I na kraju primjetim da se povremeno rusi napon od +13V na stabiliziranom ispravljacu. Pomislio sam da nije sto otislo, pa ne vuce struju pa 2sd313 ne moze stabilizirat napon...
I dodjem do rjesenja!
Naime glavni uzrok problema je... je.... NAPAJANJE! Napajanje koje je radilo OK, kojemu sam bez problema podesio trazenih + - 13V, ali desio se novi moment.
Vanka je bilo zahladilo, i kako se u Dalmaciji svi griju na struju, napon moje mreze je bio samo 193 V AC!! A ja po defaultu stavio selektor napona uredjaja na 240 VAC (jer je standard nase mreze 230V), i desilo se to da je napon na MSM display driver bio samo 4.3 V (umjesto trazenih 5), i valjda on pri tako niskom naponu prooscilira. Zamjena svih small signal tranzistora je uspjela nesto poboljsati karakteristike, ali ne i otkloniti kvar.
Odmah sam umjesto 2sd313 stavio motorolin mje, a umjesto starog 7805 5v dc voltage regulatora, novi... i pogodite sto? Radi sve bez greske i sa naponskim selektorom na 240 V! No ipak sam vratio na 220V, jer sam vidio da na 7805 regulatoru, ulaz ima samo 7,2 V sa naponskim selektorom postavljenim na 240V.
Cak sam i preventive radi mijenjao gretzov spoj za +5V, koji je vrlo specificne izvedbe:
U svim danasnjim gretzov spoj ima unutarnje pinove AC, a vanjski pinovi su + i -. Kod ovoga su pinovi obrnuti, i moram kazati da sam duuugo tragao za njima, dok ih nisam nasao kao nove i nekoristene. Cak su ovi moji i veceg probojnog napona!