Sound News Web - Discovery Of Sound

TEMA: Akai GXC570DII - neobicna zvjerka

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 30 Lis 2015 22:16 #10843

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Evo, ovako deck izgleda "ispod koze" kada mu se skine prednja maska.

Ovi crni krugovi oko potenciometara su nazubljeni i daju vrlo fini "click" kod rotiranja potenciometara, fantastican osjecaj!

A ovo dolje je motor i pripadajuca elektronika za motorizirano otvaranje gornjeg plasticnog poklopca za dopunske funkcije kazetofona. I sad imamo da plasticni poklopac motorizirano se otvara i zatvara, dok vrata od kazete se otvaraju ko na nekom jeftinom walkmenu :)

Administrator je zabranio postanje.

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 01 Stu 2015 21:28 #10846

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Odluceno je da se nece ici u totalni refresh, vec ce se raditi samo ciljano odredjeni dijelovi decka, izmedju ostalog i ova ploca na kojoj je elektronika za peak i vu prokaz signala, te potenciometri

naime, zbog svoje specificne lokacije unutar decka, a i zbog toga sto svaka anomalija ce se vidjeti na kazaljkama, odluceno je da se ova plocica totalno sredi.

Ova prljavstina je od raspadanja spuzve koje je bila oko lampica...

a ovaj specificni preklopnik je za prebacivanja prikaza na instrumentima sa VU na peak i obrnuto... ovakvog nisam susretao u Sansuiima....

evo ga rastavljenog, nije bas da je bio cist....

a sad se sjaji ko....

kontaktne lamice su se kupale u deoksidnoj tekucini jedno 20tak minuta

potenciometri su cisceni jednim mojim alatom kojeg sam napravio samo za ciscenje potenciometara, no mana mu je da moze cistiti samo jednostruke potenciometre, dok stereo potenciometre i dalje moram raskivati i rastavljati...

... lijevi je ociscen, desni nije...

i evo je... sredjena... elektroliti promjenjeni sa Elna i Nichiconima, potenciometri ocisceni, cak sam i trimere cistio (prije ciscenja izmjerio sam tocnu vrijednost polozaja klizaca, te sam nakon ciscenja vratio nazad na istu vrijednost, ako bude trebalo dodatno podesavati, to ce pokazati na kraju kod testiranja), plocica je kompletno prelemljena....

Posljednja izmjena: 01 Stu 2015 21:30 od Kale.

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 04 Stu 2015 07:39 #10854

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Glavni remen je jos bio koliko toliko dobar, ali remen od pogona brojaca se dobrano istegnuo, pa je ipak odluceno da se oba mijenjaju.

remenice, a pogotovo osovina su u odlicnoj kondiciji, nigdje deformacija ili ostecenja...

Ovo je slijedeca ploca koja ce biti skroz sredjena... napajanje. Pogledaje koliko je samo trebalo kabela sa njega skinuti (lijevi dio slike)

a ovo je trenutno stanje decka

kondenzatore za plocicu napajanja sam mora 50 % naruciti, jer zbog gustog pakiranja, samo odredjene dimenzije odgovaraju... tako da ce trebati dvije sedmice da stignu... no u medjuvremenu se mogu raditi druge stvari, kao npr ciscenje ljepila, koje izgleda nije niti priblizno opasno kao ono koristeno u Sansuia.

ili zamjena termalnih pasta na tranzistorima za stabilizaciju, koji su zaista bili suhi....

ili prelemljivanje svih spojeva na plocici

ovdje je vazno napomenuti... mozda se na slici bas ne vidi najbolje (ove dvije su slikane mobitelom jer su mi se baterije istrosile na mojoj Konika Minolta), ali vazno je posisati stari lem prije nanosenja novog, jer se nista nece dobroga napraviti ako se samo povise starog lema nadoda novi, cak tada situacija moze biti i gora.
Na ispravljacima je uvijek vrlo vazno da su spojevi odlicni, stari lem uslijed dugogodisnjeg strujnog naprezanja, pa uslijed toga i generiranja topline, pa kada se jos nadoda i oksidiranje - prljavstina, jednostavno treba odstraniti. To ne treba uraditi detaljno kao da ce se elementi skinuti, ali bar 70 - 80% starog lema mora biti odstranjeno sa lemne tocke prije nanosenja novog lema, i onda je to ispravno odradjen posao.

