Sound News Web - Discovery Of Sound

TEMA: Nekad bilo danas se spominjalo / vintage reklame

Nekad bilo danas se spominjalo / vintage reklame 03 Svi 2014 09:13 #7626

• analogija
  • analogija's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Znalac
  • Hvala primljenih 5
Wharfedale je ima najlipše zvučnike iz "E serije" u 70-im :thumbup: :kiss:
Administrator je zabranio postanje.

Wharfedale E Serija 03 Svi 2014 11:09 #7628

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Wharfedale E30 posjedujem i ja, ali treba gadan posao na njima obaviti. Naime opce je poznato da na besevima E serije su gumeni ovjesi, i ne propadaju godinama kao na AR zvucnicima ciji su ovjesi spuzvasti, ali E serija ima jedan drugi problem; ljepilo kojima su membrane ljepljene se osusi skroz i membrane se odvoje od kosare zvucnike. To semeni i desilo na jednom mom E30 a postupak za tocno to zaljepiti je zafrkan (ne smije se zavojnica dirati permanentnog magneta, mora slobodno setati), tako da je to stavljeno na cekanje za bolja vremena (tj kad budem imao vremena zabaviti se time).

Wharfedale E Serija 03 Svi 2014 12:53 #7629

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18
Kale wrote:
Wharfedale E30 posjedujem i ja, ali treba gadan posao na njima obaviti. Naime opce je poznato da na besevima E serije su gumeni ovjesi, i ne propadaju godinama kao na AR zvucnicima ciji su ovjesi spuzvasti, ali E serija ima jedan drugi problem; ljepilo kojima su membrane ljepljene se osusi skroz i membrane se odvoje od kosare zvucnike. To semeni i desilo na jednom mom E30 a postupak za tocno to zaljepiti je zafrkan (ne smije se zavojnica dirati permanentnog magneta, mora slobodno setati), tako da je to stavljeno na cekanje za bolja vremena (tj kad budem imao vremena zabaviti se time).

Isti problem sam i ja imao. Jednom prilikom sam nabavio 1 kutiju E90 u kojoj su bila 2 velika woofera (isti kao u E70) i jednu E30 sa 2 mala woofera . Od starosti su se odvojila oba centratora i membrane se mogla izvaditi zajedno sa zavojnicom. Čak sam zavojnicu premazao s lakom da je pojačam. Na tim zvučnicima zračni raspor je dosta veliki, vjerovatno zato i ne daju baš definiran bas. Koristio sam Neostik ljepilo i donji centrator još uvijek drži, ali gornji se opet odlijepio (zvučnici stoje neugrađeni). Gornji ovjes i ne izgleda kao guma nego neka tanja, tvrda plastika. Nisam siguran da li je vremenom takav postao ili je uvijek takav bio. Ako ikad to dođe na red ja bi tu naručio nove gumene ovjese jer mislim da su ovi jako narušili Q faktor zbog tvrdoće. Kad sam imao problema sa centriranjem, koristio bi bateriju od 4,5 V i davanjem + ili - napona centrirao zavojnicu.

Wharfedale E Serija 03 Svi 2014 13:04 #7630

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18
AKG (Akustische und Kino-Geräte), austrijska tvrtka čiji asortiman su mikrofoni i slušalice, nekada je proizvodila i gramofonske zvučnice. Trenutno je u rukama amerikanaca (Harman International Industries).

Posljednja izmjena: 03 Svi 2014 13:13 od Archie.

Wharfedale E Serija 03 Svi 2014 13:18 #7631

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18

Wharfedale E Serija 03 Svi 2014 17:00 #7632

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18

Wharfedale E Serija 03 Svi 2014 17:40 #7633

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Archie wrote:
Gornji ovjes i ne izgleda kao guma nego neka tanja, tvrda plastika. Nisam siguran da li je vremenom takav postao ili je uvijek takav bio. Ako ikad to dođe na red ja bi tu naručio nove gumene ovjese jer mislim da su ovi jako narušili Q faktor zbog tvrdoće. Kad sam imao problema sa centriranjem, koristio bi bateriju od 4,5 V i davanjem + ili - napona centrirao zavojnicu.
Ma da... to sam ja isto primjetio i na ovim Laser 150, pa sam gornji ovjes premazao glicerinom u nadi da ce se nakon par premazivanja glicerinom, povratiti elasticnost. Nije to nesto strasno tvrdo, ali na dodir je nesto tvrdje od klasicnog gumenog ovjesa....

Wharfedale E Serija 03 Svi 2014 19:43 #7634

• sallex
  • sallex's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
..Vesanja ili ovjesi kod Wharfedale zvucnika iz 70-tih i 80tih radjeni su od NEOPRENA,vrste sinteticke gume koja ima veoma veliku elasticnost i cvrstinu,lagan je ali vremenom postaje kruta,gubi fleksibilnost a lepak sa godinama kristalise pa se odlepi.Zato je najbolje resenje zameniti sa novim,novim ovjesom.Ako se zameni sa klasicnom gumom "ubije" se bas,to se narocito desava kod EVO serije.Zato zvucnik treba dati proverenom majstoru koji se samo time bavi,zvucnicima,naravno.

Wharfedale E Serija 03 Svi 2014 20:17 #7635

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
sallex wrote:
..Vesanja ili ovjesi kod Wharfedale zvucnika iz 70-tih i 80tih radjeni su od NEOPRENA,vrste sinteticke gume koja ima veoma veliku elasticnost i cvrstinu,lagan je ali vremenom postaje kruta,gubi fleksibilnost a lepak sa godinama kristalise pa se odlepi.Zato je najbolje resenje zameniti sa novim,novim ovjesom.Ako se zameni sa klasicnom gumom "ubije" se bas,to se narocito desava kod EVO serije.Zato zvucnik treba dati proverenom majstoru koji se samo time bavi,zvucnicima,naravno.
Molim te kazi mi jel mozda znas neki provjereni izvor gdje kupiti ovjese od neoprena?

@Archie, pokusao sam editirati naslove zadnja dva tvoja posta, naime ostala su "wharfedale E serija" a treba biti "Nekad bilo danas se spominjalo / vintage reklame" pa ako mozes ti to editirati....

Nekad bilo danas se spominjalo / vintage reklame 03 Svi 2014 21:05 #7636

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18
Kale wrote:
sallex wrote:
Molim te kazi mi jel mozda znas neki provjereni izvor gdje kupiti ovjese od neoprena?

@Archie, pokusao sam editirati naslove zadnja dva tvoja posta, naime ostala su "wharfedale E serija" a treba biti "Nekad bilo danas se spominjalo / vintage reklame" pa ako mozes ti to editirati....

Nažalost, ne mogu. Nisam ni skužio da naslov ne štima. To bi trebalo prebaciti nekako ... mislim, onaj ko može.
Posljednja izmjena: 03 Svi 2014 21:20 od Archie.
Moderatori: pepa, Kale
Stranica se generirala za: 0.872 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register