Sound News Web - Discovery Of Sound

TEMA: Akai GXC570DII - neobicna zvjerka

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 12 Stu 2015 08:05 #10908

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Eh... da... da bi rezultat prelaznog otpora bio ovako dobar, kontaktna shina i kontaktne lamice trebaju biti ovakve:

Administrator je zabranio postanje.

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 12 Stu 2015 21:12 #10921

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Na ovom decku isao sam sa ciscenjem trimmera, a ne sa njihovom zamjenom, jer je raster trimmera malo zafrkan za danasnje modele, pa ajmo...

...evo jedan klasicni primjer, vise manje svi su ovakvi...

... nakon tretiranja Kontakt61 tekucinom, i ultrazvucnom kadicom, sada su ovakvi ...

... pogled sa donje strane...

... no mjerenja su pokazala da su se nakon ciscenja pajavila neka odstupanja, i gle, ovo je bio razlog:

... ovo je srebrna vodljiva boja koje poboljsava kontakt izmedju metalne nogice i vafera sa vodljivim slojem, i izgleda da je tijekom ciscenja u ultrazvucnoj kadici dio boje otpao, pa mi nije preostalo nego da je obnovim...

i sada su se stvari vratile u normalu....

No ipak jedan par trimmera od 200k cu morati zamijeniti, probati cu naci nesto iz danasnje produkcije da bar priblizno odgovara rasteru na ploci. Naime i nakon kompletnog tretmana vrijednosti dobrano odstupaju od nominalne vrijednosti, pa ne preostaje nista drugo nego zamjena.
Posljednja izmjena: 12 Stu 2015 21:15 od Kale.

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 07 Pro 2015 19:05 #10993

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
A nevjerojatno... izgleda da ni njemackim prodavacima se vise ne moze vjerovat...
Kupio sam od prodavaca revox_de na njemackom ebayu komplet reparacijski set sa remenjem i pinchrollerima. Stiglo je to, i ja kako nisam imao sve dijelove, nisam se parcijalno htio baviti sa deckom, vec kada dobijem sav materijal, onda krenuti...

Kad ono pogledajte sto mi je poslao:

Ne samo sto ne odgovara sa promjerom, vec ne odgovara ni po sirini!!!
I najbolji dio, moram mu vratiti te pinch rollere o svom trosku (iako nisam ja kriv, vec je trgovac poslao neadekvatni dio!!), i tek onda cu dobiti povrat novca!

A sto kazati....

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 07 Pro 2015 19:11 #10994

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
BTW, evo nakon drugog pokusaja :blue: stigli su napajacki kondovi, i instalirani na svoje mjesto...

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 27 Pro 2015 12:59 #11038

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Mali napredak u radovima... Naime dok cekam da mi pristigne mehanizam za mekano otvaranje vrata kazete kojeg sam nasao uz pomoc tajnih sluzbi :) , odlucio sam posloziti plocice nazad, pospajati kabele, konektore i sve to lipo posloziti.

No evo jedan specifican problem... Naime oko lampica Akai je stavio spuzvaste omote, da bi time sprijecio presijavanje svjetla okolo, ali da bi i mekano dampirao prednju masku kazetofona. No spuzva stari... a kada ostari ljusti se u "prah i pepeo" i stvorila je takav nered da sam sve to morao prvo detaljno usisati!!

Evo kako to izgleda, lijevo je nova koju sam ja napravio, a desna je stara koju sam vrlo pazljivo odstarnio, jer da je samo malo stisnem, sva bi se raspala na mrvice!

I evo nove na svom mjestu... ovo dolje lijevo zaokruzeno je (mali) ostatak stare spuzve koji je bio oko lampice za osvjetljavanje lijevog VU metra.

Evo nova spuzvasta maska je sada stavljena i oko lampica VU metara (zeleno zaokruzeno) a stara raspadnuta spuzva je jos na VU instrumentima (crveno zaokruzeno)

Evo da bar malo docaram u krupnom planu kako to izgleda...

