Sound News Web - Discovery Of Sound

• Stranica:
  • 1

TEMA: Odabir snage pojačala-više je bolje ili ne?

Odabir snage pojačala-više je bolje ili ne? 25 Sij 2017 12:25 #12411

• Bro
  • Bro's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
Kratko pitanje o odabiru snage pojačala kada je moguće birati istu/sličnu topologiju no različite snage (a nema mogućnosti isprobavanja):
Da li ima smisla ići za onom "više je bolje" pa uzeti snažnije pojačalo iako se možda ne bi iskorištavao njegov potencijal ili slabije pojačalo gdje bi bar bio bliže "radnoj točci" (ako to uopće postoji?)
Zašto pitam: zadnji reciever kojeg sam imao (Sansui 8080 DB 2x85W na 8 ohma) nisam vozio ni približno koliko on može dati (pri relativno malim glasnoćama koje ja koristim VU metar ni u peakovima nije prelazio polovicu logaritamske skale (oznaku oko 10W ). S obzirom da mi je želja se jednog dana vratiti ponovno na nešto slično, zanima me da li je moguće profitirati ako uzmem model slabije snage (u smislu da je prilagođeniji mojim potrebama)?

Znači da li tu postoji neko općenito pravilo kojeg se treba držati? Ako je stvar individualna zbog bilo kojeg razloga onda zaboravite pitanje...

S poštovanjem!
Bro
Administrator je zabranio postanje.

Odabir snage pojačala-više je bolje ili ne? 25 Sij 2017 13:16 #12412

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18
Po meni, osobno, to nije pravilo iako većina voli imati vise snage. Imao sam pojačala od 50W koja su radila bolje nego neka pojačala od 200W. I jedna i druga su mi bila i vise nego dovoljna za sobno slušanje. Previše je tu elemenata koji utječu na krajnji rezultat od izvora zvuka, pojačala, kablova, zvučnika, sobe itd.
Posljednja izmjena: 25 Sij 2017 13:19 od Archie.

Odabir snage pojačala-više je bolje ili ne? 25 Sij 2017 19:25 #12416

• maltus
  • maltus's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Veteran
  • Hvala primljenih 2
Da malo karikiram, i Fico i Mercedes mogu voziti 100 na sat ;)
Ali nije bitna SAMO snaga!
samo glazbu slusam :)

Odabir snage pojačala-više je bolje ili ne? 26 Sij 2017 09:29 #12418

• soundnewsdino
  • soundnewsdino's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • Hvala primljenih 3
Odnos pojačalo-zvučnik je najvažniji dio hifi sistema a pojačalo držim najvažnijom komponentom hifi lanca. Snaga je naravno važna i za njezino razumjevanje nije dovoljno pogledati u vu-metar po kojem za Vas ne treba pojačalo snažnije od 10 w. No manjak snage se ne ogleda kroz neku maksimalnu glasnoću nego kroz nedostatak autoriteta u bas području, manjak kontrole zvučnika i nedostatak primjereno reproducirane dinamike sustava. Ti kratkotrajni tranzijenti, koje vu-metar ne registrira, upravo čine razliku u uvjerljivosti prezentacije.
No kako je jedan moj prethodnik napisao stvari nisu tako jednostavne jer postoje zvučnici koji su lagan teret za pojačalo a postoje oni koji traže "elektrane" od pojačala. Osim deklarirane snage (koja u startu ništa ne govori o kvaliteti pojačala) najvažniji dio pojačala je napajački sklop koji je i najskuplji dio pojačala, te dio na kojem se najviše štedi. naravno podatke o tome ne daje ni jedan proizvođač i zato se začudimo kako ponekad 2 x 50 Watta pojačalo zvučni autoritativnije od nekog 2 x 100 w pojačala.
rezime: preporuka pojačala nije moguća bez znanja o kojem se zvučnicima radi. I da...kao što reče neko prije mene. Bolje dobro 2x50 w nego loše 2 x100 w pojačalo... ;)
Posljednja izmjena: 26 Sij 2017 09:31 od soundnewsdino.

Odabir snage pojačala-više je bolje ili ne? 26 Sij 2017 19:52 #12419

• admin
  • admin's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • web yoda
  • Hvala primljenih 8
Svako dobro pojačalo je uvijek dovoljno snažno, bez obzira koliko Watta ima :krigla:
Talk About Sound
Posljednja izmjena: 26 Sij 2017 19:53 od admin.

Odabir snage pojačala-više je bolje ili ne? 26 Sij 2017 20:55 #12421

• Audison
  • Audison's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • Hvala primljenih 5
Sinergija ovisi i o kompleksnosti zvucnicke konstrukcije..
Godfather of croatian audiophile scene....
Il Commendatore
  • Stranica:
  • 1
Stranica se generirala za: 0.683 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register