Sound News Web - Discovery Of Sound

• Stranica:
  • 1
  • 2

TEMA: FM antensko pojačalo i tuneri

FM antensko pojačalo i tuneri 27 Velj 2014 18:39 #7219

Pojačalo SPAUN HNV 30 UPE....Molio bi ako mi netko može reći dal s ovakvim antenskim pojačalom spojenim na usmjerenu ili kružnu antenu mogu dobit jači signal slabijih stanica na FM UKW području...područje Splita...razlog je hvatanje susjednih taljanskih FM postaja koje imaju prilično jak signal da se prilikom propagaciji a neke i čitavu godinu čuju na našoj obali....
Pere!
Administrator je zabranio postanje.

FM antensko pojačalo i tuneri 27 Velj 2014 18:43 #7220

Kako napraviti dobru AM antenu...jel to bauk i velika mudrolija ili se da sredit?
Pere!

FM antensko pojačalo i tuneri 28 Velj 2014 11:22 #7221

• gord
  • gord's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Entuzijast
Depeche Mode 1 wrote:

....Molio bi ako mi netko može reći dal s ovakvim antenskim pojačalom spojenim na usmjerenu ili kružnu antenu mogu dobit jači signal slabijih stanica na FM UKW području...područje Splita...razlog je hvatanje susjednih taljanskih FM postaja koje imaju prilično jak signal da se prilikom propagaciji a neke i čitavu godinu čuju na našoj obali....

Pred par godina Kaletu sam postavio isto pitanje,vezano za prijem dalekih tal. stanica, isplativost korištenja antenskog pojačala......Njegov odgovor je bio samo kvalitetna usmjerena antena bez ikakvog pojačala.

a evo i copy paste mog pitanja koje sam postavio jednom članu koji je nedavno preminuo i njegov odgovor je potvrdio kaletove riječi.

Postao gord

sstrsat što bi ja po tebi trebao napraviti da dobijem još bolji prijem i selektivnost tal.stanica. Ovo je sistem

1.Sansui TU9900 -Kale ga je kompl.obradio +dodao 2 NOS ploče važne za prijem FM signala kako se zovu pojma nemam (Kale zna) po meni uređaj teh.ispravan

2.Pozicija prijema: Vela vrata,Srednja vrata,Učka neometan vizualni pogled bez prepreka.

3.Antena Magnum Dynalab ST2 koaksilni kabel 3 m dužine.

Trenutno čujem kako kad tal .stanice oko Riminija-Ravene u Stereo modu sa malo šuma otklon kazaljke je oko 2- 3,5 a max je 5 no ja bi htio još više ako može :)

Da li se osim bolje antene može u TU9900 napraviti neki tweak koji će poboljšati selektivnost i prijem ?

odgovor od nažalost preminulog člana(sstrsat)

Ta antena ti je nis koristi za prijem udaljenih stanica. Ona je omnidirekciona ca znaci da iz svih smjerova prima jednako ali u tome i lezi njezina limitiranost za prijem udaljenih stanica. Tamo di su slabi signali jedino pravo rjesenje je koristenje usmjerene antene sa cim vecim antenskim dobitkom i cim vecim odnosom naprid-nazad. S obzirom da bi na tim valnim duzinama tribale poprilicno velike antene za dobit najvecu mogucu usmjerenost, to bi bilo prilicno neprakticno i dosta tesko za montirat. Realni kompromis bi bila upotriba klasicne log periodicne antene kakva se normalno koristi za TV prijem. Ona je izuzetno sirokopojasna i u cijelom opsegu je dosta dobro prilagodjena na kabel. Ne doduse kao uskopojasna Yagi antena ali kako nima smisla za svaku stanicu instalirat posebnu antenu onda je ovo dobar kompromis.

Oce li ovo bit dovoljno da zeljene stanice dobijes kvalitetno je nemoguce rec bez mjerenja jacine polja. U svakom slucaju, log periodicna antena kosta malo vise od nista (cca 50 kuna) pa mislim da ti se isplati probat ju. Virovatno ce tribat bit montirana vertikalno jer vecina radio stanica (mada ne sve) emitira sa vertikalnom polarizacijom.

Dalnje malo poboljsanje (mada ni izbliza kao sa dobrom antenom) bi se dobilo sa ugtadnjom jos malosumnijeg ulaznog tranzistora (ili feta ili mosfeta, ca vec ima taj tuner). Ovo poboljsanje je vise teoretske prirode jer su dobri RF aktivni elementi iz tog doba imali faktor suma tipicno od 1,5 do 2 dB a dalnje smanjenje faktora suma ispod 2dB ne donosi prakticno nikakvo poboljsanje ositljivosti u zemaljskim vezama. Ici na nize faktore suma ima prakticno smisla samo u satelitskim vezama di zbog vrlo male temperature suma svaka desetinka dB smanjenja ima znacaj.

Dodajmo tome i dosta pipkavog posla oko podesavanja ulaznog stupnja na minimalni sum, onda je bolje da prekrizis ovu mogucnost (koja i onako ne bi donila puno) i da se koncentriras na antenu.
Isto tako niti ugradnja malosumnog sirokopojasnog pojacala na anteni ne bi znacila nikakvo poboljsanje jer kako vidim koristis vrlo kratki kabel.
kraj citata

Da zaključim.Na tvoje pitanje antena + xy pojačalo ..... kale bi napisao kako je i meni odgovorio "antena,antena i samo antena"
Posljednja izmjena: 28 Velj 2014 11:30 od gord.

