Sound News Web - Discovery Of Sound

• Stranica:
  • 1
  • 2

TEMA: AKAI AM-2450

AKAI AM-2450 03 Stu 2013 10:07 #6698

• Alen/Split
  • Alen/Split's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 1
Igrom slučaja ,i prstom sudbine, došao sam u posjed ne jednog već 2 navedena pojačala.
I ,naravno kako i priliči oldtimerima, svaki ima svoje mane.
Volio bih saznati kojem se serviseru (profi ili hobisti) mogu obratiti u Splitu i okolici da mi da točnu dijagnozu
i ,uz razumnu cijenu, dovede bar jednog u vrlo dobro (ne usuđujem se reći odlično) stanje.
Zahvaljujem.
Administrator je zabranio postanje.

AKAI AM-2450 03 Stu 2013 10:48 #6699

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Eh... ako se javni poziv odnosi na mene (jer ja sam iz okolice Splita), onda tesko.
No malo sam progooglao, i radi se o ne bas izuzetnim modelu od Akaia...
Evo slike:

Odmah mi je palo u oci, da nema klasicni aluminijski rebrasti pasivni hladnjak, vec ovu aluminijsku plocu koja je u toj funkciji. No da se razumimo, i Sansui je imao takva rjesenja, npr. u TA300 i TA500, koji su izgledali ko integrirana kombinacija AU/TU415, ali unutra sa dosta kompromisa...
Dakle, dobra je stvar sto su izlazni tranzistori TO3P formata, pa su ekvivalenti i danas lako dobavljivi.
Sve u svemu, klasican amplifier iz tog doba, cak i lijepog dizajna, ali sa kompromisnim unutrasnjim rijesenjima. Akai je imao mnogo bolje primjerke pojacala. No kada se usporedi sa ovim mojim zadnjim Sanyo receiverom, onda je bolje rjesenje sa klasicnim izlaznim tranzistorima nego ova STK pakiranja.
Posljednja izmjena: 03 Stu 2013 10:51 od Kale.

AKAI AM-2450 03 Stu 2013 11:22 #6701

• Alen/Split
  • Alen/Split's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 1
Da pojasnim, tražim preporuku za kvalitetnog servisera na potezu Trogir - Omiš ,koji će ( po zanatu i uz korektnu cijenu)
prvo postaviti dijagnozu i ako je moguće od dva pojačala sastaviti jedno koje treba biti i estetski i funkcionalno na nivou.
Što se tiče Splita koliko ja znam Livaja je pokojni , Bole je zatvorio servis, radnici po stranim brodovima, stari meštar sa Meja netragom nestao.Majić radi u 2 servisa u Vukovarskoj ali po principu:Dok se išta čuje, dobro je -ne diraj.
Dakle, ako imate prijedlog - napišite.
Što se tiče samog pojačala, da to je jedan od baznih modela ali zadovoljava moje potrebe.

AKAI AM-2450 04 Stu 2013 17:34 #6720

• Alen/Split
  • Alen/Split's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 1
Eh, heh, peh kako sam i mislio: niko išta.
Strašno sam razočaran situacijom u Splizu glede kvalitetnog servisa.
Izgleda da je meštar sa osjećajem ili većim afinitetom prema el.uređaju vrsta koja je izumrla.
Ostaje mi stari Vejić kod Sv. Petra ,ako i on nije partija na drugi svit.
A kad se sitin srednjoškolskih dana u meštra Mimice koji je priča sa aparatom dok ga je servisira.

AKAI AM-2450 04 Stu 2013 21:41 #6721

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Pa jesi li se mozda upitao zasto je tako?
Prvo da objasnim zasto vecina ljudi misle da kupnjom vintage audija misle da ce za male novce doci do odlicnog zvuka...
Ti vintage uredjaji imaju potencijala, i radjeni su u velikoj vecini slucajeva kvalitetno i da traju, i da "sviraju" uhu ugodno... no svi su redom stariji od 30 godina, a to ostavlja traga na tehnici, pogotovo jos ako nije zadnjih godina boravila u normalnom okolisu, vec na nekom tavanu ili podrumu! To dodatno moze zakomplicirati stanje, te otezati rad na refreshu uredjaja.

I sad dolazimo do toga tko je spreman uhvatiti se u kostac sa time i za koje novce. Rad na refreshu i osposobljavanju takvaog uredjaja zahtjeva dosta vremena, iskustva, a da ne govorim dostupnost dijelova koji se ne proizvode vise od 15 ili 20 godina...

