Slijedece... potenciometri, prvo volume potenciometar:
Prvo sta sam uocio, volume potenciometar (a i ostali, boje tona i balansa) se vrtio prelagano, imas osjecaj da se izlizao - istrosio. Odmah sam znao da je i ovdje krkljano nemilice kontakt sprej napamet. Naime osovina potenciometra ima mast koja dampira okretanje potenciometra, i normalno kontakt sprej je tu mast otopio, plus sto je otopio i mast sa onog click mehanizma, i vec znam sto ce biti kada ga otvorim:
Klizac bi se trabao sjajiti jer je od srebra, a na slici se ne vidi kako je prljav bio i grafitni sloj. Sve sam morao dobro ocistiti i to vise puta, nanio sam nanovo mast na osovinu potenciometra, pa se vratio onaj karakteristican otpor vrtnji potenciometra, na zalost zaboravio sam slikati sredjeno stanje...
Ista stvar i sa potenciometrima boje tona i balansa... stanje za plakanje...
pogledajte koliko masnoce i prljavstine....
a ovo je kontaktna tekucina kod prvog pranja (koja je inace bistra kao voda):
a ovo su sada sredjeni:
ista stvar je bila i sa balance potom:
nakon dosta truda, evo ga cist...
i sto je sve trebalo (za sada) ocistiti a navodno je bio odradjen refresh
Dakle, sto hocu kazati ovim... "nema kruva bez motike", nema carobne tekucine koja ce probleme nakupljene tokom 30 - 40 godina postojanja uredjaja otkloniti, vec se treba pomuciti da bi se to odradilo kako treba. Ova pojava prskanja napamet sa raznim kontakt sprejevima je toliko uzela maha da je to postalo pravilo, cak i preporuka! To moze nekada pomoci na kratke staze, ali problem ce se prije ili kasnije vratiti u jos tezem obliku, a kao u ovom primjeru, moze se desiti da preklopnik bude nepopravljiv!
No moram jos jednom upozoriti na jednu vaznu stvar, otvaranje potenciometara trebate vjezbati, najbolje uzeti neku staru ragu od uredjaja i skinuti sa njega potenciometre, te vjezbati otvaranje jer nito to bas "prosto ko pasulj" a ako potenciometar unistite, u vecini slucajeva nema novog!
I za kraj, ovaj komplet potenciometara (bez prekidaca) sam cistio cijelo prijepodne!