Archie wrote:
Nisi daleko od istine i to je počelo već prije petnaestak godina tako da sam se i sam nalazio u sličnim situacijama. Znam ih nekoliko ali oni nemaju veze sa starim majstorima.
Jedan mi je majstor teškom mukom pristao napraviti male kutijice po nacrtu od iverice s furniranjem i naplatio bogovski, a toliko je brusio furnir da je mjestimično došao do iverice. Sve sam morao sam ponovo raditi.
Drugi slučaj, moj prijatelj auto lakirer jedva je prihvatio lakirati kutije s bezbojnim lakom i to "kad budem lakirao neki auto pa ću i to napraviti". Rekao sam da naplati koliko hoće al' neka izgleda kao auto. Jedva je uzeo 100 kn. I sam bi to napravio bolje kako je ispalo, na jednoj kutiji tanki sloj, a na drugoj debeli. Poslije sam odlučio da sam radim sve što mi je trebalo, pa kako ispadne.
Yes, Archie, baš tako kako kažeš. Prije dosta godina kada sam radio zvučnike (između ostalih i onaj JBL-4333) problem je bio obrnuti, naime znao sam dosta majstora koji su stvarno znali raditi i tada je jedini problem bio kome dati posao. Znalo se da će to biti korektno napravljeno i da te nitko neće prevariti ili oderati cijenom. Ne znam, vjerojatno je da još uvijek ima takvih samo ih je sve manje i naravno teže pronaći, (kao što Pepa kaže - nisu baš na googleu).
Nema druge nego pronaći jednog takvog (dok ih još ima), jer nisam baš u mogućnosti sam raditi te stvari. Radionica mi je orijentirana na elektroniku, nemam ništa od potrebnog alata, a bogami niti mjesta koje jedan takav posao traži.
Na kraju krajeva, za jedan takav rad treba imati znanja i iskustva, a u ovim godinama nisam baš spreman nešto učiti sasvim iz početka