Kao za primjer, moj utrosak vremena na djelomicnom osvjezavanju ovog mog zadnjeg Sanyo receivera je bio efektivno 4 dana, dakle u to se ne racuna vrijeme provedeno u trazenju nabavljanja stereo dekodera, i odgovarajucih lampica, vec rad, cisti rad (rastavljanje ciscenje, prelemljivanje, zamjenjivanje dijelova, sastavljanje i finalno testiranje. A jos je ovaj Sanyo receiver radio (svirao) kada sam ga dobio, a sto tek kad se desavaju nebuloze kao uvucena korozija u kuciste tranzistora, ili strapanje keramickih kondenzatora, ili pomak zener napona kod zener dioda... i da ne nabrajam dalje...

Dakle, ako mislis da ces naci mestra koji ce "pricati" sa tvojim pojacalom nekoliko dana i za to uzeti "primjerenu" cijenu (za koga primjerenu, za tebe ili za servisera), normalno da ih nema, jer od toga se ne moze ziviti. Serviser da bi prezivio, mora biti hitar, popraviti uredjaj sto brze, i bez puno kompliciranja, to naplatiti, i odmah prijeci na drugi uredjaj.

Rad na vintage uredjaju mogu danas raditi samo istinski zaljubljenici, koji ne zive od toga (kojima to nije primarni kruh), vec prvo zadovoljstvo, pa tek onda neki financijski efekt kao simbolicna naknada za ulozeni trud i vrijeme....

Dakle, da sumiram, serviseri to ne uzimaju jer nemaju vremena se backati sa time (moraju zaraditi da prezive) a ovi drugi koji to vole raditi obicno nemaju vremena za raditi na tome, jer su zauzeti primarnim zanimanjem.

AKAI AM-2450 05 Stu 2013 16:18 #6722

• Alen/Split
  • Alen/Split's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 1
Da,summa summarum Profi nema vremena jer treba zaraditi za život,
hobist nema vremena jer zarađuje za život.
Naravno, svi su za posao ako se može masno naplatiti. Kao i svi mi, nevezano za branšu.
I time dođemo do stare: Koliko para-toliko muzike, i to doslovno. Odnosno Ako nisi bogat ,zaboravi !

AKAI AM-2450 05 Stu 2013 17:20 #6723

• Dorian
  • Dorian's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Entuzijast
  • ovo bih udomio
  • Hvala primljenih 3
eh,baš me natjerali da ubodem par slova,,,ja bih to rekal ovako,prvo je pohvalno da uopće još ima ljudi koji žele-vole imati vintage uređaj i htjeli bi ga popraviti,.
a sve drugo je stvar slobodne procjene,,na uređaj ovog ranga da se dovede u jako dobro da ne kazem odlicno stanje dovoljno je uloziti jedno popodne.
novac je tu relativno sporedna stvar,jer normalno da se ni jedno popodne nemre naplatiti,ako se uzme da je jedan radni sat 200kn,tko će normalan platiti bar 5 sati efektivno rada,pa ja to ne bih ni gledao sa te strane.recimo za usporedbu,kad bi mogao efektivno naplatiti svaki sat rada koji odradim,odavno bi bio bogatiji od bill gates-a,hehhehehe
ali isto tako uvijek se rade kompromisi,a vremena se uvijek nađe,,kud sreće da u ovoj krizi svi imaju toliko posla da ne bi imali vremena za nešto usput odraditi.
a kako sto jedan moj klijent veli,pa ugusit cemo se od smeca,nastavimo li ovom brzinom sve bacati i kupovati novo....
prema tome,ako ti nije bed to poslati u sredisnju hrvatsku,javi se pa ćemo ti srediti amp

AKAI AM-2450 05 Stu 2013 21:00 #6725

• analogija
  • analogija's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Znalac
  • Hvala primljenih 5
Bravo Dorian svaka čast na ovom, pomozimo čoviku jer je zaljubljenik u AKAI-a :thumbup: :bravo: :care:

AKAI AM-2450 06 Stu 2013 10:21 #6726

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Eto vidis Alene da nije sve tako crno, da ce se ipak naci netko ko moze odvojiti vrijeme za osvjeziti tvoje Akai uredjaje.

Samo Dorian, jesi li bas siguran da je dovoljno 5 sati rada za odlicno osvjeziti ovo pojacalo, pogotovo sto ni sam ne znas u kakvom je stanju :huh: ?

AKAI AM-2450 22 Stu 2013 19:30 #6774

• Dorian
  • Dorian's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Entuzijast
  • ovo bih udomio
  • Hvala primljenih 3
Amp je stigao,za početak pozitivna stvar,sve je netaknuto odnosno nitko ništa nije alatio i nema nista izgorenoga,bar na prvi pogled.
  • Stranica:
  • 1
  • 2
Stranica se generirala za: 0.167 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register