Svaka promjena stanja nekog tijela je shock za to tijelo.
No da sad ne idemo na dugo i siroko, bazirati cemo se na pojacala.
Evo npr. pojacalo je boravilo sedam dana u nekoj hladnoj vikendici, i sad doci za vikend i upaliti ga te odvrnuti pot na 12 sati odmah, normalno da je ludost.
Dakle, sve zavisi, o ustroju pojacala, o ambijentu, o navikama... itd.
Kod mene niti jedan Sansui nema stand by, ali isto tako ne pada mi napamet ga drzati 24 sata upaljenim. Prvo zato sto je dizajniran sa soft start sklopom koji ublazava prijenosne pojave kod ukljucivanja redjaja, a drugo sto je sve u njemu napravljeno, napravljeno je da traje i traje, tako da nema potrebe za pretjerivanjem. Jednom sam mjerio i za 4 do 5 minuta dosegne nazivnu struju mirovanja na praznom hodu, pa kada se pribroji jos prije receni soft start sklop... cemu mrcvarenje uredjaja.
Imao sam slike jednog NAD izlaznog snagasa koji je isto tako drzan 24 sata on... pa da se vidi sto se desilo napajackim kondezatorima koji su jos custom izvedbe... iljadu problema nastalo... a zasto!
Druga je stvar sa erom digitalije, kojoj stand by rezim rada ujedno i sluzi za cuvanje memoriranih postavki. Doduse oni uvijek imaju neki vid privremenog napajanja (kao litijska baterija ili veliki kapacitet malog napona), ali ako se gasi duze, ili ta buckup baterija se istrosi, ili se taj kondenzator isprazni... tako...
A opet posebna stvar su cijevi... one imaju vijek trajanja, i dok su pod naponom, trose se... a opet imaju fazu zagrijavanja... pa sad ti tu budi pametan. Zato me i dan danas cijevna pojacala ne privlace puno, ma kako ugodan zvuk imali.
I kao zakljucak... ljudi moji drzite se User Manuala, ako je inzinjer koji je projektira uredjaj kazao da radite tako i tako, tako se mora raditi i tocka! Ako u User Manualu pise drzati uredjaj non-stop upaljen, onda tako se mora raditi!