FM antensko pojačalo i tuneri 28 Velj 2014 17:27 #7222

Znači kupit logaritamsku tv antenu i montirat je na nož žargonom odnosno vertikalno kako vi kažete...okrenit prema moru i to je to....koju da uzmem točno? Koji model?
Pere!

FM antensko pojačalo i tuneri 28 Velj 2014 18:15 #7223

• gord
  • gord's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Entuzijast
8Depeche Mode 1 wrote:
Znači kupit logaritamsku tv antenu i montirat je na nož žargonom odnosno vertikalno kako vi kažete...okrenit prema moru i to je to...
Pa ne baš. Ttv antena je spomenuta u konekstu mog primjera (položaja lokacije ,grada). Čovjek je napisao da bi bolje sa takvom antenom čuo tal. stranice nego sa postojećom i to bi bilo ajmo reć neko kompromisnom riješenje, pol tić pol miš :) ....
Ne mogu pronaći pa da ti postam što mi je kale napisao i detaljno objasnio kakvu i zašto takvu antenu da kupim ako želim slušati udaljene tal.stanice.... ja sam nakon svega odustao iz razloga što nemam dovoljno mjesta da je postavim kakva meni treba.Naime takve fm antene su dosta velike (dugačke i široke) i treba im prostora. Evo ti jedna antena koja bi trebala dati rezultate ako je imaš di staviti a i nije skupa
"Radio fm antena Iskra FM50" 200 kn evo ti link www.satshop.hr/antene-i-oprema/radio-antene-fm/iskra.html

p.s.
Za kvalitetan prihvat udaljenih stanica tuner ( jako važno ) mora imati dobru osjetljivost i selektivnost . Ako tvoj tuner to nema sva ova pisanja padaju u vodu.
Posljednja izmjena: 28 Velj 2014 18:17 od gord.

FM antensko pojačalo i tuneri 28 Velj 2014 19:07 #7224

• catalyst
  • catalyst's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Hvala primljenih 5
Depeche Mode 1 wrote:
Pojačalo SPAUN HNV 30 UPE....Molio bi ako mi netko može reći dal s ovakvim antenskim pojačalom spojenim na usmjerenu ili kružnu antenu mogu dobit jači signal slabijih stanica na FM UKW području...područje Splita...razlog je hvatanje susjednih taljanskih FM postaja koje imaju prilično jak signal da se prilikom propagaciji a neke i čitavu godinu čuju na našoj obali....

Moram naglasiti da se UOPĆE ne slažem sa svime gore navedenim u vezi antena! A evo zašto.Živim u Šibeniku te me je zanimao radio Vis koji je (tada )imao glazbu po mojemu ukusu.I naravno-kupio sam usmjerenu fm antenu(dipol,reflektor,četiri direktora)I to je bilo LOŠE iako sam na visini vidim pravac Visa.Ta antena je danas skoro nova u šupi i tamo će ostati.Tada sam uzeo Magnum dynalab st 2 kod Tonća u Media audiohttp://www.magnumdynalab.com/fmantenna-st2.htm.Tada je sve prosviralo,Ful signal Visa,splitske stanice kao i šibenske bez šuma,naravno sa maksimalnim signalom,bez refleksija.Što je u toj anteni,nemam pojma,izgleda kao one na autima,ja sam je na vrhu sa plastičnom cijevi fiksirao,da je vjetar ne slomi.Razmišljao sam (iako mi ne treba) o Magnum dynalab fm pojačalu(pogledati na stranici Media audija),ali zaista nema potrebe.Kako sam probao sve što je rečeno u gornjim postovima,mogu odgovorno tvrditi da je u mojemu primjeru sve bilo loše,dok nisam uzeo rečenu antenu.No košta oko 900 kunića.I na kraju jedna ipak mala caka-ja imam pravi tjuner glede osjetljivosti-Magnum dynalab md 90.A zna se što naš narod kaže,bez čega nema vjenčanja :)
Alea iacta est !(DES)

FM antensko pojačalo i tuneri 28 Velj 2014 19:08 #7225

Pa mislim da Revox b760 zadovoljava uvjete.
Pere!

FM antensko pojačalo i tuneri 28 Velj 2014 19:12 #7226

Hvala za objašnjenju al ova terija sa Magnum dynalab st 2 antenom totalno ubija teoriju Kale i dotičnog gospodina....više ne znam šta da mislim???
Pere!

FM antensko pojačalo i tuneri 28 Velj 2014 19:13 #7227

• catalyst
  • catalyst's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Hvala primljenih 5
Nisam niti rekao da imaš loš tjuner,samo pogledaj tu antenu,za mene je apsolutno zakon,iznenađenje u kojemu već dugo godina uživam.http://http://www.magnumdynalab.com/fmantenna-st2.htm
http://www.magnumdynalab.com/md205.htm
Alea iacta est !(DES)

FM antensko pojačalo i tuneri 28 Velj 2014 19:15 #7228

• catalyst
  • catalyst's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Hvala primljenih 5
Evo ovako ćemo mi.Ako te volja,sada me nazovi na telefon(022 214-500),ja ću onda vrtiti stanice ,počev od Visa pa do splitskih.Može?
Alea iacta est !(DES)
  • Stranica:
  • 1
  • 2
Moderatori: pepa, Kale
Stranica se generirala za: 0.185 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register