I na kraju sredjeno

TEAC Z i Nakamichi 08 Sij 2016 20:40 #11081

• alex67
  • alex67's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 2
Kale wrote:
Alex, puno hvala za ove informacije! Vidis, trenutno sam se oladio od Teaca... Znam za CR70 da je deck i po, ali nekako mi je previse moderan... meni vise pashu oni 680 i 682 i jos u drustvu sa Sansui AU317 i tuner TU317, i fantasticni drugi setup za spavacu sobu :)

Razumem te - sta mislis kad ovde nesto pocne da pravi probleme

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 14 Sij 2016 21:19 #11096

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Uf... evo nakon pauze update....
Napokon je stigao i ovaj mehanizam za soft otvaranje vrata kazetofona, iz USA... i to od drugog modela Akaia za koji sam samo pretpostavlja da bi mogao pasati, i nakon ugradnje, te zamjene opruge koja ima manju silu rastezanja (jer se na ovom decku mehanizam drugacije montira), radi sve za pet...

no onda je problem nastao tamo gdje sam ga najmanje ocekivao, kako prvi pincroller nije uopce bio na decku, nije bilo ni one podloske-osiguraca. Nakon gore iznesenih problema sa pinchrollerima od onog ebay trgovca iz Njemacke, sada mi je problem bio i sa tim osiguracem. Ima ga na ebayu u kineza ali ko ce opet jos cekati 20 - 30 dana da stigne, no imao sam srece i nabavio ga lokalno, tako da sam sad oba pinchrollera ugradio i evo danas cijeli dan bez problema vrti.

Zvuk je samo tako dobar, nema cujnih varijacija brzine vrtnje, no ovo danas je samo test u grubo, sutra i prekosutra idu testiranja sa test-kazetama, pa onda jos par dana ozbiljnog slusanja, i to bi bilo to....

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 15 Sij 2016 20:22 #11103

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Evo nastavka, testing...testing...

Prvo, vrlo vazan korak, ne toliko za deck koliko za testne trake... demagnetiziranje.
Naime potrebno je samo jednom provuci testnu kazetu preko namagnetiziranih glava pa da se ona nepovratno unisti... ok ne potpuno, ali sigurne snimljeni tesni signali na njoj vese ne bi bili 100 % referentni, dakle evo ga demagnetizator:

A koji bi treba biti nego Sansui :) no ajde... ajde... imam i jedan Akai :)
Sada prvo ide kazeta tzv. Torque Meter. To je specijalna kazeta koja mjeri silu povlacenja trake. Ako se ne paz s njom, vrlo lako je mozete unistiti. Prvo treba provjerit da je strelica na nuli dok je deck ugasen:

... i kao sta se vidi, je, na nuli je...
Pa onda idemo deck upaliti i viditi da li radi natezanje trake u STOP modu:

... i to je OK, negdje oko 5g po cm...
A sada idemo vidjeti play mode, time cemo vidjeti da li pinch rolleri su OK

... gleda se desni kolut (jer deck nije autoreverse), i ocitanje je 44g/cm, service manual kaze da bi tribalo biti od 33 do 55g/cm, dakle odlicno! Skoro tocno u sredini dozvoljenog raspona!

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 15 Sij 2016 22:20 #11104

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Pa je usljedilo provjeravanje razine signala (a time i pokazivanja na instrumentima)

pa ujednacenost opsega

Moram kazati da je trebalo vrlo malo obaviti podesavanja na ovom decku, jer niti je glava mijenjana a i na srecu nitko prije nije napamet prckao po azimutu glave a ni po trimerima glavne ploce. Samim time i testiranje test kazetama je puno krace.
No zato bilo je vise vremena za ugodnije testiranje, ono slusno sa glazbom, rado sam se prisjetio lijepih glazbenih hitova snimljenih na ovim kazetama:

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 17 Sij 2016 19:19 #11108

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
I gotovo... sve radi kako treba.
Pa na kraju zasluzuje par manekenskih pozirajucih slikica...

Stranica se generirala za: 0.171 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register