Sound News Web - Discovery Of Sound

• Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMA: Sansui 9090 podesen za 120V a spojen na 230...

Sansui 9090 podesen za 120V a spojen na 230... 29 Tra 2016 07:12 #11391

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Zaista ne znam sto kazati.... ali sav u cudjenu sam ustanovio da je transformator potpuno prezivio ovaj zestoki naponski udar, kao i kompletni izlaz!! A sto je jos najcudnije, svi su osiguraci bili vecih vrijednosti od zadanih. Npr. za napajanje izlaza trebali su biti 7A, a bili su cijelih 10, i pored toga i izlaz i trafo je prezivio! Kapa dolje za Sansui!
Najveci udar na sebe primila je ploca zastite, evo slika:

Evo je sad sredjene, i zelenim tockicama je oznaceno sve sto je promjenjeno

a na strani stampanih veza isto je bilo problema, na mjestu najzesceg udara bakrena folija je jednostavno isparila!

pa se moralo prisrupiti sanaciji

i na kraju to izgleda ovako

pa cijela plocica sa strane vodova izgleda ovako...

nije ni relej zastite lisho prosao

evo uvecano....

Relej sam privremeno osposobio da uredja moze raditi, ali je narucen novi, isti takav, pa ce biti zamijenjen.
Receiver sada radi OK, iako mu ne bi skodio jedan pravi refresh, ali za sad ostati ce ovako....
Administrator je zabranio postanje.

Sansui 9090 podesen za 120V a spojen na 230... 29 Tra 2016 08:17 #11394

• maltus
  • maltus's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Veteran
  • Hvala primljenih 2
Dobro si ga sredil, ja ipak ne bi vjeroval ostatku ispravljackog djela. Moralo je sve dobiti po nosu ....
Nagledah se takvih i daleko gorih stvari na poslu:

IMG_3441_crop.jpg
samo glazbu slusam :)

Sansui 9090 podesen za 120V a spojen na 230... 29 Tra 2016 09:05 #11395

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
maltus wrote:
Dobro si ga sredil, ja ipak ne bi vjeroval ostatku ispravljackog djela. Moralo je sve dobiti po nosu ....
Nagledah se takvih i daleko gorih stvari na poslu:
Maltuse... sta kod tebe je na poslu cesta pojava spojit uredjaj od 120V na 230? :)

Ali ako govoris o energetici ili distribuciji elektricne energije, to bas i nema neke veze s ovim... ovdje se ne radi o udaru prednapona (kV i kA u djelicu sekunde), vec jednostavno neadekvatnom naponu primara kojeg je Sansui trafo prezivio zahvaljujuci vrhunskoj izradi i debelom predimenzioniranju od strane proizvodjaca.
A sto se tice ispitivanja, a sta mislis sta sam radio zadnja dva dana? Uredjaj sam opteretio i odradio je OK, tuner radi fantasticno... tako da mislim da je ostatak uredjaja OK. Uostalom jucer cijeli dan je svirao, a evo svira i sad...
A sta se tice prednapona, moga bi i ja napricati svakojakih dogadjaja kojih sam ja dozivija na svom poslu kao posljedica udara prednapona na vrhu brda di uzemljenje je za q... tako da plinski odvodnici vecinom su za ukras... no kazem, i nema bas neke veze sa ovim...

Sansui 9090 podesen za 120V a spojen na 230... 29 Tra 2016 12:01 #11397

• maltus
  • maltus's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Veteran
  • Hvala primljenih 2
Pa ne spajamo bas cesto :) (samo neki)
Mislil sam na karbonizirane dijelove nakon havarije koji uvijek isto izgledaju....
A ako imas problema sa prenaponima obavezno kratko spoji uzemljenje i nulu ISPRED fidovke u ormaricu. Dobit ces veci napon i bolju zemlju. Ako si na vrhu brda (kojeg?), elektra treba na nekoliko mjesta po trasi napajanja, vjerojatno 10/20 kV, postaviti MOSE, (i to sa prekinutim dalekovodom i ukopanim kabelom) ne samo na pocetku i kraju. Decki u ST to istrazili lani i proveli pokusno na Biokovu.
samo glazbu slusam :)

