Sound News Web - Discovery Of Sound

• Stranica:
  • 1
  • 2

TEMA: DDM

Odg: DDM 25 Velj 2012 08:11 #595

• Audison
  • Audison's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • Hvala primljenih 5
Naprava djeluje poput bolje samogradnje :) :evil: ...no zeku na stranu...nije li kućište malo predimenzionirano za tako mali broj elemenata??
Godfather of croatian audiophile scene....
Il Commendatore
Administrator je zabranio postanje.

Odg: DDM 25 Velj 2012 08:54 #601

• dvv
  • dvv's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
Kale wrote:
DVV, po meni najbolja solucija za prednju plocu je ona sa subsasijom ispod nje, na koju se sve pricvrsti (potenciometri, selektori, prekidaci) a onda debela ploca od brusenog aluminija povise toga. Na taj nacin uspijes sakriti montazni materijal, a uredjaj dobije na ozbiljnosti.

Joj Kale, nije to tako jednostavno. Sve ti je to povezano u jedan pakleni krug, u kome jedno ili podrazumeva, ili eliminiše drugo.

Vodi računa da ja ne živim u Japanu, gde sve može, ja živim u Srbiji gde najveći deo toga ne može, nema prateće industrije. Hoćeš primer? Ove kutije na slikama su Made in Slovenia jer u Srbiji nema bilo koga ko može da makar i približno zadovolji potrebne nivoe standarda kvaliteta. U Srbiji ja za ovih 10 godina nisam uspeo da nađem bilo koga ko može da mi eloksira aluminijum. Naravno, postoji par ljudi, ali njihovi standardi kvaliteta više ne bi zadovoljili ni Albaniju, a kamo li razmaženi Zapad.

Pa čak ni slovenački rad, iako jeste dobar, NIJE na nivou boljih koje sam viđao na japanskim uređajima još iz 70ih godina. Pri tom, ne mislim na vrh vrhova tipa Accuphase, ma jok, na sasvim velikoserijske uređaje od firmi kao što su Sansui, Sony, Kenwood, itd.

Tako da je sasvim umesno pitanje dizajna koje je Pepa postavio za mene ujedno i pitanje jednog daleko šireg rešenja. Trenutno stanje stvari je u podeli. Lokalno imam jednog jako dobrog i dobro opremljenog čoveka koji može da mi savija lim kako god hoću, i koji hoće da radi. Međutim, prednje ploče ću i dalje morati da kupujem od Slovenaca, tu nemam izbora.

Velika pomoć mi je to što obradu ploča mogu da obavim lokalno, što je daleko jeftinije za isti posao sa CNC mašinom nego kod Slovenaca (otprilike upola cene), a posebno me vadi činjenica da imam sjajnog gravera, sa CNC mašinom i laserskom gravurom, na 600 metara od kuće u kojoj stanujem.

Ali Kale - dok ti sve to pronađeš, dok sklopiš sistem da može da funkcioniše, brate, ima krv da propljuješ.

Konkretno, i ja sam u fazi upotrebe dvostruke prednje ploče, jedne od običnog lima koja u stvari nosi sve, i druge od kvalitetnog aluminijuma, koja je više ukrasna i na kojoj je gravura. Pre nekoliko dana mi je momak koji mi pravi same kutije dostavio tehnički crtež kako bi trebala da izgleda prednja ploča, gde su rupice, koliko i kave su, itd, za upravo ovakav "sendvič" sistem.

Bitno mi je da se to razradi kako treba, do najsitnijih crevca, jer u suprotnom ne mogu da planiram unutrašnji raspored bilo čega, bez obzira što imam sjajnu bazu.

Ja sam naime utripovao da na osnovnu pojačavačku pločicu bipolarnog i FET/MOSFET modela dodam jedna diskretni buffer, a ispred buffer-a da ide dodatna pločica na kojoj će biti releji za izbor izvora zvuka, i eto meni propisnog predpojačavača sa recimo 6 ulaza, dva linijska izlaza i jednim izlazom za slušalice - tranzistori od 50W ni ne primete kada su sve tri linije u pogonu, ali cevni se uredno odmah udavi, ne može on da isporuči tu struju. Neka mi Sloba (Sstrsat) oprosti, ali cevi su sranje, toliko mnogo ograničenja, specijalnih zahteva, užas.

