Depeche Mode 1 wrote:
....Molio bi ako mi netko može reći dal s ovakvim antenskim pojačalom spojenim na usmjerenu ili kružnu antenu mogu dobit jači signal slabijih stanica na FM UKW području...područje Splita...razlog je hvatanje susjednih taljanskih FM postaja koje imaju prilično jak signal da se prilikom propagaciji a neke i čitavu godinu čuju na našoj obali....
Pred par godina Kaletu sam postavio isto pitanje,vezano za prijem dalekih tal. stanica, isplativost korištenja antenskog pojačala......Njegov odgovor je bio
samo kvalitetna usmjerena antena bez ikakvog pojačala.
a evo i copy paste mog pitanja koje sam postavio jednom članu koji je nedavno preminuo i njegov odgovor je potvrdio kaletove riječi.
Postao gord
sstrsat što bi ja po tebi trebao napraviti da dobijem još bolji prijem i selektivnost tal.stanica. Ovo je sistem
1.Sansui TU9900 -Kale ga je kompl.obradio +dodao 2 NOS ploče važne za prijem FM signala kako se zovu pojma nemam (Kale zna) po meni uređaj teh.ispravan
2.Pozicija prijema: Vela vrata,Srednja vrata,Učka neometan vizualni pogled bez prepreka.
3.Antena Magnum Dynalab ST2 koaksilni kabel 3 m dužine.
Trenutno čujem kako kad tal .stanice oko Riminija-Ravene u Stereo modu sa malo šuma otklon kazaljke je oko 2- 3,5 a max je 5 no ja bi htio još više ako može 
Da li se osim bolje antene može u TU9900 napraviti neki tweak koji će poboljšati selektivnost i prijem ?
odgovor od nažalost preminulog člana(sstrsat)
Ta antena ti je nis koristi za prijem udaljenih stanica. Ona je omnidirekciona ca znaci da iz svih smjerova prima jednako ali u tome i lezi njezina limitiranost za prijem udaljenih stanica. Tamo di su slabi signali jedino pravo rjesenje je koristenje usmjerene antene sa cim vecim antenskim dobitkom i cim vecim odnosom naprid-nazad. S obzirom da bi na tim valnim duzinama tribale poprilicno velike antene za dobit najvecu mogucu usmjerenost, to bi bilo prilicno neprakticno i dosta tesko za montirat. Realni kompromis bi bila upotriba klasicne log periodicne antene kakva se normalno koristi za TV prijem. Ona je izuzetno sirokopojasna i u cijelom opsegu je dosta dobro prilagodjena na kabel. Ne doduse kao uskopojasna Yagi antena ali kako nima smisla za svaku stanicu instalirat posebnu antenu onda je ovo dobar kompromis.
Oce li ovo bit dovoljno da zeljene stanice dobijes kvalitetno je nemoguce rec bez mjerenja jacine polja. U svakom slucaju, log periodicna antena kosta malo vise od nista (cca 50 kuna) pa mislim da ti se isplati probat ju. Virovatno ce tribat bit montirana vertikalno jer vecina radio stanica (mada ne sve) emitira sa vertikalnom polarizacijom.
Dalnje malo poboljsanje (mada ni izbliza kao sa dobrom antenom) bi se dobilo sa ugtadnjom jos malosumnijeg ulaznog tranzistora (ili feta ili mosfeta, ca vec ima taj tuner). Ovo poboljsanje je vise teoretske prirode jer su dobri RF aktivni elementi iz tog doba imali faktor suma tipicno od 1,5 do 2 dB a dalnje smanjenje faktora suma ispod 2dB ne donosi prakticno nikakvo poboljsanje ositljivosti u zemaljskim vezama. Ici na nize faktore suma ima prakticno smisla samo u satelitskim vezama di zbog vrlo male temperature suma svaka desetinka dB smanjenja ima znacaj.
Dodajmo tome i dosta pipkavog posla oko podesavanja ulaznog stupnja na minimalni sum, onda je bolje da prekrizis ovu mogucnost (koja i onako ne bi donila puno) i da se koncentriras na antenu.
Isto tako niti ugradnja malosumnog sirokopojasnog pojacala na anteni ne bi znacila nikakvo poboljsanje jer kako vidim koristis vrlo kratki kabel.
kraj citata
Da zaključim.Na tvoje pitanje antena + xy pojačalo ..... kale bi napisao kako je i meni odgovorio "antena,antena i samo antena"