Sansui 9090 podesen za 120V a spojen na 230... 20 Lip 2016 08:51 #11572

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Evo, ponovno ovog receivera na mom stolu.... naime stigao je novi OMRON relej, pa bi ga trebalo promjeniti, no kako to uvijek kod mene biva, kada je vec reciver raskopan, ajmo odraditi i neke druge stvari...

prvo ciscenje volume / balance pota... moram kazati da ova verzija kombiniranog potenciometra nije predvidjenja za rastavljanje, bar njeni dio gdje je balance, jer je zakovano ko da su rusi to radili, no ipak sam taj dio stavio u ultrazvucnu kadicu (prije toga dobro odstranio mast od osovine volume dijela), i na kraju to je ispalo odlicno! Naravno nakon ciscenja, ponovno sam stavio mast da bi dobio onaj karakteristicni otpor vrtnji potenciometra.

--- ocisceno ---

Posto je uredjaj dobio naponski udar, odluceno je da sa i glavni napajacki kondenzatori mijenjaju. Tu je bio veliki problem naci adekvatan model, naime pozeljno je da bude istog promjera, ne smije biti visi, i mora biti u najmanju ruku istog kapaciteta i napona i naravno od provjerenog proizvodjaca.... i evo ga...

Nichicon 15000uF/100V (stari je bio 12000uF/80V) taman! Eh, jos da je i crn...

Sansui 9090 podesen za 120V a spojen na 230... 20 Lip 2016 08:52 #11573

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Ovaj tip 9090 sa nastavkom "DB" receivera ima jednu bolnu tocku, a to je Dolby plocica, koja je dvostrana (za to doba ogroman napredak!) ali prijelazi sa jedne strane plocice na drugu, nisu tehnicki bili idealno rijeseni, a taj problem na ovom primjerku je dodatno jos bio los... naime koristile su se zakovice u koje bi se lemile, no ili bi lem vremenom pukao, ili bi se javljali plinovi kod lemljenja pa bi se na drugoj strani puhali mjehuri lema... to se pogotovo javljalo kod lema na bazi olova koji ima nisko taliste.... pogledajte

Sansui 9090 podesen za 120V a spojen na 230... 20 Lip 2016 10:02 #11574

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18
Susreo sam se sa tom pojavom jednom. kad lemiš ta mala ulegnuća pojavi se kao neki mjehur.

Sansui 9090 podesen za 120V a spojen na 230... 21 Lip 2016 12:03 #11577

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Archie, treba malo prakse i nista vise... naime trebas na lemilici spustiti temperaturu na oko 300 stupnjeva, i koristiti lem bez olova, npr. ja koristim onaj sa 99% kositra i ostatak bakar, te ne grijati mnogo zakovicu.
Evo kako to na kraju izgleda:

iako ovo nece biti totalna restauracija, te iako se ovaj Dolby sklop nece koristiti, odlucio sam da ipak ove elektrolite promijenim, naime kada je vec ploca vanka, steta bi bilo to ne odraditi (sta cu... jace je to od mene...), ove narancaste Nichicone sam odlucio ostaviti, jer zbog specificne tadasnje proizvodje (dihtani su epoxijem) dosta su trajniji od obicnih. Taj postupak proizvodnje elektrolitskih kondenzatora u danasnje vrijeme nisam imao prilike susresti. Steta....
Posljednja izmjena: 21 Lip 2016 12:05 od Kale.

Sansui 9090 podesen za 120V a spojen na 230... 21 Lip 2016 12:07 #11578

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Inace selektor je kompletno rastavljen, detaljno ociscen, i tek onda vracen na svoje mjesto....

Sansui 9090 podesen za 120V a spojen na 230... 22 Lip 2016 09:48 #11580

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Opet standardna procedura (i jedina ispravna procedura)... otvaranje prekidaca, potenciometara, i selektora...
...prvo push prekidaci

...pa preklopni prekidaci, ne bas sjajni

... ocisceni

... evo vec sredjeni potenciometri za boju tona (da malo ubrzam)...

... i vraceno nazad, uz vec zamjenjene elektrolite

• Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatori: Kale, pepa
Stranica se generirala za: 0.170 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register