Sound News Web - Discovery Of Sound

• Stranica:
  • 1
  • 2

TEMA: Zamke kod restauriranja vintage uredjaja

Zamke kod restauriranja vintage uredjaja 11 Svi 2014 10:08 #7690

• Alen/Split
  • Alen/Split's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 1
Svaka čast, to je posal.
Administrator je zabranio postanje.

Zamke kod restauriranja vintage uredjaja 12 Svi 2014 16:13 #7702

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Evo novosti u vezi ovog CA3000, i svakako spadaju u ovu temu Zamke kod restauriranja vintage uredjaja!
Spojio, i kad pomislio gotovo, kazem idem testirati da vidim jel sve OK... i svira, pa ajde da ga pregledam sa test tonovima, izoblicenja, odziv.... i dodjem do ton kontrola kad bas kontrola ne radi kako treba!!!
Evo video da ne objasnjavam (nije HD, ali je dovoljan):

Dakle, pocetak je max minus polozaj, zavrsetak je max plus polozaj bas kontrole (tako je je na osciloskopu i na intrumentu), koliki debalans kanala?!, a majo moja... opet sve moram rastavljati, pa imali li kraja?!?
Posljednja izmjena: 12 Svi 2014 16:14 od Kale.

Zamke kod restauriranja vintage uredjaja 13 Svi 2014 20:10 #7707

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Evo me nazad... moram kazati da sam se dosta mislio da li uopce jos sta pisati o ovom CA3000, a pogotovo sam razmisljao da li otvoriti novu temu... no odlucio sam nastaviti u ovoj temi "Zamke kod restauriranja vintage uredjaja", jer sam zapravo upao u zamku iz koje se evo pokusavam izkopeljati...
Naime puno toga sam pronasao, i nema gore stvari nego restaurirati neki uredjaj nakon sto ga je vec netko restaurirao.

Moram kazati da nisam niti ja bezgresan, da se i meni desi da ucinim glupost, jednostavno u ovom poslu moras biti cijelo vrijeme 100 % koncetriran, ako ti misli odlutaju za trenutak... desiti ce ti se da elektrolit zalemis obratno, ili da stavis PNP trenzistor umjesto NPN ili da zamjenis lijevi sa desnim kanalom (Leon ovo nema veze sa tebom ... :) )... itd... ali ako postujes ove uredjaje, onda ces se max. truditi da ga restauriras strpljivo i najbolje sto znas!

Zbog toga, prvo i osnovno, kada pocnem rastavljati uredjaj, pogotovo ovakvog kalibra, obavezno slazem po redosljedu vide i matice, plus kutijice u koje ih slazem, oznacim sa papirnatim selotejpom na kojem napisem, npr. Prednja Ploca, Donja Ploca, Bocne Ploce, Driver Board, Tone Control... itd. Na taj nacin, em se necedu izgubiti, em necu ici sa vidom finog navoja na rupicu za pleh vidu...

I sad nakon takve price, evo sto sam ugledao kada sam skinuo prednju plocu (da bih isao pregledati ovaj debalans u bas podrucju)

Na donjem redu prekidaca, nigdje nije bilo zastitnog filca kao u okvirenom dijelu (pokraj volume pota). Taj filc je dosta znacajan, jer stiti prodor prljavstine kroz prorez unutar prekidaca. No ajde... to i nije bas neki veliki problem, jer je sigurno da ovo predpojacalo vise nece ici u zadimljene ili prasnjave prostore... no to nije sve...

Uticnica za sluse...

ako se ne vidi, evo uvecano...

najvjerojatnije islo se pritezati maticu do krajnjih granica, i normalno plastika je popucala, i sto onda napraviti... vezati vezicama!?!?!

Ja sam doduse imao srece pa sam narucio novu originalnu uticnicu, ali da nisam bio te srece, pa bar bi to zalijepio cianofixom, ili neko drugo prikladnije rijesenje... ali vezati vezicama... uf...

I na kraju, dolazimo do one price sa vidama. Vec mi je bilo sumnjivo kod one faze sa selektorima da se uspio izgubiti onaj imbus na ososvini, ali rekao sam, pa moze se svakome desiti, ali ovo

ovo su sve neoriginalne vide...
evo malo blizi look...

Neko ce kazati: pa sa, nes ti problema... vida je vida, glavno da drzi, no nije bas tako, ipak je steta biti ovako lampav na jednom CA3000, koji je zaista sacuvan (nigdje korozije).

Biti ce rijeci jos... jer jos nisam gotov...
Posljednja izmjena: 13 Svi 2014 20:12 od Kale.

Zamke kod restauriranja vintage uredjaja 13 Svi 2014 20:16 #7708

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Nakon treceg otvaranja, trenutno je uredjaj u ovakvom stanju

Zamke kod restauriranja vintage uredjaja 15 Svi 2014 04:12 #7719

• Abraxas
  • Abraxas's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Znalac
  • Hvala primljenih 2
Uf Kale, baš ti "zavidim"
Evo kako se čišćenje prekidača spreyem pretvara u jedan krasan mukotrpni posao. Jedan takav kompleksni uređaj kao što je CA3000 stvarno se ne može raditi polovično i ne može to baš svako raditi. Ako se ne obavi sve kako spada evo rezultata. Samo da se pažljivo rastavi i ponovno sastavi treba natući dosta radnih sati, a za odlemiti, rastaviti i fino očistiti prekidače i kontakte, traženje greške ili više manjih grešaka bogami treba i strpljenja i volje.
Kale, samo naprijed i pazi na lijevi i desni kanal :) :thumbup:

Zamke kod restauriranja vintage uredjaja 15 Svi 2014 10:42 #7721

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Abraxas wrote:
Kale, samo naprijed i pazi na lijevi i desni kanal :) :thumbup:
Ide, ide pomalo Abby, ja mislim da sam napokon priveo kraju ovu epizodu... evo videa (nije bas HD, jer je sniman mobitelom)

Sada imam samo sacekati konektor za sluse i ja mislim da je to to...
Posljednja izmjena: 15 Svi 2014 10:45 od Kale.

Zamke kod restauriranja vintage uredjaja 03 Srp 2014 22:23 #8054

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Evo jos jedne "zamke" kod restauriranja ovih audio staraca...
Naime vec duze vremena na stolu mi se nalazi jedan ispaceni starac Sansui G9700, i sad.... bilo je tu svega, ali ovo bi mozda moglo biti interesantno za siri krug.
Radi se o ovome:

to je hladnjak za predriveske tranzistore kucista TO-126, i nista tu ne bi bilo cudno da ovo izdignuce od navoja ne smeta kucistu tranzistora da pravilno nasjedne na hladnjak cijelom svojom povrsinom, vec vecim dijelom stoji u zraku, time je hladnjenje tranzistora vrlo otezano, normalno pobrusio sam to do ravnog dijela... no ima i jedan dodatak:

podlosku sam adaptirao da tocno sjedne izmedju rubova hladnjaka, te sam i nju namazao termalnom pastom, na taj nacin sam jos bolje pospjesio hladjenje, ali sada je i sila koja pritisce tranzistor ravnomjernija, te se proteze ravnomjerno po cijeloj povrsini kucista tranzistora.
Na kraju to izgleda ovako:

Posljednja izmjena: 03 Srp 2014 22:24 od Kale.
  • Stranica:
  • 1
  • 2
Stranica se generirala za: 0.164 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register