Sound News Web - Discovery Of Sound

• Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMA: Sansui TU-919

Sansui TU-919 14 Velj 2015 18:22 #9874

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
I na kraju primjetim da se povremeno rusi napon od +13V na stabiliziranom ispravljacu. Pomislio sam da nije sto otislo, pa ne vuce struju pa 2sd313 ne moze stabilizirat napon...

I dodjem do rjesenja!

Naime glavni uzrok problema je... je.... NAPAJANJE! Napajanje koje je radilo OK, kojemu sam bez problema podesio trazenih + - 13V, ali desio se novi moment.
Vanka je bilo zahladilo, i kako se u Dalmaciji svi griju na struju, napon moje mreze je bio samo 193 V AC!! A ja po defaultu stavio selektor napona uredjaja na 240 VAC (jer je standard nase mreze 230V), i desilo se to da je napon na MSM display driver bio samo 4.3 V (umjesto trazenih 5), i valjda on pri tako niskom naponu prooscilira. Zamjena svih small signal tranzistora je uspjela nesto poboljsati karakteristike, ali ne i otkloniti kvar.
Odmah sam umjesto 2sd313 stavio motorolin mje, a umjesto starog 7805 5v dc voltage regulatora, novi... i pogodite sto? Radi sve bez greske i sa naponskim selektorom na 240 V! No ipak sam vratio na 220V, jer sam vidio da na 7805 regulatoru, ulaz ima samo 7,2 V sa naponskim selektorom postavljenim na 240V.

Cak sam i preventive radi mijenjao gretzov spoj za +5V, koji je vrlo specificne izvedbe:

U svim danasnjim gretzov spoj ima unutarnje pinove AC, a vanjski pinovi su + i -. Kod ovoga su pinovi obrnuti, i moram kazati da sam duuugo tragao za njima, dok ih nisam nasao kao nove i nekoristene. Cak su ovi moji i veceg probojnog napona!
Administrator je zabranio postanje.

Sansui TU-919 14 Velj 2015 18:24 #9875

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Finale je, da je sada prescaler kao nov, ploca od upravljanja sa displayom 85 % dijelova novi, napajanje tunera izdrzljivije i boljih karakteristika...

I sad... eto sto kazati... da nije napon gradske mreze pao na vrlo niskih 193V, meni bi uredjaj radio ko metak, a uredjaj dodje negdje di mreza nije bas po standardu, i eto problema!

Dakle, sto hocu kazat, mogu ja biti detaljan, mogu biti pazljiv, mogu koristiti provjerene dijelove, i testirati uredjaje i ovako i onako... ali ko ce sve predvidjeti sto su godine i godine rada takvih uredjaja napravile, i kakav su trag ostavile. Samo kao napomena i zamjenjeni 2sd313 i zamjenjeni regulator 7805 su bili ispravni, ali se nisu mogli nositi sa tako niskim naponom, kao motorola mje (koja je i mnogo jaca od 2sd313) i novi 7805 regulator.

Napravio sam i jednu sitnu modifikaciju, naime nosac plocice displaya je metalan sa vrlo ostrim rubovima, koji kod manipulacije sa plocicom zaista mogu ostetiti izolaciju flat kabela koji idu ka displayu.
Odavna sam nabavio crnu samoljepivu tekstilnu traku, i sa njom obljepio rub nosaca, to je ispalo ovako:

a sklopljeno izgleda ovako

Sansui TU-919 14 Velj 2015 18:27 #9876

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
I za kraj, evo nesto klasicnih mojih fotografija od uredjaja

Ajde... do slijedece Sansui teme, stojte mi svi skupa dobro! :krigla:

Sansui TU-919 14 Velj 2015 19:15 #9878

• catalyst
  • catalyst's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Hvala primljenih 5
Kale,po običaju,vrhunski!Što drugo reći..
Alea iacta est !(DES)

Sansui TU-919 14 Velj 2015 20:45 #9879

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
catalyst wrote:
Kale,po običaju,vrhunski!Što drugo reći..

Hvala Doc!

Ma htio sam jos jednom ukazati da bavljenjem (posjedovanjem) vintage audio uredjaja trazi i odredjenu spremnost da stvari krenu u neocekivanu stranu, i da ne treba odmah ocajavati.
Niti jedan refresh, ma kako on detaljan, kvalitetan ili strucan bio, ne moze vratiti vrijeme nazad. Nikakav rad ne moze ponistiti 30 ili 40 godina postojanja i koristenja nekog uredjaja, ali zato ovi uredjaji odisu duhom, toplinom, ljepotom...
i svakako zavredjuju da ih se dovedu u priblizno stanje novog.

Tuner TU919 zvuci samo tako dobro! Nevjerojatno da tako moze zvucati FM... u odnosu na moj G901 ili G22000, TU919 ima mnogo bolju definiciju i dubinu basa, dok ostatak spektra je na razini kod sva tri uredjaja.

Jos je rano za detaljniju analizu, ipak se svi ti pusti elektroliti moraju formirati, ali vec i ovako na prvo slusanje, vrlo lijep zvuk, pogotovo na HR2!

Sansui TU-919 14 Velj 2015 21:59 #9880

• gord
  • gord's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Entuzijast
Kaletov rad kao i obično vrhunski. :thumbup:
Kale ova Sansui epizoda me podsjetila na slučaj B2301,di si također imao upalu mozgovine :) dok nisi riješio misterij.

Sansui TU-919 15 Velj 2015 15:23 #9883

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
gord wrote:
Kaletov rad kao i obično vrhunski. :thumbup:
Kale ova Sansui epizoda me podsjetila na slučaj B2301,di si također imao upalu mozgovine :) dok nisi riješio misterij.

Osjecam se ponekad kao oni u CSI :)

Ma nekad logika zna i odmoci u ovakvim stvarilm, jer evo kada sam logicki razmisljao o ovom problemu, odveo me je na "tamnu stranu mjeseca".

No odmah sam narucio sada ovo:

http://www.ebay.com/itm/381146519031?_trksid=p2059210.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

nebu mene vise napon mreze je*al :)
Posljednja izmjena: 15 Velj 2015 15:25 od Kale.

Sansui TU-919 15 Velj 2015 17:27 #9884

• Abraxas
  • Abraxas's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Znalac
  • Hvala primljenih 2
Ne treba tu puno pričat. Odrađeno besprijekorno uz obilatu i preciznu foto dokumentaciju tako da je svakome jasno o čemu se radilo!
Iz priloženog se vidi kako je ponekad (i ne samo ponekad) potrebno puno truda i vremena da se nešto dovede u red.

Kale :thumbup: :thumbup:

Sansui TU-919 16 Velj 2015 10:30 #9885

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18
CSI Kale, odlično urađeno, sve stoji što si rekao samo me malo čudi tvoja konstatacija da se toliko čuje razlika između TU-919 prema G-9000 odnosno G-22000 jer je poznato da ti receiveri pripadaju u 6 najboljih Sansui tunera 9900, 919, AU-X1, G-9000, G-22000, G-33000. Kakva je onda tek razlika prema slabijim modelima.

CSI = Crime Sansui Investigation

Sansui TU-919 16 Velj 2015 11:57 #9887

• analogija
  • analogija's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Znalac
  • Hvala primljenih 5
CSI = Crime Sansui Investigation

:) :)
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatori: Kale, pepa
Stranica se generirala za: 0.415 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register