Dragi moji-naši-vaši-njihovi...nema me par mjeseci (ajde nepar) a vi ništa ne divaniste po ovoj temi...ode skoro u zaborav...
E pa neće!
Dakle, mislim da se moja potraga za najboljim amp-zvučnik kombinacijama napokon primakla kraju...a možda sam tek na početku novog putovanja - to se nikad ne zna
Trenutno dobitne kombinacije su:
1. X1111 sa Pioneer HPM-100 zvučnicima...možda će vam ova kombinacija izgledati čudno ali vjerujte da ovi HPM-ovi otvaraju svoju vintage dušu, utopljavalju srce i uši...konstruirao ih Bart Locanthi bivši vice-president JBL-ovog inženjeringa pod čijem su vodstvom nastali slavni modeli: L-100...4310, 4311...detaljnije
OVDJE). Kombinacija radi izvrsno sa ženskim (jazz) vokalima, laganim blues-om...može se slušati danima
2. X1 sa Yamaha Ns-1000M...iako sam u početku mislio da će Yamaha raditi bolje sa X1111 to u stvarnosti (bar za moje uši) nije tako. Yamahe su puno brži zvučnik od HPM-ova, precizniji, detaljniji, čvrstog basa, izuzetno kristalno jasnih ali ne i prenapadnih visokih...X1 ih toliko muški drži za jaja da im nema druge nego da pjevaju

I ova kombinacija može sa ženskim/muškim vokalima, ali je najbolja za malo žešći rock, blues i sve žičane i udaračke instrumente. Bubanj zvuči kao da je tu na 2 metra od mene...
Kombinacija X1111 sa Yamahama nije tako uvjerljiva...kao da X1111 pokušava utopliti te Yamahe ali in ne kontrolira tako dobro kao X1...malo muljavi i sve kao da je u nekom fluidu...ne kažem da se ne može slušati ali zašto ako može biti bolje...
U međuvremenu bili su tu i Acoustic Research AR-9 i AR-4xa. Oba zvučnika su majstorski uradci - pogotovo AR-9, ali mi nisu najbolje sjeli...negdje sam pročitao da su ih konstruirali za rock...tako otprilike i sviraju. AR9 je malo profinjeniji sa više detalja i dubljim basom (12" driver), dok je AR4 svestrani malac iz kojeg izlazi jako ozbiljan bas i usprkos maloj litraži i manjem bas driveru.
Namjerno nisam temu "prljao" sa pričom oko izvora zvuka...ali i to možda jednom zgodom - uživajte!