Sound News Web - Discovery Of Sound

TEMA: Vintage HI-FI show

Vintage HI-FI show 22 Sij 2014 18:12 #6950

• Audison
  • Audison's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • Hvala primljenih 5
Kale !
Možda jesam pao s Marsa, ali zato nemam problema s vodom i mineralima kao ostala populacija. Stalno ste nešto planirali ali niste ništa konkretno definirali.
Godfather of croatian audiophile scene....
Il Commendatore
Administrator je zabranio postanje.

Vintage HI-FI show 22 Sij 2014 18:14 #6951

• dvv
  • dvv's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
Ti Kale počeo kao ja pre nekoliko meseci.

Kupim ti ja za smešnih €250 celu liniju Philips Black Tulip serije, tjuner AH-180, preamp AH-280, ali pojačavač onaj manji AH-370 a ne AH-380 kako bi trebalo. Iznutra, da umerš od sreće, sva sami Noble potov i, svi do jednog, preklopnici kakvi se više ne prave, SJAJNO odrađeno, bez greške. Ja naravno sav happy ukljuičim i - trt gevezn zajn, ma ni daška, kakav crni zvuk. Pola sata sam gledao šta je dok nisam pomislio da bi preamp možda ipak bolje radio ako bih ga eventualno uključio diskretnim i jedva vidljivim "Power on" tasterom.

Taj sistem radi dobro, ali ne i odlično, slaba tačka mu je pojačavač snage, koji oštar kao i većina Japanaca iz tog doba (1979). Istina, ja imam manji model, moraću negde da ujurim onaj veći, možda je on bolji, trebalo bi, jer umesto dva smešna u originalu elektrolita od po 6.800 uF za oba kanala, taj veći ima po dva elektrolita od 10.000 uF za svaki kanal, te po dva izlazna para za svaki kanal. Normalno, nema 2x60W/8 Oma kao ovaj, neko 2x100W/8 Oma. Istina, prilikom osvežavanja ovog malog, unutra sam stavio neka dva besna japanska elektrolita od po 12.500 uF svaki, ali to i dalje nije ono pravo.

Vintage HI-FI show 22 Sij 2014 18:16 #6952

• dvv
  • dvv's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
Blago tebi, Audisone, čujem da poslednja geološka ispitivanja Marsa navode na pomisao da tamo ima nafte.

Vintage HI-FI show 22 Sij 2014 21:14 #6953

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Audison wrote:
Kale !
Stalno ste nešto planirali ali niste ništa konkretno definirali.

Pa bas zato sam ti i kaza da ti kao da padas sa Marsa... kako stvari stoje... pishi propalo.

Vintage HI-FI show 22 Sij 2014 21:24 #6954

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
dvv wrote:
Ti Kale počeo kao ja pre nekoliko meseci.
Taj sistem radi dobro, ali ne i odlično, slaba tačka mu je pojačavač snage, koji oštar kao i većina Japanaca iz tog doba (1979). Istina, ja imam manji model, moraću negde da ujurim onaj veći, možda je on bolji, trebalo bi, jer umesto dva smešna u originalu elektrolita od po 6.800 uF za oba kanala, taj veći ima po dva elektrolita od 10.000 uF za svaki kanal, te po dva izlazna para za svaki kanal. Normalno, nema 2x60W/8 Oma kao ovaj, neko 2x100W/8 Oma. Istina, prilikom osvežavanja ovog malog, unutra sam stavio neka dva besna japanska elektrolita od po 12.500 uF svaki, ali to i dalje nije ono pravo.
Pa evo ovaj Sansui 9090 sto sam ga upravo dovrsio, ima malo dodirnih tocaka (na zvuk mislim) sa mojim Sansui G901, ovaj 9090 zvuci dosta toplo, sa bas podrucjem koji je vrlo ugodan, dubok, srednjetonsko podrucje, za moj ukus lagano povuceno, a visoki... pa mrvu slabije izrazeno, jos nisu tecni, ali iz iskustva znam, da je to nusprodukt izmjene velikog broja elektrolita... pa ocekujem da ce to sjesti na svoje mjesto.
A i ovaj receiver je imao samo 6800uF po kanalu, a ja digao na 10000uF

Vintage HI-FI show 22 Sij 2014 21:34 #6955

• dvv
  • dvv's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
Brate, ja kada sam radio Marantz-e, nisam štedeo.

Paradoksalno, integralac 1152 DC je imao dva Elna Elektrolita 15.000uF/56V, a pojačavač snage 170 DV 1 koncentrični sa 2x12.000 uF, pri čemu je integralac deklarisan za 2x76W, a snagaš za 2x85/105W u 8/4 Oma. Hajde sada shvati to, udarni model ima manje kapacitete od "serijale".

Elem, uspem nekako da i u jedan i drugi uguram BC Components (Philips) 22.000 uF/63V. Za integralac, to je +46,7%, ali za snagaša to je +83,3%. Pitaj me da li se čuje razlika.

Na snagašu izmerim, pod navedenim uslovima 2x94W/8 Oma i 2x145W/4 Oma. Moja stara teza - omogući ti njemu da može lepo da diše, pa da vidiš čuda. Drugačije brate radi, i to ne malo, nego dobro drugačije.

