Sound News Web - Discovery Of Sound

• Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMA: Sanyo receiver model JCX 2250

Sanyo receiver model JCX 2250 20 Lis 2013 21:41 #6616

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Eh, sada ce te se u cudu pitati sta ja sad pisem o jednom receiveru koji nije Sansui, a jos uz to low end ponuda tadasnje Sanyo produkcije...
E pa eto, jedna dobra dusa mi ga je poklonila, jer joj se dobro urezalo u sjecanje da sam jednom davno postao da sa sa takvim receiverom davne 1979. godine usao u svijet HiFija.
Doduse, radilo se o ovom modelu:

Sanyo 2200, ali razlika izmedju njih je samo u tome sto je ovaj 2200 imao DIN prikljucak sprijeda (dobro za presnimavanje tadasnjih kazeta), i 2200 je imao volume i balance pot integriran, dok ovaj 2250 ima odvojen...
No evo malo i tehnikalija

Kao sto se da viditi, imao je 2 x 35W, i to je tada meni bilo ko grom! Jer nakon gramo pojacala Tosca 15, ovo je bio skok od 7 milja!!!
I kako se ponovno rodila ljubav... idemo ga srihtati, da sjaji ko da je sad iz konsignacije Autocentar Merkur :obrva:

Par uvodnih slikica....

evo i ispravljackog dijela, izgleda mi dosta napaceno...

zaruljice su sve pregorjele, osim ove jedne....

... no nastavak slijedi...
Administrator je zabranio postanje.

Sanyo receiver model JCX 2250 21 Lis 2013 11:13 #6617

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Kao sto se moze viditi, izlaz je koncipiran oko hibrida STK, sto ne cudi, jer je bas STK izlazne module pokrenuo Sanyo. Osobno, vise volim tranzistorku verziju izlaza, koja se pokazala boljom, ali kako je ovo low end uredjaj, ne smeta mi ni STK. O njemu ce biti jos rijeci kasnije, a sad nastavljamo sa demontazom...

skinuta je prednja aluminijska ploca, i ukazala se donja subsasija, koja je plasticna (sto je i za ocekivati za ovu kategoriju, naime i Sansui je imao plasticne subsasije za G3000, G301).

Kada vec usporedjujem ovog Sanyo receivera sa Sansui modelima iste klase, vidi se da je Sansui i tu tukao konkurenciju. I u pocetnim modelima, Sansui je koristio provjerenu klasiku (tranzistorske parove u izlazu), kod Sansuia napajanje je robusnije i izrada masivnija, no u oba modela (i Sanyo JCX2250 i Sansui G3000) koriste se isti tipovi potenciometara, kako volume, tako i za bas/ treble/ balance...
Posljednja izmjena: 21 Lis 2013 11:14 od Kale.

Sanyo receiver model JCX 2250 21 Lis 2013 11:22 #6618

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Evo ga sad totalno raskopanog...

Ovdje moram napomenuti da je i u servisnom dijelu Sansui pobjedio, naime Sansui je dosta koristio kod svojih uredjaja MOLEX konektore, koji su olaksavali demontazu-montazu uredjaja, kod ovog receivera Sanyo je koristio samo wire wrap tehniku. Ja imam alat za nju, ali zice nisu bas predvidjene bile za skidanje - stavljanje (jer su visezilne i pokositrene, pa nije problem kada se prvi puta montiraju, to ide OK, ali kada se odmotaju, pa onda ponovno namataju, neke se licne odvoje, pa zapnu u wire wrap alat, i onda puknu. Na kraju sam radije odlemljivao kompletni pin sa ploce, nego odmotavao zice sa wire wrap alatom...

Sanyo receiver model JCX 2250 21 Lis 2013 11:27 #6619

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Za ocekivati je bilo za uredjaj koji je dosta godina lezao sa strane, neupotrebljavan, da se nedju tragovi vremena, no zato se i mora odraditi servis kako treba, nema polovicnih rijesenja....

Sanyo receiver model JCX 2250 21 Lis 2013 11:39 #6620

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
No, ipak su bili prioritet potenciometri, preklopnici, selektori, jer svi su odreda jako krcali, i shushkali.

na slici gore se vidi i ploca izlaznog stupnja... a dolje su dijelovi koji se moraju otvarati i detaljno ocistiti.

Kod ovih potenciometara otezavajuca stvar je da nisu predvidjeni za servisiranje (otvaranje) jer npr. volume pot ima na osovini osigurac kojeg je nemoguce skinuti a da se ne osteti. Ja sam uspio nabaviti (vrlo tesko) takve osigurace, koji nisu skroz isti (cak ih malo moram i adaptirati) ali napokon sada mogu otvarati ovu vrstu potenciometara i srediti ih kako spada.
Jos gora je stvar sa potenziometrima za bas/treble/balance.... njihove osovine su zakivane, pa ih pazljivo treba rastaviti, tako da ostane dovoljno mesa (metala) na osovini za nanovo je zakovati kada se pot sredi. Mana ovog sistema, kada se ponovno zakuje osovina pota, nema vise popravka, jer po drugi put otvaranje ne dolazi u obzir, posto se vise ne bi mogao zatvoriti pot...

Sanyo receiver model JCX 2250 21 Lis 2013 12:54 #6621

• Audison
  • Audison's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • Hvala primljenih 5
Iz tog perioda datira solidan gramofon u drvenom kabinetu, moj ga frend ima...
Godfather of croatian audiophile scene....
Il Commendatore
Posljednja izmjena: 21 Lis 2013 12:55 od Audison.

Sanyo receiver model JCX 2250 21 Lis 2013 13:55 #6622

• gord
  • gord's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Entuzijast
Kale wrote:
...........Kada vec usporedjujem ovog Sanyo receivera sa Sansui modelima iste klase, vidi se da je Sansui i tu tukao konkurenciju. I u pocetnim modelima, Sansui je koristio provjerenu klasiku .....
Pa normalno :)
Pred puno godina :( i ja sam slinio na ovaj model, jer je bio dostupniji nego jači modeli,alI nisam mogao nagovoriti roditelje pa su se odlučili na kvalitetnije kupovanje.... :angry: EI Niš mislim da se zvao HSR 48 . Kažu oni meni A ko su ti Japanci?Za Grunding Philips nemamo šoldi.... a domaće je ipak domaće (tada) :)
Usput...Jesi li završio sa G22000 ?

Sanyo receiver model JCX 2250 21 Lis 2013 14:02 #6623

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Evo prvo je na red dosao volume pot....

malo blizi pogled na njega otkriva da nikakvo prskanje nikakvih tekucina ovo ne moze ocistiti, a da se potenciometar ne rastavi i mehanickim dodirom ocisti....

evo i balance potenciometra...

i ociscenog...

pa treble / bas potenciometra

sve je to trebalo detaljno ocistiti pazeci da se osjetljiva kontaktna pera ne savine (jer ih je tesko onda vratiti u tocan polozaj)...

Sanyo receiver model JCX 2250 21 Lis 2013 14:06 #6624

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
gord wrote:
Usput...Jesi li završio sa G22000 ?
Ma nisam... to radim polako i detalno i sa posebnim gustom. Sada sam se uhvatio ovog malisana, pa je G22000 stavljen u ormar :da:

Sanyo receiver model JCX 2250 21 Lis 2013 14:09 #6625

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
A tek ova stonoga od selectora....

i evo je srihtane...

• Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatori: pepa, Kale
Stranica se generirala za: 0.168 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register