Ostajem veran diskretnoj tehnici. Jeste komplikovanije i mora više da se radi, ali je po meni i rezultat bolji, zadržavam kontrolu nad zvukom od ulaza do izlaza. Jedino možda (a i to nisam siguran) tonske kontrole, mada mi nije nužda, jer sam na vreme razvio diskretni buffer sa 6 tranzistora po kanalu, koji se pokazao kao odličan, jako neutralan, a šibne 1 MHz dok okom trepneš.

I ostajem veran potpuno komplementarnoj topologiji - ima potencijala da se iz nje čuda izvuku, ako se čovek lepo potrudi. Bez ljutnje Kale, ali ono što je Sansui zvao DD/DC tehnologijom su uglavnom preuzeli od nekih drugih, koji su koristili vrlo sličan pristup bar 5 ili 6 godina pre njih. Ja opet ne vidim neki poseban smisao da počnem sa Single Ended ulazom, pa da ga onda razbijam na plus i minus stranu, meni je logičnije da odmah počnem ds plus i minus stranom. Marketinsški, njihov pristup je lakši i pogodniji za neke divlje specifikacije, ali ja ne bih radio amp za neku veliku prodaju, već uglavnom za sebe i eventualno druge zainteresovane.

Odg: DDM 25 Velj 2012 09:10 #603

• dvv
  • dvv's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
Audison wrote:
Naprava djeluje poput bolje samogradnje :) :evil: ...no zeku na stranu...nije li kućište malo predimenzionirano za tako mali broj elemenata??

Definitivno jeste, kada unutra sedi samo jedan filter, ili neki amp sa jednim izvorom napajanja. Nije, ako se uzme u obzir činjenica da mene mala kutija (po širini, tačno polovima ove, tj. 22 cm širine) mene košta jedba 15-16% manje od velike, ali mi nateže podršku, jer onda moram da imam posebno pakovanje samo za nju - i tu se istopi i onih 15-16%, a meni je ovako kudikamo lakše jer držim samo jedan, a ne dva lagera.

Pazi, ja sam mali, majušni učesnik na tržištu, moj godišnji obrt se računa u desetinama, nisam ja neka fabrika pa da mi je godišnji obrt u desetinama, ili čak stotinama hiljada komada. Ekonomija obima ima niz prednosti, a sa ručno izrađenim uređajima, ja nemam niti jednu od tih prednosti.

Najzad, nemoj zaboraviti ni potpuno promenjenu svest današnjih kupaca u odnosu na nas matorane. Mi smo se palili na kvalitet delova, kvalitet izrade i zvuk, a ovi današnji su prema nama od onda načisto trogloditi. Njih zanima samo da li je prednja ploča bar 10 mm debela, a ako im pored toga još i svira, ihaj, super, to im dođe bonus. Samim tim, hteo ja to ili ne, ja moram da imam veliko i blještavo, ili mogu da zaboravim posao. Žalosno, ali istinito - mi živimo u jednom svetu koji svakim danom postaje sve više površan, svi hoće sve za €100, i to obavezno tako da mogu da nazovu prijatelje i geldaju sliku u 3D.

Vreme audio tehnike kakvom je mi znamo i volimo ističe strahovitom brzinom. Za 5 ili 6 godina, audio će postati hobi malobrojnih zaluđenika i nostalgičara, za većinu audio će biti samo još jedan VLSI čip u njihovom telefonu/Internet pretraživaču/TV ekranu/vibratoru, dotle će već Apple ili neko drugi napraviti kombinaciju telefona/šporeta/TV-a/video kamere/sex igračke.
  • Stranica:
  • 1
  • 2
Stranica se generirala za: 0.154 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register