Vintage HI-FI show 23 Sij 2014 09:16 #6956

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Pa vidio si gori, u ovaj receiver sam stavio nesto sto je zaista kvalitetno, BHC Slit-foil, steta to su mi zadnji komadi, i nema vise, ne proizvode se. A sto se tice napajanja, tu imam svoju teoriju, ne poricem vaznu ulogu kvalitetnih kondenzatora u napajanju, ali ipak su ona skladista energije, i sluze za kratkotrajno isporucivanje energije ka postrosacu (uz jos vrlo vaznu ulogu filtriranja). Ono sto je vrlo vazno za stabilan rad (a bogme i za zvuk) jes trafo! On je najvaznija karika u lancu napajanja, zato je Sansui mogao sebi dozvoliti da stavi 2 x 6800uF u ispravljac, kada je stavio EI trafo kojemu je jezgra zaista predimenzionirana, a sam trafo zaista je ogroman!! Pa, Sansui je i krenuo kao proizvodjac kvalitetnih transformatora.
Dakle kada trafo je dimenzioniran da niti u jednom trenutku rada pojacala nece biti usko grlo, onda su elektroliti tu kao sekundarna karika (samo za filtriranje i kratkotrajne pikove struje)
Zato u ovakvim uredjajima i ne dolazi do izrazaja strujni kabel, jer je sve odradjeno kako treba. Danas, firme su uvidjele da izrada vrlo kvalitetnog trafoa i uz to jos predimenzioniranog, je najskuplja karika, koja pojede profit, pa je jednostavnije nizati elektrolite da nadoknade nedostatak snage trafoa (a to ne mogu), i onda od tuda i kao nus pojava, osjetljivost na strujne kabele....
Uf ode ja siroko... ma eto, svak kupuje sto njemu pase za svoje novce... ja sam odavno izabrao sto!

Vintage HI-FI show 23 Sij 2014 10:39 #6957

• dvv
  • dvv's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
Delimično se slažem.

Činjenica je da nema zamene za dobar, veliki trafo. A ne slažem se da su elektroliti tada sekundarni, ja smatram da bi ceo taj lanac, trafo-ispravljači-elekroliti trebao da bude jedan jedinstveni lanac projektovan i dimezionisan kao jedna koherentna celina. Osnov za proračun bi trebali da budu konkretni zahtevi koje postavljaš pred pojačavač, koliko snage, pod kojim uslovima, u koje minimalno opterećenje.

U tom slučaju, ako dimezionišeše napajanje prema najgorim uslovima pod kojim uređaj mora da radi, nemaš problema.

A obojica znamo zašto se to tako ne radi - cena, uvek prokleta cena.
Posljednja izmjena: 23 Sij 2014 10:41 od dvv.

Vintage HI-FI show 23 Sij 2014 11:07 #6958

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
dvv wrote:
Delimično se slažem.

A ne slažem se da su elektroliti tada sekundarni, ja smatram da bi ceo taj lanac, trafo-ispravljači-elekroliti trebao da bude jedan jedinstveni lanac projektovan i dimezionisan kao jedna koherentna celina. Osnov za proračun bi trebali da budu konkretni zahtevi koje postavljaš pred pojačavač, koliko snage, pod kojim uslovima, u koje minimalno opterećenje..
Ma mislio sam kao sekundarna karika u konstantnom opskrbljivanju energije pojacalu. To, sto sam naveo "sekundarna karika" nista ne umanjuje njihovu vaznost u tom aspektu... ali iapk njihova je primarna zadaca filtriranje napona, a i opskrbljivanje pojacala u kratkotrajnim zahtjevima za dodatnom energijom. Zbog toga ti glavni napajacki elektroliti moraju biti kvalitetni, sa malim ESR-om (equivalent series resistance), a oni nisu jeftini. Zamjena 4 komada 22000uF na mom G22000 izlazu kostala me je 1800 i nesto vise kuna!

Vintage HI-FI show 23 Sij 2014 13:07 #6959

• dvv
  • dvv's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
Jeste, i ja sam ove od 22.000 uF/63V plaćao, ako se dobro sećam, nekih €46 po komadu, još je mene izvuklo to što su na standardnih 63V, da su bili za više, i ja bih platio više.

Uzgred, kada smo već na temi, iskustveno sam najzadovoljniji sa Fisher & Tausche elektrolitima. Ja uglavnom koristim one od 2.200 uF/63V lokalno i 10.000 uF/63V centralno. Meni su oni nekako bolje tonski balansirani od Japanaca (Elna, Nichicon, Rubycon, itd), Japanci mi daju pomalo "vrištav" zvuk, ili malo favorizuju visoke tonove, ili malo nemaju niske tonove, ko će ga znati. Ako očekuješ udar basa kada ga ima, oni to bolje do dosta bolje odrade od Japanaca.

E, da ti se pohvalim - NAJZAD, posle bar 10 godina hvatanja zaleta, konačno sam blizu kraja sopstvenog projekta pojačavača snage. 100% moj, mada naravno koristim poznate topologije, samo ih drugačije kombinujem, a imam i nekih stvarno originalnih rešenja. Ako te ta tema zanima, možemo o tome posebno, da ne zagađujemo ovu temu.

I samo da znaš, ti si trenutno moja najveća glavobolja. Sve smišljam kako da ti doturim onaj moj AU-X701 integralac i naravno kako da ga posle pokupim. Još dok si bio na Audiofil forumu, bilo je kao neke nade da se sinhrono nađemo u ZG, a sada, izgleda da ti klub više nije zanimljiv. Vidi, nije da ja sam ne mogu, ali uvek nekako mislim da je najbolji posao dati to tebi jer ti stvarno znaš te Sansui-je, sasvim sigurno daleko bolje od mene. A ista si picajzla kao i ja, ako ne i gori, ponekada se pitam odakle vadiš te naizgled neiscrpne rezerve strpljenja da se zamajavaš svim tim.

Hajde razmisli, pa ako ti šta padne na pamet (a da nije pivo, ili neke gole cice), reci mi.
Moderatori: pepa, Kale
Stranica se generirala za: 0.164 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register