soundnewsdino wrote:
Ovo je bilo prije 30 godina. Modeli KEF C serije C-10, C-20, C-30, C-40, C-60 I C-80. Moji počeci interesa za hi-fi. kako sam samo slinio za C-60. zanimljivost za modele C-60 i C-80 je bila činjenica da je impedancija peglana na ravnih 4 Ohma. prilično komplicirana skretnica koja je to omogućavala i teoretski je takav zvučnik trebao biti lagan teret pojačalo.
Ipak se kasnije od toga odustalo....
Da, da, sjećam se tih skretnica. To je u biti osnova dobrog marketinga i uobičajeno kod svih proizvođača, stvoriti priču oko neke ideje ili inovacije odnosno marketinšku priču koja prodaje proizvod. Neko vrijeme se gura ta ideja jer ona ustvari prodaje proizvod i pokazuje koliko su kupci povjerovali u serviranu priču. Ako se iz toga nešto nauči još bolje pa se onda nakon nekog vremena stvara nova ili izmjenjena priča i predstavlja novi proizvod na dobrobit proizvođača i kupaca.

U svojim projektima, osobno nikad nisam volio komplicirane skretnice koje previse zadiru u signal. Sjećam se vremena SBI projekata i njihove prve, 24 dB skretnice koja nije dala disati Dynaudio zvučnicima. uopće mi se nije sviđao zvuk i kad sam napravio 6 dB skretnice s minimalnom korekcijom zvučnici su dobili onaj potrebni "dah".
Jednom prilikom sam eksperimentirao s nekim kutijama na bazi Technics i Monacor elemenata te 18/24 db skretnica i rezultat je bio užasan, jednostavno nije išlo. Ono što sam također naučio da sa 6 dB skretnicama najbolji rezultati se postižu samo sa vrhunskim i kvalitetnim zvučnicima.