Sound News Web - Discovery Of Sound

• Stranica:
  • 1

TEMA: Vintage potenciometri i problemi sa njima

Vintage potenciometri i problemi sa njima 22 Ožu 2015 10:21 #10025

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Naime radi se o jednom specificnom problemu na kojeg sam naisao radeci na jednom AU9900 Sansui pojacalu.
Manifestiralo se kao krcanje i gubljenje kontakata na ton kontrolama, a inace radi se o ovakvim potenciometrima:

Sve do nedavno sam mislio da su neunistivi zbog specificnog dizajana, naime klizac ne klizi po grafitnom sloju vec po vodljivoj metaliziranoj boji, a sredni prsten je cak, cini mi se... od srebra.
No desilo se nesto specificno za vitage uredjaje, nakupila se prasina koja se zaljepila na sloj preko kojeg prelaze klizaci. To je jos vjerojatno pospjesilo prskanje ko zna cega po potenciometru pa se prasina jos bolje lijepila.

I rezultat toga je:

ovdje je detalj uvecan:

ili

A na waferu se desilo ovo:

No da ne bi bilo zabune, ne radi se o onoj svakodnevoj prasini, vec nekoj prljavstini koja je vise izgledala kao fina zemlja, i zrnca toga su djelovala kao brus koji je na kraju izbrusio i vodljivi dio na waferu ali i klizac....
Popravak ovakvog kvara je nemoguc osim zamjene sa novim potenciometrom (ili polovnim koji nema takvih problema)
Administrator je zabranio postanje.
  • Stranica:
  • 1
Stranica se generirala za: 0.138 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register