dana?
Ja imam osjećaj da čak da ih poklanjam - nitko ne bi došao po njih, već bi tražio i da mu platim poštarinu.
Mislim, dajem oprane provjerene ploče za 15 kn i nitko neće. U čemu je baza?
Je li došlo do zasićenja tržišta, vinil opet ide iz mode ili je nešto treće u pitanju?
Odgovor:
Vinil je odavno atavizam potrošačke kulture-konzumerizma. Iako se u globalnim razmjerima "vraća", činjenica je da je sada to sasvim drugačija publika i sasvim drugačija kultura kupovanja i da je to sada samo "fora" za nake malobrojne nove klince ili za sredovječne/ocvale matore. Naravno, i za junkie.
Ali nema neke suštinske razlike između skupljanja poštanskih markica ili gramofonskih ploča. Oboje izumire.
Što se tiče Hrvatske, ona je izuzetno malo i izuzetno siromašno tržište. Ako odeš na par sajmova ploča (npr. u Zagrebu) uskoro se možeš pozdravljati s većinom ljudi koju donekle kupuju ploče. Ako na sajmu ploča u Zagrebu (800.000 stanovnika, barem 50.000 mladih od kojih se svi kunu da su glazbeno manijaci, da slušaju, da kupuju, da daunlodaju... da idu na koncerte - a onda ih u Močvari bude jedva 50-ak - prodefilira 300 ljudi (zato što je upad besplatan), onda sam puno rekao.
Uglavnom situacija je očajna jer mlade ne zanimaju više ploče i jer ljudi u Hrvatskoj nemaju novaca. Osim toga, u Hrvatskoj uglavnom cirkuliraju iste ploče iz naše (domaće) bolje prošlosti. Misliš li da još netko želi kupiti licencna (Jugotonova, Suzy...) izdanja "Doorsa", "Simona i Garfunkela", "Uriah Heep", "Sweet" pa čak i "Led Zeppelina" i "Pink Floyda"... A za neke rjeđe ploče, koje imaju neku cijenu (150-200?) kuna. Hm, teško da će ići. Čak i dileri takve ploče prije ponude vanjskom tržištu.
Kod nas je uglavnom, kao što znaš, situacija kao na buvljaku: Ako prodaješ za 20 kuna, tip pita "Jel' može za 10?". Znam da želiš prodati ploče po pristojnoj cijeni, čak i ne zaraditi na njima, ali očito je situacija takva da ćeš se možda bolje osjećati ako ih pokloniš - ili ako ih pažljivo spremiš, odneseš na tavan i zaboraviš na njih sljedećih 20 godina. I tako ih nikada nećeš prodati. A prodavati ploče po 5 kuna komad, ma daj... bolje ih baci.