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 04 Stu 2015 08:06 #10856

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18
Koliko vidim Mk II verzija se iznutra potpuno razlikuje od Mk I verzije.
Posljednja izmjena: 04 Stu 2015 08:09 od Archie.

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 04 Stu 2015 21:19 #10861

• alex67
  • alex67's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 2
Moram da kazem da od svih uredjaja restauracija dekova mi se cini i najkomplikovanija operacija. Pocev od elektronike , raznih oscilatornih kola, ton generatora preko EQ kola, bias-a pa preko mehanickih zahteva koji su postavljeni pred mehaniku za prenos trake. Pre par meseci sam zavrsio popravku / restauraciju ZX7 - trebalo je dosta vremena i para dovesti ga u ponovno radno stanje. Posle popravke nekih kola i zamene elektrolita i dela drugih tipova kondenzatora, doinekle osvezavanje naponskog dela, rasturanje mehanike i ubacivanja novih gumica, odneo sam ga kod coveka koji je strucnjak za nakove na kalibraciju sa svom potrebnom aparaturom. Uglavnom, novostavljeni roleri nisu zadovoljavali jer im je oblik bio pogresan- bili su potpuno ravni umesto da se blago uzdizu prema sredini. U cemu je stos- kada je ravan traka ,, bezi" po glavi prilikom prvog dodira capstana i roller-a! Roler treba da je prvo dotakne tacno u sredini trake da ne bi bezala. Drugo iznenadjenje je bilo da je merio silu izmjedju dva capstan-a , jer nakovi ne koriste jastuce da pritisni traku na glavu, vec sila kojom se traka zateze izmedju capstana odredjuje kvalitet kontakta trake i glave. U svakom slucaju covek mi je ubacio originalne rolere ( ostaci iz servisnih zalika, nisu novi , jesu neupotrebljavani, ali danas je gotovo nemoguce doci do kvalitetnih delova za ove deke) tako da je sredjen i ponovo je u pogonu. Jos covek da ima vise vremena i volje za hifi :( :)
Posljednja izmjena: 04 Stu 2015 21:20 od alex67.

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 04 Stu 2015 21:31 #10862

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Nakovi su klasa za sebe, i zaista ne bih imao hrabrosti kopati po njima, mozda ako bih ga ja imao, ali za nekoga drugoga... sigurno ne bih. Zapravo za 100% dovesti deck u top formu treba prvo vremena, pa onda jos vremena a onda novaca. Jer ako igdje se trazi idealan suzivot mehanike i elektronike to su kazetofoni, cak i vise od magnetofona (koji nisu oraniceni malom brzinom i sirinom trake i dimenzijama uredjaja kao kazetofoni)

Meni je tiha patnja jedan rasni Teac Z7000, cak sam prije par mjeseci jednog neispravnog ali sa svim pakirajucim materijalom pokusao izbidati na Yahoo Japan, ali opet sam bio drugi :(

A Alex, pa kazi mi koliko sada kazetofona broji tvoja kolekcija? Znam da si imao Teac Z7000 i 6000, te par Nakamichia ZX 680 (ili 682, ne sjecam se vise) i sad ova zvjerka!

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 04 Stu 2015 23:22 #10863

• alex67
  • alex67's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 2
Trenutno imam Teac Z5000 Z6000 i Nak ZX7, 7000 nisam posedovao.Bio je pre par godina jedan na prodaju u blizini ali ga nisam uzeo. Ostatak sam prodao, poklonio, nesto ondeo dole kada odem na odmor. Nemam
vise toliko vremena za hifi da bi sve to odrzavao u voznom stanju. Ceka me i ovaj matori Sansui (90X) da se sredi i tu bi bila negde tacka sa hifijem. Izbegavaj ako vec gledas Teac Z seriju 7000 - oni potovi na prednjoj ploci se vrlo lako kvare, to su specijalni ALPS potovi sa mehanizmom za uvlacenje u prednju plocu. Gotovo da nema kasetofona Z serije danas kog kojeg su ovi potovi jos ispravni. Kod 7000 je jedan deo ovih potova ( na levoj strani) povezan sa funkcijama snimanja i ako ne rade muka je ovo dovesti u red ' treba ih premostavati na maticnoj ploci da bi proradilo snimanje. Bilo je lepo dok je bilo novo, danas sto jednostavnije to bolje. Z6000 bi bio bolji izbor jer je manje automatizovan. Ako mene pitas, ne bih cak ni z6000 uzimao . ZX7, 9 ili CR7 su bolji izbor s cisto audiofilskog stanovista. Koristim 6000 negde oko 3 godine i aparat je zaista u mint stanju ali kvalitet nakova ili u mom slucaju zx7 ne postize. Treba jako dugo vremena da bi covek uocio sve te sitne razlike ali posle duzeg vremena se ipak primete. Najveca razlika je da posle duzeg perioda traka snimljena na naku daleko bolje podnosi starenje. Po meni najvise ima veze sa samom EQ karakteristikom kola za snimanje koja je u visokom spektru za 4, 5 dB niza od IEC81 standarda koji su od 81 pa na ovamo koristili svi proizvodjaci osim Naka. Posto je u tom delu i najveci problem snimiti traku, sto je nizi nivo visokih frekvencija to sporije traka dolazi u zonu zasicenja, ali onda treba imati kvalitetne glave za izvuci sve informacije sa trake. Nak je to imao, kako drugi to nisu uspeli da urade , nije mi ni danas jasno. Isto tako, imam utisak da je na Naku bolja trodimenzionalnost snimka i broj detalja u snimku. Razlike nisu velike ali posle izvesnog vremena budu uocljive. Jos nesto, kalibracija na Naku ima daleko veci opseg pa lakse izlazi na kraj sa trakama losijeg kvaliteta.
Posljednja izmjena: 04 Stu 2015 23:25 od alex67.

