Sound News Web - Discovery Of Sound

TEMA: Nekad bilo danas se spominjalo / vintage reklame

Nekad bilo danas se spominjalo / vintage reklame 27 Svi 2015 23:50 #10450

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18
Administrator je zabranio postanje.

Nekad bilo danas se spominjalo / vintage reklame 28 Svi 2015 12:31 #10451

• dvv
  • dvv's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
Stvarno je zadovoljstvo potsetiti se dobrih, starih dana, u mom slučaju, dobrih mladih dana. Tada smo, kao mladi audiofili u formiranju, slinili i balavili nad tim reklamama i želeli iz sve snage da imamo bar nešto od svega toga. Ja sam još bio i dobar, u to vreme sam imao reVox A78 integralac, AR5 kutije, Dual 1019 gramofon sa neizbežnom Shure zvučnicom i Uher Royal de Luxe mag, a već tada sam imao daleko iznad proseka debel zvučničke kablove, koji su za mene kupljeni u Italiji.

Ali, ništa manje mi nije zadovoljstvo da dana imam podosta od tih starima, koje sam strpljivo skupljao poslednjih godina. Onda nisam imao novaca za sve to, pa se eto popravljam pod stare dane. Na primer, pokušavao sam, bez rezultata, da kupim neki Harman/Kardon integralac još od onda, ali kada god sam bio na pragu da ga kupim, nešto bi iskrslo iznenada i to nešto je uvek dobijalo prednost. Prvi sam kupio tek 1993. godine, integralac 6550, a kako to već biva, posle dugog sušnog perioda dolaze monsunske kiše, pa danas još uvek imam taj 6550, ali sam supruti kupio i 680 integralac nekih 6 godina kasnije, pa onda sebi prestižni Citation serijue, pramp Citation 21 i amp Citation 24, da bih se na kraju skrasio na modelu PA 2400, pojačavač snage od 2x170W/8 Oma.

Naravno, danas mi je i sve ostalo drugačije, od original staroga što sam kupio je sada ostao samo Dual CS604 gramofon, i dalje sa Ortofon LM20 zvučnicom, menjana je samo igla do sada dva puta. Najsatrija starudija koju trenutno imam je reVox B760 tjuner, koji je i dalje najbolji tjunr koga sam ikada imao, i ne idu bilo kuda dok sam ja živ ( krajem 70-ih je i Sequerra boravio kod mene nekih desetak dana).. On je it 1977. godine, sledega ga Marantz relikvije, SVE iz 1978., najmlađa beba u pelenama je NAD C-565BEE, koji je moje veliko iznenađenje. Nikada nisam voleo tu firmu, ali on je zaista poseban u zvučnom smislu (Wolfson DAC), garantujem da boljeg nema bilo gde u okolini njegove cene (platio ga €400, snižena cena jer je bio eksponat u prodavnici).

A bilo je i iznenađenja sa uređajima od koji se mnogo očekivalo, ali su podbacili. Konkretno, Philips Black Tulip AH180 tjuner, AH280 preamp i AH370 špwer amp. Izgledaju da čovek padne mrtav kada ih vidi, ali zvučno se nisu proslavili, nisu loši, ali nisu ni onoliko dobri koliko se od njih očekivalo. Istina, mogu se malo "frizirati", lako je uočiti gde su Japanci omanuli (to je za Philips-a rađeno u Japanu, ja mislim kod Mitsubishi-ja, ali to ne mogu da dokažem), pa su štedljivi Japanci pazili da ostanu u nekoj jako tankoj klasi A, ja mislim isuviše tankoj, eventualno bi rebelans ka većoj klasi A popravio stvari, skoro sam siguran).

Za uzvrta, pola sata slušanja će svakome jasno pokazati zašto su Marantz uređaji iz tog doba bili legende. Predivno slušati i danas, mada u apsolutu, H/K Pa 2400 ima objektivno još veću rezoluciju i bitno viši stepen tolerancije prema teškim opterećenjima, ali on je ipak došao 20 godina kasnije.
Posljednja izmjena: 28 Svi 2015 12:33 od dvv.

Nekad bilo danas se spominjalo / vintage reklame 28 Svi 2015 22:57 #10452

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18

Nekad bilo danas se spominjalo / vintage reklame 28 Svi 2015 23:12 #10453

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18

Nekad bilo danas se spominjalo / vintage reklame 29 Svi 2015 19:47 #10454

• dvv
  • dvv's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
Jao, moj drugar i kolega sa studija je imao ovaj Grundig receiver. MNOGO lepo radio, mada je bio malo nejak. Ali je imao tipičan nemački zvuk onog doba, bogat i dubok, sa jednom malom "prevarom", veoma tipičnom za Nemčake proizvode toga doba: kada ga uključite ima bas da vas oduva, ali trik je bio u tome što su Nemci pravili uređaje koji su odmah imali uključenu "loudness" funkciju, pa ako ste hteli linearno, morali ste da je isključite pritiskom na "linear" taster.
Posljednja izmjena: 29 Svi 2015 19:48 od dvv.

Nekad bilo danas se spominjalo / vintage reklame 29 Svi 2015 23:41 #10456

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18
dvv wrote:
Jao, moj drugar i kolega sa studija je imao ovaj Grundig receiver. MNOGO lepo radio, mada je bio malo nejak. Ali je imao tipičan nemački zvuk onog doba, bogat i dubok, sa jednom malom "prevarom", veoma tipičnom za Nemčake proizvode toga doba: kada ga uključite ima bas da vas oduva, ali trik je bio u tome što su Nemci pravili uređaje koji su odmah imali uključenu "loudness" funkciju, pa ako ste hteli linearno, morali ste da je isključite pritiskom na "linear" taster.

Imao sam Grundig receiver i kutije koji je imao baš takav zvuk i mekani bas, dušu dalo za tadašnju disco glazbu, ali nije imao samo linear tipku nego i "contour" (loudness) tipku. Imao je samo 2x25W, ali se junački držao na disco večerima u restoranu sa 200 ljudi. Izlaz je bio silicijev samo je imao elektrolite na izlazu. Kad bi ga odvrnuo na 8-9 od 10 volume glazba bi prešla u vvvvvv.... Još uvijek radi kod prijatelja.
Već sam objavljivao slike, ali ću ponoviti da se ne mora mukotrpno vrtiti stranice.

Slike dobro očuvanog primjerka s neta:

Posljednja izmjena: 29 Svi 2015 23:47 od Archie.

Nekad bilo danas se spominjalo / vintage reklame 31 Svi 2015 16:27 #10460

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18

Nekad bilo danas se spominjalo / vintage reklame 01 Lip 2015 20:23 #10462

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18

Nekad bilo danas se spominjalo / vintage reklame 02 Lip 2015 22:11 #10463

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18

Nekad bilo danas se spominjalo / vintage reklame 03 Lip 2015 21:30 #10464

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18
Moderatori: pepa, Kale
Stranica se generirala za: 0.163 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register