admin_ wrote:
....' i kond sa pločama, onda je možda potrebno i rastaviti kond i počistiti sve.!
Promjenjljivi kond je posebno osjetljiv, njemu treba pristupiti sa posebnom paznjom. Nikako ga ne rastavljati, jer u vecini slucajeva kod ovih vrhunskih tunera oni su mehanicki odlicno napravljeni.
Cistiti ga se moze samo Tuner 800 kontakt sprejem, posebno zna zezati kontakt rotirajuceg dijela sa masom (korodira spoj ili se zaprlja) ali to se manifestira kao poteskoca da se precizno narihta frekvencija, i javlja se smetnja kod biranja stanica. Rjesenje je SAMO na spojvima rotirajuceg dijela i mase nakapati kontakt 60 (ne prskati vec doslovno nakapati jer ostatak konenzatora treba ostati suh) i zatim desetak puta amo - tamo provozati skalu, pa opet par kapi kontakt 60 i opet provozati skalu....
Imao sam jedno iskustvo nedavno sa Sansui tunerom TU919 koji je imao taj problem. A sto je njemu tesko prici promjenljivom kondu

! Satralo me je dok sam sve rastavija. I kao nagradu, dobija jos jedan sa istom poteskocom, ali eno ga u ormaru i ceka da me uhvati voljni moment

Imao sam slucajeva da vidice na vrhu promjenljivog kondezatora su bile sve pritegnute

!!! Valjda covjek pomislio da su se same odvidale! To nikako ne dirati jer se time u fino podesava osjetljivost tunera (ima posebno dio za AM a posebno za FM), no kako si ti kazao, da nisi nista dirao, to onda ovdje nije slucaj.
Na ovom tvom tuneru doslo je do znacajnog gubitka osjetljivosti, a to nije bas pljuni pa prilipi posao.