TEAC Z i Nakamichi 05 Stu 2015 19:37 #10867

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Alex, puno hvala za ove informacije! Vidis, trenutno sam se oladio od Teaca... Znam za CR70 da je deck i po, ali nekako mi je previse moderan... meni vise pashu oni 680 i 682 i jos u drustvu sa Sansui AU317 i tuner TU317, i fantasticni drugi setup za spavacu sobu :)
Posljednja izmjena: 05 Stu 2015 19:38 od Kale.

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 05 Stu 2015 19:39 #10868

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
No ajmo mi nazad na ovog Akaia... naime dok se cekaju kondenzatori za napajanje, presao sam na glavnu plocu. Prvo sam odlemio ovu stonogu od TAPE SELECTOR-a... dok sam je odlemljivao, parilo mi je nikad kraja...

Takodjer sam skinuo i ove DOLBY NR - MPX FILTER - LIMITER prekidace, i sve skupa rastavio...

Kontaktne lamice cu ostaviti preko noci da se kupaju u deoxidnoj tekucini, tako da me sutra docekaju sjajne i nasmjesene :)

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 12 Stu 2015 07:59 #10907

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Nesto bih kazao dodatno glede prekidaca... dakle sada su oni ocisceni i treba ih pazljivo sastaviti, no prilikom toga uvijek se mogu desiti nepredvidjene poteskoce, npr. meni je jednom ostala jedna dlacica od cetkice unutar prekidaca i radila je problem (a moze biti jos stosta...) stoga je prije ugradnje nazad na plocicu, potrebito ispitati svaki kontaktni spoj. Ali ne pausalno onako ima li kontakta ili ne, vec kakve je kvalitete taj spoj.
Za tako nesto potrebit je malo kvalitetniji instrument od Multimetra vulgaris...

Naime potrebito je ispitne kabele i sondu kalibrirati na nulu, da se iz jednadzbe izbace utjecaji ispitnih kabela i sonde...

To izgleda ovako:

... dakle, kako se vidi, ispitni kabeli i sonda u kratkom spoju imaju 0.58 oma...

nakon kalibracije, sada je cistih nula oma....

... sada sonde spojimo na prekidac kojeg zelimo provjeriti nakon ciscenja...

... i rezultat je fantasticnih 0.02 oma, sto kazuje da je prekidac ociscen, i tako za svaki kontakt. Male oscilacije su normalne, ali ne vece od 0.1 oma. Normalno, da bi mjerenje bilo adekvatno i kontaktna mjesta na prekidacu na koja spajamo sonde moraju biti ociscena.

I evo nove ture za ciscenje...

Ovdje se ne vidi dobro, ali potenciometar u sredini je ona verzija koja na poklopcu ima mast za podmazivanje klizaca kojemu je funkcija mehanicki "click", i opet napominjem, klasicno prskanje kontaktnih tekucina unutar potenciometra, a bez otvaranja, napravu se stvari samo gorima, jer se ta mast otopi, i dodje na kontaktna mjesta...
Posljednja izmjena: 12 Stu 2015 08:00 od Kale.
Stranica se generirala za: 0.170 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register